PCOS Diyeti
Hormonal dengesizliklere ve metabolizma sorunlarına neden olan
polikistik over (PCOS) sendromu, doğurganlık çağındaki her 10 kadından
birini etkiler. Uzun vadede diyabet, kardiyovasküler sorunlar, depresyon
ve rahim kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.
Son
dönemlerde yapılan pek çok araştırmanın, doğru beslenme ile PCOS
etkilerinin azalabileceğini gösterdiğini belirten Kadın Hastalıkları
Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, bu konuda şu bilgileri
verdi:
“Beslenmenin PCOS etkisi iki biçimde olur;
a) Kilo kontrolü
b) İnsülin üretimi ve de rezistansına etki
İnsülin, PCOS’da çok önemli role sahiptir ve diyet bu durumu doğru yönetmek için gerekli en önemli adımdır.
PCOS’lu
pek çok kadında insülin direnci de vardır ve yaklaşık yarısı, 40
yaşından önce diyabet ya da diyabet öncesi safhaya ulaşır. Çünkü diyabet
vücudun insülini nasıl işlediğiyle direkt bağlantılıdır.
Önereceğimiz
diyet kişinin besinsel gereksinimlerini sağladığı gibi, sağlıklı kilo
kontrolünü kolaylaştırmalı ve insülin seviyesini düzenleyerek kişinin
kendisini iyi hissetmesini sağlamalıdır.
NE YEMELİ?
Araştırmalar
ne yediğinizin çok önemli olduğunu gösterse de PCOS için standart bir
diyet yok. Ancak şu üç beslenme şekli PCOS semptomlarını hafifletmeye
yardımcı olur;
DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ DİYET: Vücudumuz
düşük glisemik indeksli gıdaları yavaş sindirir. Böylece insülin
seviyesinde hızlı bir artış meydana gelmez. Düşük glisemik indeksli
gıdalar; tam tahıllı ürünler, baklagiller, fındık, sebze ve işlem
görmemiş gıdalardır.
ANTİ ENFLAMATUAR DİYET: Böğürtlen, yeşil sebzeler, yağlı balıklar, zeytin yağından zengin beslenme.
DASH DİYETİ:
(Hipertansiyonu durdurmak için besinsel yaklaşım) Bu diyet PCOS’un kalp
hastalığı riskini azaltmaya yöneliktir. Aynı zamanda PCOS belirtilerini
de hafifletir. Bu diyet balıktan zengin, meyve, sebze, düşük yağlı süt
ürünleri ve meyve içerir. Şeker ve doymuş yağ hiç yoktur.
2015
yılında yapılan bir çalışma obez PCOS’lularda 8 hafta uygulanan DASH
diyeti sonrasında, insülin direncinde azalma ve bel bölgesinde
yağlanmada azalma olduğunu göstermiştir.
KURUFASULYE, MERCİMEK, FINDIK, FISTIK, BADEM...
Sağlıklı bir PCOS diyeti aşağıdakileri içermelidir:
Doğal, işlem görmemiş besinler
Yüksek lifli gıdalar
Somon, Tuna gibi yağlı balıklar
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
Koyu kırmızı renkli meyveler
Brokoli ve karnabahar
Kuru fasulye, mercimek
Fındık, fıstık, badem ve yeşil fıstık
Zeytinyağı, avakado ve Hindistan cevizi yağı
Siyah çikolata
Tarçın ve safran gibi baharatlar
Ancak
diyet planlanırken kişisel farklılıklar da göz önünde tutulmalıdır.
Özellikle kilo fazlası olanlarda sağlıklı gıdaların yanında kalori
kısıtlaması da yapılmalıdır.
KAÇINILMASI GEREKEN GIDALAR?
İşlenmiş karbonhidratlar
Kızarmış besinler
Şekerli içecekler
İşlem görmüş et ürünleri (sucuk, sosis)
Katı yağlar
Aşırı kırmızı et tüketimi
Doğru beslenme planı yanında, aktif bir yaşam, düzenli spor aktivitesi ve yeterli uyku da PCOS’lu hastalar için çok önemlidir.
NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?
Akne
Aşırı tüylenme
Bel bölgesinde yağlanma
Düzensiz adet
Gebe kalmada güçlük
Çoğu
kadın, diğer belirtileri göz ardı ederek ancak gebelik söz konusu
olduğunda doktora başvurur ama bu süreci geciktirmek, PCOS’un neden
olduğu pek çok problemin yerleşmesine ve geri dönüşün zorlaşmasına yol
açar.”
PCOS Diyeti
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 20, 2019
Rating:


Hiç yorum yok