Kahvenize Sağlık Katmak İçin Bu Kurallara Dikkat
Sohbetlerin vazgeçilmezi kahve; gün içinde enerji veriyor, uykuyu
açıyor ve kişiyi zinde tutuyor. Tüm bunların yanında birçok hastalıktan
korunmada da yardımcı oluyor.
Ancak kahvenin kaliteli malzeme ile uygun
koşullarda hazırlanıp, belirli miktarlarda tüketilmesi gerekiyor.
Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt.
Aslıhan Altuntaş, kahvenin doğru tüketimi için önemli önerilerde
bulundu.
Hazır kahvelerden uzak durun
Sağlıklı bir kahveden bahsetmek için öncelikle kahve türlerine değinmek gerekmektedir. Günümüzde hızlı gelişen kahve kültürü çok çeşitli kahve türlerini hayatımıza sokmuş durumdadır. İlk olarak marketlerde satılan granül kahve adı verilen işlenmiş hazır ürünlerin tercih edilmesi önerilmemektedir.
Sağlıklı bir kahveden bahsetmek için öncelikle kahve türlerine değinmek gerekmektedir. Günümüzde hızlı gelişen kahve kültürü çok çeşitli kahve türlerini hayatımıza sokmuş durumdadır. İlk olarak marketlerde satılan granül kahve adı verilen işlenmiş hazır ürünlerin tercih edilmesi önerilmemektedir.
Kahve özelliğini yitirmiş, işlenmiş, endüstriyel
granül kahvelerin dışında, öğütülmüş kahve olarak adlandırılan diğer tüm
kahve türleri damak zevkine göre seçilebilir.
Türk kahvesi, espresso,
americano, filtre kahve gibi daha birçok çeşidi bulunan öğütülmüş
kahvelerin aromaları geldikleri bölgeye göre değişirken, sertlik
dereceleri kavurma ve pişirme yöntemlerine göre değişmektedir.
Örneğin
Asya bölgesinden gelen kahveler daha acımsı bir tat vermektedir. Orta ve
Güney Amerika kahveleri en çok bilinen ve bizim aslında en çok
tükettiğimiz türlerdir. Afrika bölgesinden gelenler ise daha vanilyalı,
meyveli tatlarda hafif kahvelerdir.
Aromalı kahveler alınan kalori miktarını artırıyor
Sağlıklı kahve tüketmenin temel noktası sade kahve tüketmektir. Eğer sütlü tercih edilecekse bu oran kişinin günlük tüketmesi gereken süt miktarına göre belirlenmelidir. Ancak çok az tatlandıracak kadar eklenen sütler hesaba katılmayabilir.
Sağlıklı kahve tüketmenin temel noktası sade kahve tüketmektir. Eğer sütlü tercih edilecekse bu oran kişinin günlük tüketmesi gereken süt miktarına göre belirlenmelidir. Ancak çok az tatlandıracak kadar eklenen sütler hesaba katılmayabilir.
Bunun yanında karamel, fındık, çikolata gibi
aromaların tümü kahvenin kalorisini artırmaktadır. Sürekli olmamak
şartıyla aromalı kahveler tüketilebilir ancak yüksek kalori oranlarıyla
günlük tüketim hakkından kaybedilerek öğünlerde kısıtlamaya gidilmesi
gerekliliği unutulmalıdır.
Çok kavrulan kahve besin değerini yitiriyor
Meyve ve sebzelerde bulunan flavonoidler yararlı biyokimyasal ve antioksidan etkiye sahip aromatik pigment bileşikleridir. Isı işlemiyle bütün besin maddelerindeki flavonoidler belli bir miktar değişime uğramaktadır.
Meyve ve sebzelerde bulunan flavonoidler yararlı biyokimyasal ve antioksidan etkiye sahip aromatik pigment bileşikleridir. Isı işlemiyle bütün besin maddelerindeki flavonoidler belli bir miktar değişime uğramaktadır.
Kahve de ısı işlemiyle bu değişime uğradığı için lezzetinde bazı
değişiklikler yaşanır. Bu nedenle çok koyu kavrulmuş kahve yerine daha
az kavrulmuş ve orta kavrulmuş kahveler tercih edilmelidir. Böylece hem
flavonoidlerden daha çok yararlanılır hem de lezzet kaybı yaşanmaz. Az
kavrulmuş kahveler biraz daha ekşimsi tada sahiptir.
