ANNE OLMAK İSTEYENLERE ÖZEL “BEBEK DİYETİ”
Son yıllarda gebelik isteyen çiftlere yumurta ve spermlerin sağlığını
olumlu yönde etkileyen vitamin ve bazı besin maddelerini içeren ilaçlar
öneriliyor.
Oysa; çinko, andioksidanlar, arginin, karnitin, inositol, E
vitamini, selenyum ve folik asit içeren bu takviyelerin, doğal
besinlerle alınma şansı da olduğunu belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Öztürk, gebelik planlayan çiftlere doğal beslenme tavsiyelerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Çinko
Günümüzde
çoğu çalışma, çinko eksikliği durumunda kadında yumurtlama sırasında
folikül gelişiminin bozulduğunu; yumurtlama işleminin daha küçük ve az
hücre sayısı olan yumurtalarla sonuçlandığını ortaya koymuş durumda. Bu
da düşük kaliteli yumurta anlamına geliyor.
Çinko eksikliğinin
zararının, beklenenden daha önce ve geri dönüşü zor olarak yumurtaları
etkilediği de tespit edilen bir durum. Bu durum hem doğal gebelik hem de
tüp bebek için önem taşıyor. Bu nedenle, buğday rüşeymi, kabak
çekirdeği, kaju fıstığı, yer fıstığı, yulaf, kefir, yoğurt, mantar,
ıspanak, tavuk, nohut, dana eti gibi çinkodan zengin besinler tüketmeye
özen gösterin.
Arginin
Arginin
birden fazla vücut fonksiyonunda önemli rol oynayan, vücut için gerekli
temel bir amino asit. Kan damarlarının genişlemesine neden olan bir
kimyasal gibi davranan arginin, cinsel organların içinden geçen kan
dolaşımına yardımcı oluyor.
Sperm hareketliliğini ve bunların sayısını
artırdığından erkeklerde kısırlığın tedavisinde kullanılıyor. En çok
bulunduğu besin maddeleri ise hindi göğsü, tavuk, kabak çekirdeği, soya
fasulyesi, fıstık, süt, spirulina ve nohut.
Karnitin
Sperm
hareketliliğini doğrudan etkileyen karnitin yağ asitlerinin kan yardımı
ile hücrelerin enerji santrali olarak bilinen mitokondriye taşınmasını
sağlıyor. Mitokondri aldığı bu yağları yakarak enerjiye dönüştürüyor ve
yağ yakımını kolaylaştırıyor.
Vücudumuz ihtiyacımız olan karnitinin bir
kısmını sentezlemekle birlikte önemli bir kısmını dışarıdan almak
ihtiyacı duyuyor. Bu ihtiyacı gidermek içinse beslenme düzeninde kırmızı
et, süt ürünleri, balık, fıstık ezmesi, buğday ve avokado gibi besin
maddelerine yer vermekte fayda var.
İnositol
İnositolün
üreme çağındaki kadınlarda yumurta kalitesi üzerine pozitif etkiler
gösterdiği biliniyor. “Özellikle üreme çağındaki kadınları etkileyen bir
endokrin bozukluk olan polikistik over sendromunda inositol alımının
yumurta kalitesini iyileştirdiği, gebelik oranında artış sağladığı ve
menstrüel siklusu düzenlediği saptanmış durumda” diyen
Kadın
Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Funda Öztürk, bu sorunların tedavi
edilmediği ya da önlem alınmadığı durumda kadınlarda kısırlığa neden
olabileceğine dikkat çekiyor. İnositolden zengin gıdalar olan lahana,
bakliyat, fasulye, tohumlar, kuruyemiş, kavun, muz, kuru üzüm,
narenciye, buğday, tahıl, yulaf gevreği, buğday kepeği, esmer pirinç,
rafine edilmemiş pekmez tüketebilirsiniz.
E Vitamini
E vitamini en önemli antioksidanlardan birisi. Bu özelliği ile kısırlık riskini azaltıyor. Özellikle damar tıkanıklığına bağlı olarak yaşanan kısırlık probleminde E vitamini damar yüzeyini temizliyor ve kan dolaşımının artmasını sağlıyor.
Bu şekilde cinsel faaliyetleri
kolaylaştırıyor. Ayrıca E vitamini libido seviyesini yükseltiyor.
Unutulmaması gereken diğer bir önemli konu ise; çinko ile E vitamininin
bir arada alınması durumunda hormon seviyesini yükseltip, üreme
bezlerinin işlevini geliştirdiği.
En iyi kaynakları: ayçiçeği, mısırözü
ve pamuk yağı gibi bitkisel yağlar. Ayrıca fındık, badem ve ceviz gibi
yağlı tohumlar ve susam gibi yağ miktarı yüksek olan besinlerde de
yüksek miktarda bulunuyor.
Diğer Antioksidanlar
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Öztürk,
“Yeterince temizlenemeyen ya da artış gösteren oksidatif stres, hücre,
doku ve organlarda hasara neden oluyor. Bu sistem üreme sistemi olunca
da kısırlık ortaya çıkıyor” diyor.
Oksidatif strese karşı
antioksidanlardan zengin besinlerin beslenme düzenine dahil edilmesini
öneren Dr. Funda Öztürk, bu besinleri C vitamini için narenciye, çilek,
brokoli, domates, tatlı biber, mango, üzüm, kivi, kuşkonmaz, bezelye,
maydanoz, su teresi ve ıspanak.
Selenyum kaynağı olarak ton balığı,
tahıllar ve susam; karotenler için havuç ve domates ve Omega 3 ve 6 için
de ketentohumu yağı, yağlı balıklar, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler
olarak sıralıyor.
ANNE OLMAK İSTEYENLERE ÖZEL “BEBEK DİYETİ”
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 20, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 20, 2020
Rating:



Hiç yorum yok