KOAH’IN 3 ÖNEMLİ NEDENİ
Sağlıklı
nefes alıp vermenin kıymetini biliyor musunuz sorusuna şüphesiz hepimiz
‘evet’ yanıtını veririz. Peki ya sağlıklı nefes alıp vermek için ona
gereken özeni gösteriyor musunuz?
Örneğin, yaşam kaynağımız olan
nefesimizi en yakından tehdit eden unsurlardan kaçınıyor, sağlıklı nefes
alıp vermek için üzerinize düşenleri yapıyor musunuz?
Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur
ne yazık ki birçok kişinin bu konuda özen göstermediğini, hatta sorun
alarm verinceye kadar yanlışları yapmaya devam ettiğini belirtiyor.
Günümüzde giderek yaygınlaşan ve tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 3.
sırada yer alan KOAH’ın da bunun bir neticesi olduğunu söyleyen Doç. Dr.
Hacer Kuzu Okur “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) akciğer
dokusunu hızla bozarak hava yollarının daralmasına yol açan ve nefes
alıp verişimizi kısıtlayarak yaşam kalitemizi düşüren bir hastalıktır.
En sık; öksürük, nefes darlığı ve balgam çıkarma olarak kendini gösteren
KOAH’nın başlıca nedeni sigaradır. Ülkemizde sigara içen 40 yaş üzeri
her 5 kişiden 1’inde KOAH görülmekte, bu sayı her geçen gün artmaktadır”
diyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, 20 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında yaptığı açıklamada, KOAH’nın 3 nedenini açıkladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Tütün ürünleri kullanmak
KOAH hastalığının yüzde 90 ile başlıca sorumlusu sigara. Pipo,
puro, elektronik sigara ve nargile de sanılanın aksine akciğerlerimize
sigara gibi büyük zarar veriyor. Sigara içmeyen kişiler yani pasif
içiciler de en az sigara içenler kadar risk altında.
Örneğin; eşi sigara
içen kadınlarda en az sigara içen kişiler kadar KOAH görülebiliyor.
KOAH hastalığında hava yolu bozulduğu ve hava keseciklerinin yapısı
harap olduğu için nefes alıp vermek güçleşiyor. KOAH önlenebilen bir
hastalık ve ilk şartı da sigarayı bırakmak.
Hava kirliliği
Özellikle büyük şehirlerde ve sanayi şehirlerinde solunan havadaki yakıcı ve zararlı gazların yüksek oranda olması da KOAH’ya zemin oluşturuyor. Çevre kirliliği gibi ev içi ortamdaki hava kirliliği de tehlikeli.
Örneğin; yemek pişirirken buharına maruz kalmak ya da
Anadolu’da tandırda ekmek yaparken duman maruziyetinin olması; evde
ısınmak için odun, tezek gibi biyomass yakıt dumanı maruziyeti bunlar
arasında yer alıyor. Mangal yaparken ve şömine yanarken maruz kalınan
dumandaki gazlar da bu hastalığa yol açabiliyor.
Mesleksel maruziyet
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur “Tozlu,
dumanlı iş yerlerinde, ağır metal, yağ giderme ve boya sökme, kozmetik
üretimi, endüstriyel polimer kaplama, alüminyum işleri ve çimento
fabrikasında çalışanlar bu hastalığa karşı yüksek risk altında.
Yine,
temizlik işinde çalışanların kullandığı temizlik malzemeleri de
hastalığa karşı zemin oluşturuyor. Mesleksel maruziyeti en az seviyeye
indirmek için doğrudan temastan kaçınılması ya da maske kullanılması
şart” diyor.
KOAH’IN 3 ÖNEMLİ NEDENİ
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 20, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Kasım 20, 2019
Rating:



Hiç yorum yok