Orta kavrulmuş
kahveler ise biraz daha yumuşak içime sahiptir. Lezzeti hangi kahve
türünün tüketildiğine göre de değişmektedir. Ancak hangi kahve türü
olursa olsun hem sağlık hem de lezzet açısından çok kavrulmuş
kahvelerden ziyade az ya da orta kavrulmuş kahveleri tercih etmek daha
faydalı olacaktır.
Günde 2 bardak ideal
Her şeyde olduğu gibi kahvede de bir dengeye göre gitmek gerekir. Ancak günlük kahve tüketim miktarı içilen kahvenin sertlik derecesine göre değişmektedir. Örneğin espressonun kafein miktarı filtre kahveye göre daha fazladır.
Her şeyde olduğu gibi kahvede de bir dengeye göre gitmek gerekir. Ancak günlük kahve tüketim miktarı içilen kahvenin sertlik derecesine göre değişmektedir. Örneğin espressonun kafein miktarı filtre kahveye göre daha fazladır.
Kahve türünün sertliği kavurma şekline göre de değişir.
Bu nedenle daha orta sertlikte 3. ve 4. seviye kahveler önerilmektedir.
İçerisine koyulan kahve miktarı da önemlidir. Ortalama 2 tatlı kaşığı
kadar kahve ile yapılan 300-400 ml’lik bir kupadan günde 2 tane içmek
tavsiye edilen tüketim miktarıdır.
Açken kahve tüketmeyin
Ev için satın alınan kahveler tüketim miktarına göre en fazla 1-2 ay içerisine bitirilecek şekilde satın alınmalıdır. Kahveyi uzun süreler bekletmek hem lezzet açısından hem de içeriğindeki flavonoidler açısından uygun değildir.
Ev için satın alınan kahveler tüketim miktarına göre en fazla 1-2 ay içerisine bitirilecek şekilde satın alınmalıdır. Kahveyi uzun süreler bekletmek hem lezzet açısından hem de içeriğindeki flavonoidler açısından uygun değildir.
1-2 ayda bitecek kadar kahveyi evlerde
stoklamak en doğrusudur. Bunun yanında aç karınla, öğün yerine kahve
tüketimi kesinlikle önerilmemektedir. Kahve mide asidinin yükselmesine
sebep olarak gastrit ve reflü riskini artırmaktadır.
Doğru tüketildiğinde diyabetten kansere kadar birçok hastalığa kalkan oluyor
Tüm bu koşullara uygun tüketilen sağlıklı bir kahve alışkanlığının vücuda birçok faydası bulunmaktadır.
Tüm bu koşullara uygun tüketilen sağlıklı bir kahve alışkanlığının vücuda birçok faydası bulunmaktadır.
- En önemli ve en çok konuşulan özelliği metabolizmayı hızlandırmasıdır.
- Spor öncelerinde tüketimi önerilmektedir. Antrenmandan ve yoğun bir egzersizden sonra tüketilen kahve kaslardaki ağrıların ve yorgunluğun atılmasında yardımcı olur.
- Gün içerisinde zinde kalmayı sağlar.
- Günde ortalama 2 fincan tüketildiğinde tip 2 diyabetten korunma sağlamaktadır.
- İçeriğindeki kafeinden dolayı bilişsel performansı artırmaktadır.
- Özellikle erkeklerde daha sık görülen safra kesesi taşı oluşumlarını azalttığı bilinmektedir.
- Oksidatif strese bağlı ritim hasarının oluşumunu önlemekte ve koruyuculuk sağlamaktadır.
- Erkeklerde gut oluşumu riskini azalttığı bilinir.
- Depresyonu ve depresyon riskini azalttığı da çalışmalarla ortaya konmuştur.
- Bilişsel performansı artırmasıyla Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının riskini azaltmaktadır.
- İçeriğindeki kafeik asit ve klorojenik asit gibi bazı antioksidan maddeler sayesinde vücudu tüm hastalıklara karşı savunduğu gibi DNA bütünlüğünü koruduğu için bazı kanser türlerinin tedavisinde de tüketimi önerilmektedir.
Kahvenize Sağlık Katmak İçin Bu Kurallara Dikkat
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ekim 03, 2019
Rating:

Hiç yorum yok