Kış Aylarında Neden Balık Tüketmeliyiz?
Protein, vitamin ve mineral deposu
balık, sağlığımız için tüketmemiz gereken besinler arasında üst
sıralarda yer alıyor.
Omega-3 yağ asitleri açısından da son derece
zengin olan balığı bu denli önemli kılan özelliği nedir? Bu sorunun
yanıtını DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Taha Yanalak
veriyor.
Sağlığımız için
balık olmazsa olmaz besinler arasında yer alıyor. Balık tüketimi
denildiği anda birçoğumuzun aklına “Haftada 2-3 defa tüketilmeli”
kuralını geliyor. Birçoğumuz bu kurala uymasa da elinden geldiği kadar
balık tüketmeye çalışıyor.
Peki, balığı bu denli önemli kılan ve yaşamın
her aşamasında bizlere fayda sağlayan özelliği nedir? Balığın en önemli
özelliği omega-3 deposu olması yani doymamış yağ asitleri açısından
zenginliği olduğunu hatırlatan Diyetisyen Taha Yanalak,
sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Hücrelerin özellikle zar kısmının kendini
yenilemesi, kalp damar hastalıkları riskinin azalması, alzheimer’a karşı
vücudun korunması gibi etkilerinin yanı sıra kolesterol yüksekliği ve
karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara karşı oluşturulabilecek bir
tedavide mutlaka olması gereken bir mucize aslında omega-3!
Sağlık açısından birçok etkisinin yanında omega-3 miktarı yeterli olan zayıflama diyetlerinde de başarının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Cinsiyete ve yaşa bağlı değişmekle birlikte yetişkin bir bireyin günde yaklaşık 1000 mg omega-3’e ihtiyacı var.”
Nasıl pişirdiğimiz de önemli
Omega-3’ün
tek kaynağının balık olmadığın altını çizen Yanalak, keten tohumu,
ceviz ve birçok kuruyemişte omega-3 bulunduğunu söylüyor. Ancak bitkisel
kaynaklı omega-3 ve hayvansal kaynaklı omega-3 arasında vücutta
kullanılabilirliği açısından fark olduğunu da hatırlatıyor.
Kış
aylarının balık seçeneği açısından zenginliği nedeniyle günlük alınması
gereken omega-3 miktarının büyük bir kısmını balıklardan karşılayabilmek
için mükemmel bir fırsat sunduğunu anlatan Diyetisyen Taha Yanalak,
“Özellikle uskumru, somon, sardalya ve hamsi gibi yağlı balıklarda
yüksek miktarda omega-3 bulunuyor.
Kış aylarında yeterli omega-3’ü alıyor olmamız da elbette okul çağındaki gençlerimizin derslerdeki başarısı açısından da oldukça önemli. Bir diğer önemli noktaysa balık tüketiminde hangi pişirme yöntemlerini kullandığımız...
Çünkü fayda
sağlamak amacıyla balık yerken yanlış pişirme yöntemi yüzünden
alacağımız faydayı aslında bilmeden epeyce düşürüyoruz. Özellikle
kızartma yapmak, yüksek ısıda pişirmek omega-3’ün yapısını bozduğu gibi
birçok sağlık problemini de beraberinde getirebiliyor. O yüzden
tüketirken düşük ısıda pişmiş mevsim balıklarını tercih etmelisiniz”
diyor.
Kış Aylarında Neden Balık Tüketmeliyiz?
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 15, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 15, 2020
Rating:



Hiç yorum yok