BU BESİNLER KOLAJEN ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR!
Cilde ışıltı, pürüzsüzlük, nem ve esneklik kazandırıyor… Saç 
köklerini güçlendirerek saçların sağlıklı ve gür olmasını sağlıyor… Diş 
ve tırnakları besliyor… Kornea tabakasını güçlendirerek pek çok göz 
hastalıklarının gelişme riskini azaltıyor… 
Damarlarda kan dolaşımının 
hızlanmasını sağlarken, atardamarlarda tehlikeli plak oluşma riskini 
düşürüyor… Bir diğer önemli görevi, eklem deje
nerasyonlarını ve 
ağrılarını hafifletmek, eklemleri onarmak… Sağlığımız ve güzelliğimiz 
üzerinde böylesine önemli faydaları sağlayan proteinin adı; kolajen! Son
 yıllarda güzellik ve besin takviyesi sektörünün gözdesi olan kolajen, 
toplumdaki yaygın inanışın aksine sadece cildimizin değil, tepeden 
tırnağa tüm vücudumuzun sağlıklı olmasında ‘kilit’ rol üstlenen son 
derece önemli bir protein. 
Kolajen; deri, kas, kemik
 tendon ile bağlar başta olmak üzere, diş ve gözler de dahil hemen her 
organın en önemli yapı taşı olan bir protein çeşidi. İnsan vücudunda en 
çok bulunan protein olan kolajenin temel görevi; vücudun kemik, kıkırdak
 ve kas dokularına yapısal destek vermek. Aynı zamanda cilt başta olmak 
üzere tüm doku ile organların canlı, güçlü ve esnek kalmalarını 
sağlamak, dokusal bütünlük oluşturmak gibi önemli işlevler üstleniyor. 
Kolajeni vücudumuz yaşadığımız süre boyunca kendi üretiyor. Ancak 25’li 
yaşlardan itibaren vücudumuzda kolajen üretimi yavaşlamaya başlıyor, 
35’li yaşlardan sonra yavaşlama hızını artırıyor, bunun sonucunda 
olumsuz etkiler kendini daha fazla gösteriyor. Aynı zamanda sigara, hava
 kirliliği, güneş ışınları ve şekerli besinler tüketmek gibi hatalı 
beslenme alışkanlıkları da vücudun kolajen üretme kabiliyetini olumsuz 
etkiliyor. Kolajen eksikliğinin yansımaları en çok cildimizde görülüyor;
 cildimiz sıkılığını kaybederek sarkmaya başlıyor, matlaşıyor ve 
kırışıklar kaçınılmaz hale geliyor. Ayrıca eklem kıkırdaklarından 
tendonlara, dişlerden tırnaklara kadar pek çok organ ve dokularda 
hasarlar gelişiyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş kolajen
 üretimini artırmak için öncelikle sigara ve şekerli besinler tüketmek 
gibi hatalı alışkanlıklardan vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, 
“Ayrıca beslenme listemize kolajenden zengin ve kolajen üretimini 
artıran bazı besin öğelerini ekleyerek bu proteinin hızlı ve kolay bir 
şekilde artmasına yardımcı olabiliriz” diyor. Peki kolajen takviyesi 
için hangi besinleri düzenli olarak tüketmemiz gerekiyor? Acıbadem 
Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş kolajen takviyesinde
 önem taşıyan besinleri anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu. 
Kemik suyu
Kemik
 suyu içerdiği glisin, prolin ve arjinin gibi önemli amino asit 
içeriğiyle mükemmel bir kolajen kaynağı. Beslenme rutininize zaman zaman
 kemik suyu eklemeniz, vücudunuzda azalan kolajeni yerine koymak için 
ideal. 
Ancak rutinde kemik suyu tüketimi kan kolesterol düzeylerini arttırabileceği
 için kalp-damar hastalığı veya kolesterol yüksekliğiyle ilişkili 
herhangi bir hastalığınız varsa kemik suyu tüketiminden kaçınmanız çok 
önemli.
Yumurta beyazı
Yumurtanın beyazı, glisin ve prolin de dahil olmak üzere kolajeni oluşturan diğer amino asitleri de içerdiği için en iyi kolajen kaynaklarından biri olarak nitelendiriliyor. Ancak sadece yumurta beyazı yerine tüm yumurtayı tüketmek kolajen desteğinin yanı sıra sağlıklı yağ ve yüksek kalitede protein de sağlıyor.
