Bağışıklığı Güçlendirmenin 5 Yolu
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten (COVID-19)
korunmak için hijyene önem vermek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek
gerekiyor.
Hijyen için elleri sık sık sabunla yıkamak
(en az 20-30 saniye), el sıkışmamak, ellerimizle yüze ve göze dokunmamak
şart. Peki bağışıklığımızı güçlendirmek için neler yapmalı, ne yemeli,
ne içmeliyiz?
Sabri Ülker Vakfı, sağlıklı yaşam ve dengeli beslenmenin
ışığında bağışıklığı güçlendirmek için şu hayati tavsiyelerde bulunuyor:
1- Yeterli ve dengeli beslenin
Sağlığın
korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme
temeldir. Yeterli ve dengeli beslenme, bağışıklığınızı güçlendirecek
vitamin ve mineralleri sağlayacağından hastalıklara karşı korunmada
etkili olacaktır.
Hiç bir besin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli
değişik türdeki besin ögelerinin hepsini içermez. Her gıda farklı besin
ögesi yönünden zengindir. Bu nedenle 5 temel besin grubunda yer alan
besinlerin yeterli düzeyde alımına özen gösterilmeli.
Beslenmede
çeşitlilik sebze, meyve, ekmek ve diğer tahıllar, et, süt, yoğurt,
yumurta, kuru baklagiller gibi besinlerden belirli miktarlarda ve
belirli sıklıkta tüketmekle gerçekleşir.
Günlük su/sıvı tüketiminin
yeterli olması da çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme için örnek
sağlıklı beslenme tabağı modeli için: https://sabriulkerfoundation. org/TR/saglikli_beslenme_ tabagi
Taze
meyve ve sebze tüketiminin bağışıklık sistemini desteklediği,
böylelikle hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi
olduğu biliniyor. Bu yüzden çocukları taze meyve ve sebze yemeye teşvik
etmek önem taşıyor.
Yetişkinler de gün içinde ara öğünlerde taze sebze
ve meyveleri tüketerek günlük beslenmede vitamin içeriğini
artırılabilir. C vitamininden zengin beslenme boğaz ağrısı, burun
akıntısı gibi bazı belirtileri azaltmakta destek olabilir.
Portakal,
greyfurt, mandalina gibi turunçgiller yanında; ıspanak, pazı, tere,
roka, marul, maydanoz, dereotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerle
lahana, brokoli, kereviz, pancar gibi besinlerde hem C vitamini hem de
diğer önemli olabilecek vitamin ve diğer ögeler vardır.
3- Ellerinizi sık sık yıkayın
Hastalıklardan
korunma yollarının başında bireysel hijyen geliyor. Gün içinde
insanlarla çok fazla temas etmek, toza ve kire maruz kalmak enfeksiyon
riskini artıyor. Bunun önüne geçmek için öncelikle hijyen kurallarını
doğru uygulamak gerekiyor.
Elleri gün içinde sık sık en az 20 saniye
boyunca terchinen sabunla, tercihen el dayanır sıcaklıktaki su altında
yıkamak, tokalaşmadan olabildiğince kaçınmak en etkin korunma yolları
arasında yer alıyor.
Ayrıca hapşıran-tıksıran bireyler varsa bunların
mutlaka maske kullanması ve hatta mümkünse bu kişilerin evlerinde
dinlenmelerinin sağlanması gerekiyor.
Yeterli
ve kaliteli uyku, bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyerek
virüslerden korunmada ve hastalık varsa iyileşme aşamasında etkili
olabiliyor. Yetersiz ve kalitesiz uyku bağışıklık sistemini zayıf
düşürüp, vücudu hastalıklara karşı daha dayanıksız hale getirebiliyor.
Özellikle
çinko, magnezyum ve selenyum bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli
rol oynar. Kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, tam tahıllı ekmekler
veya sert kabuklu kuru yemişler çinko bakımından zengindir. Selenyum ise
ay çekirdeği, pekmez, balıklar, tavuk, hindi, yumurta, süt ve ürünleri
gibi besinlerde bulunur.
Ceviz, balık, avokado,
fındık, badem gibi besinlerin içinde bulunan Omega-3 ve benzeri yağların
vücut direncini artırdığı ve bağışıklığı güçlendirdiği biliniyor.
Ana
öğünlerinizde balık ve aralarda da yeterli miktarda fındık, antep
fıstığı, badem, ceviz gibi besinleri tüketerek veya salatalarınıza
ekleyerek yeterli yağ alımı sağlayabilirsiniz.
Yapılan
çalışmalar yeterince güneş ışınlarından yararlanmış kişilerin,
grip/nezle gibi enfeksiyonlara yakalanma oranının daha düşük olduğunu
gösteriyor.
Güneş ışınından yeterli yararlanmayan, vücutlarında D
vitamini düzeyleri düşük olanların solunum yolları enfeksiyonlarına da
yakalanma risklerinin olabileceği öngörülüyor. En önemli kaynağı güneş
ışığı olmasının yanında hamsi, istavrit, somon ve ton balığı da D
vitamini içeren önemli besin kaynaklarıdır.
Bağışıklığı Güçlendirmenin 5 Yolu
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 26, 2020
Rating:


Hiç yorum yok