Fazla Tuz Tüketimi, Gelecekte “Hipertansiyon” Riski Oluşturuyor
Tuz, kan basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi olurken
uzmanlar günde 5 gramdan fazla tüketilmesinin yüksek kan basıncı, artmış
kalp hastalıkları ve inme riski oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Özellikle
çocuk ve gençlerin tuz tüketimi konusunda uyarıda bulunan uzmanlar,
“Yüksek oranda tuz tüketimi çocukların ilerki yaşamlarında hipertansiyon
gelişimine yatkınlığa sebep oluyor” dedi.
9-15
Mart haftası Tuza Dikkat Haftası olarak anılıyor. Bu haftada tuz
tüketiminin sınırlandırılması ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.
Üsküdar
Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ayhan
Levent, tuz tüketiminde miktara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Tuzun gereğinden fazla kullanılması zararlı
Sadece
yetişkinlerin değil, çocuk ve gençlerin de tuz tüketiminde
bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden Dr. Ayhan Levent, şunları
söyledi:
“Vücutta sıvı dengesinin ve dolayısıyla kan basıncının
düzenlenmesinde, asit-baz dengesinin sağlanmasında ve kas-sinir
sisteminde uyarıların iletilmesinde tuzun önemli görevleri bulunmaktadır
ama tuzun normalden fazla kullanılması sağlığı olumsuz etkiler.
Dünya
Sağlık Örgütü (WHO) günlük toplam tuz tüketiminin 5 gramın altında
olmasını önerir (1 çay kaşığı kadar). Sağlık Bakanlığı tarafından tuz
tüketiminin azaltılması amacıyla da 2011 yılından bu yana çalışmalar
yapılıyor.
18 gramdan 9,9 grama kadar düşürülen günlük tuz oranı, halen
günlük önerilen tüketim miktarından çok fazla.”
Günde 5 gramdan fazla tuz tüketilmemeli
“Kan
basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi, diyetle alınan tuz
miktarıdır” diyen Dr. Ayhan Levent, “Günde 5 gram’dan fazla tuz
tüketimi; yüksek kan basıncı, artmış kalp hastalıkları ve inme riski
oluşturur.
Günlük tuz tüketiminin azaltılması, kan basıncını düşürmeye
yardımcı olur, kalp-damar hastalıkları, inme ve kalp krizi risklerini
azaltır” uyarısında bulundu.
Hipertansiyon gelişimine yatkınlık olabilir
Tuz
alımının 5 yaş üstü çocuklarda genellikle günde 6 gram olduğu, bu
değerin yaşla beraber arttığını kaydeden Dr. Ayhan Levent, “Yüksek
oranda tuz tüketimi çocukların ilerki yaşamlarında hipertansiyon
gelişimine yatkınlığa sebep oluyor.
Ayrıca yüksek tuz alımının dildeki
tad reseptörlerini baskıladığı ve bu da ilerde çocukların daha fazla tuz
içeren besinleri tercih etmelerine sebep oluyor” dedi.
Beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılmalı
Aşırı
tuz tüketiminin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde ilk adımın
farkındalık oluşturularak beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının
değiştirilmesi olması gerektiğini kaydeden Dr. Ayhan Levent, şunları
söyledi:
“Beslenme alışkanlığı genellikle çocukluk çağında kazanılır. Bu
nedenle anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. Evde hazırlanan
yiyecek ve içeceklerin tuz içeriğinin azaltılması, aile olarak tuzu az
tüketmek, hem kendilerinin hem de çocuklarının ileri yaşlara kadar devam
edecek sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmalarını sağlar.”
Tadına bakmadan tuz ilave etmeyin
Dr. Ayhan Levent, daha az tuz tüketmek için dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:
- Tadına bakmadan yemeklere tuz eklemeyin ve sofradan tuzluğu kaldırın.
- Yemeği hazırlarken veya pişirme sırasında ilave edilen tuzu azaltın.
- Tuz yerine baharatlar, soğan, sarımsak, biber gibi doğal lezzetler kullanın.
-
Gıda sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı olarak tüketime
sunulan gıdaların, işlenmiş ürünlerin içeriği etiketlerini kontrol edin.
Daha az tuz tüketimi için tercihlerinizi değiştirin.
- Evde yapılan turşu, salça, tarhana, kurutularak saklanılan gıdaları hazırlarken daha az tuz kullanın veya daha az tüketin.
-
Tuzun büyük bir kısmını satın alınan gıdaların içinde olduğunu; beyaz
ekmek, pizza, pide, poğaça, siyah zeytin, yağlı peynir gibi günlük
hayatta sıkça tüketilen besinlerin tuz içerdiğini unutmayın.
-
Yüksek miktarda tuz içerdiği bilinen hazır soslar, hazır çorbalar,
yemeklik katkı maddeleri, atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuruyemişler,
mineralli içecekleri ve işlenmiş gıda ürünlerini daha az tüketin.
-
Süpermarkette satın alınan ambalajlı gıdalarda bulunan etiketlerde ne
kadar tuz içerdiği bilgisi genellikle yer almamakta, bunun yerine
etiketlerde ne kadar sodyum içerdiği yazmaktadır. 1 gram sodyum 2.5 gram
tuza eşittir.
Ambalajlı bir gıda etiketinde yazan sodyum değerinden ne
kadar tuz (sodyum klorür) içerdiğini öğrenmek için, sodyum değerini 2,5
ile çarpmak gerekmektedir. 100 gram gıda için 1 gram sodyum
konsantrasyonuna sahip olması, bu ürünün 2,5 gram tuz içerdiği anlamına
gelmektedir.
Dr. Ayhan Levent, “Toplumda tuz
tüketiminin azaltılması en fazla maliyet etkin sonuçlara sahip halk
sağlığı uygulamasıdır. Tuz tüketiminin günde 5 grama düşürülmesi dünyada
her yıl yaklaşık 2.5 milyon önlenebilir ölüm anlamına gelmektedir.
Tuz
tüketiminin azaltılmasını tüm topluma yaygınlaştırmak için Sağlık
Bakanlığı çalışma yürütüp gıda sektörü ile iş birliği yapmalıdır. Bir
yandan tuzu azaltılan ürünler geliştirilip diğer yandan toplum, fazla
tuzun sağlığa zararları konusunda bilinçlendirilmelidir” diye konuştu.
Fazla Tuz Tüketimi, Gelecekte “Hipertansiyon” Riski Oluşturuyor
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 18, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 18, 2020
Rating:



Hiç yorum yok