Jelatin
Jelatin,
 kolajenden türetilmiş bir protein türü. Bu yüzden kolajen üretimini 
arttıran besinlerden biri olarak kabul ediliyor. Jelatini pişirme 
sırasında kullanılabilir ve yemeğinizin besin değerini arttırmak için 
çorba, güveç veya et suyuna karıştırabilirsiniz.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler 
  Kolajen üretiminde bir diğer önemli faktör de, kolajenle birlikte C 
vitamini tüketiminin yeterli olması. Dolayısıyla ıspanak, semizotu, 
tere, roka ve maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler beslenme 
listenizde düzenli olarak mutlaka yer almalı. 
Turunçgiller 
  Portakal, mandalina ve limon gibi turunçgiller de C vitamininden 
zengin oldukları için kolajen üretimini destekliyorlar. Çünkü kolajen 
sentezlenirken tıpkı diğer birçok protein gibi yardımcı besin ögelerine 
ihtiyaç duyuyor ve C vitamini de kolajen üretiminde başrolü üstlenen bir
 besin ögesi. 
Kırmızı ve mor meyveler 
 Çilek, ahududu, böğürtlen, karadut ve yaban mersini gibi kırmızı ve mor
 meyveler C vitamini deposu olup kolajen üretimini destekliyorlar. 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş“Özellikle çilek içerdiği bir 
antioksidan çeşidi olan ellajik asit sayesinde kolajenin yıkımına karşı 
da koruyucu etki gösteriyor” diyor. 
Sarımsak 
 C vitamini dışında kolajen üretimini destekleyen besin ögelerinden biri
 de, sülfür. Sarımsak içerdiği bol miktarda sülfür sayesinde kollajen 
üretimini destekleyen besinler arasında yer alıyor. Yapılan son 
çalışmalar, sülfürden fakir bir diyetle beslenen hayvanların daha az 
kolajen ürettiğini göstermiş. 
Su yosunu 
 Kolajen proteini başlıca glisin ve prolin aminoasitlerinden oluşuyor. 
Dolayısıyla beslenmede glisin ve prolini zenginleştirmek kolajen 
üretimini de arttırıyor. Spirulina glisinden zengin bir su yosunu çeşidi
 ve kurutulmuş halde satılıyor. Spirulinayı meyve sularına veya 
tatlılara ekleyebilirsiniz. 
Morina balığı 
 Diğer birçok beyaz balık gibi morina balığı da glisin ve prolin gibi 
amino asitlerden oldukça zengin olması sayesinde kolajen üretimini 
artırıyor. Ayrıca selenyum, B6 vitamini ve fosfor gibi besin ögelerinden
 de zengin bir besin.
  Dikkat! Fazlası zarar verebilir 
  Kolajenden zengin beslenme ve/veya kolajen içeren besin destek 
ürünlerinin uygun dozajlarda (günde 2.5-5 gram) kullanımının herhangi 
bir yan etkisinin olmaması, kolajenin zararlı olmadığı anlamına 
gelmiyor. 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş son 
yıllarda popülerleşen kolajenin fazla tüketiminin aynı zamanda kan 
kolesterol düzeylerini de artırıp kalp hastalıklarının önlenmesinde veya
 tedavisinde olumsuz etki yarattığı uyarısında bulunarak, “Bu nedenle 
kolajen ‘azı karar, fazlası zarar’ bilinciyle sadece yeterli ve dengeli 
beslenmenin içinde düşünülmeli” diyor.  
BU BESİNLER KOLAJEN ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR! 
 Reviewed by gastronotunmutfagi
        on 
        
Kasım 28, 2019
 
        Rating:
 
        Reviewed by gastronotunmutfagi
        on 
        
Kasım 28, 2019
 
        Rating: 
 Reviewed by gastronotunmutfagi
        on 
        
Kasım 28, 2019
 
        Rating:
 
        Reviewed by gastronotunmutfagi
        on 
        
Kasım 28, 2019
 
        Rating: 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok