KASTAMONU’NUN İLK GASTRONOMİ FESTİVALİ KASTROFEST BAŞLADI
27-28
Eylül 2019 tarihlerinde "Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras”
temasıyla ilk kez düzenlenmesi planlanan Kastrofest – Kastamonu
Gastronomi Festivali başladı.
Açılış kortejinin ardından kazan ateşinin yakılmasıyla
başlayan festivalde, konuk ülke İtalya’dan katılan şef Michele
Esposito ve Sahrap Soysal’ın gerçekleştirdiği açılış
gastroshowu eğlenceli anlara sahne oldu.
Kastamonu’nun
doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkıp, ilin
sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulmuş olan
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) öncülüğünde,
Kastamonu Valiliğinin himayesinde, Kastamonu Belediyesinin
destekleriyle düzenlenen Kastrofest – Kastamonu Gastronomi
Festivali başladı.
Bu yılki teması "Geleneğe Saygı,
Geleceğe Miras” olarak belirlenen festival,
açılış kortejinin ve kazan ateşinin yakılmasının ardından
konuk ülke İtalya’dan katılan şef Michele Esposito ve Sahrap
Soysal’ın gerçekleştirdiği gastroshowla başladı. Ardından
ünlü beslenme uzmanı ve diyetisyen Dilara Koçak’ın
katılımıyla gerçekleşen "Geleneksel Tatlar Sağlıklı
Sofralar" başlıklı gastroshow da büyük ilgi gördü.
Festivalde ayrıca etkinliğe destek veren kuruluşlardan Mutfak
Dostları Derneği öncülüğünde, gastronomi ve turizm dünyasından
uzman isimlerin katılımıyla “Gıdanın Geleceği” üst
başlıklı paneller ve söyleşiler düzenleniyor.
Bu kapsamdaki ilk
etkinlikler,
İtalyan konuklar arasında yer alan Ayrıca Rareche Organik
Çiftliği’nin kurucusu,
sürdürülebilir tarım uzmanı Valentina Stinga’nın
“Sürdürülebilir Tarımda Geleneksel Ürünlerin Önemi”
başlıklı söyleşisi ve
“Kaybolan Yerel Tarım Değerlerimiz ve Nitelikli Kastamonu
Ürünlerinin Geleceği” başlığıyla Zeynep Kakınç (MDD
Başkanı, Gazeteci) moderatörlüğünde gerçekleştirilen, Mustafa
Afacan(Gazeteci,Çiftçi), Birol Uluşan (METRO Kategori Müdürü),
Ebru Baybara Demir (Şef, Sosyal Girişimci, Mutfak
Araştırmacısı) gibi önemli isimlerin katıldığı panel oldu.
FESTİVAL
CUMARTESİ
DE DOLU DOLU GEÇECEK
Kastrofest,
28 Eylül Cumartesi
günü
de Hazer Amani, Danilo Zanna gibi gastronomi dünyasının yıldız
isimlerinden gastroshowlar,“Geleneksel Kastamonu Köy Yemekleri”
gibi birbirinden eğlenceli yemek yarışmaları, “Kastamonu Ev
Yemekleri”, “Kastamonu Saray Mutfağı” gibi geleneksel
Kastamonu mutfağını yansıtan atölyeler ve çocuk etkinlikleri
ile dolu dolu bir içerik sunmaya devam edecek.
Üyeleri
arasında Dr. Atıf Uğurlu, Ali Raif İlaç Sanayi Genel Müdürü
Muzaffer Bal, Cubis Art İstanbul Kurucu Ortağı Zeynep Esen,
gazeteci Mine Esen Ergür gibi Kastamonu’nun önde gelen
isimlerinin yer aldığı DMKİ’nin sözcülüğünü üstlenen
Gülsen Kırbaş, “Festival için hazırlıklarımızı tamamladık.
Bugüne kadar şehrimizin mutfağını hep İstanbul ve Ankara gibi
büyük şehirlerde tanıtmaya çalıştık. Artık herkesin
Kastamonu’ya gelmesi ve bu lezzetleri yerine deneyimlemesi
gerekiyor. Kastamonu’nun geleneksel tatlarını tüm Türkiye’ye,
hatta tüm dünyaya duyurmasını amaçladığımız Kastrofest,
kentin gastronomi turizmi alanındaki tanıtımı için büyük bir
adım olacak” dedi.
Kastamonu’nun
mutfak kültürünün zenginliğine rağmen henüz keşfedilmemiş
bir gastronomi destinasyonu olduğunu belirten DMKİ üyesi ve
festivalin ana sponsoru olan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Reis festivalle ilgili şunları ifade etti: “Kastamonu’da
800’den fazla yemek çeşidi olduğu belirtiliyor; her ilçemizin
farklı yemekleri mevcut. Bu zengin mutfak kültürünün herkese
tanıtılması için DMKİ olarak yola çıktık. Kastrofest,
Kastamonu’nun gastronomi turizminde markalaşması için bu alanda
kente katma değer yaratacak ve bir ilki gerçekleştirecek. Bundan
sonra festivalin sürdürülebilir olması da çok önemli, aslında
esas iş festivalle başlıyor. 2018 Türk dünyası kültür
başkenti olan Kastamonu bir anlamda yemek kültürünün de
başkenti. Şehrimizin mutfağıyla ilgili yiyecek ve içeceklerin,
üretme tekniklerinin, sofra kültürünü de araştırarak önce
Türkiye’ye sonra dünyaya tanıtmak istiyoruz. Festivalle
başlayarak, yöresel mutfak mirasımızı tanıtmaya yönelik, yeni
projeleri de hayata geçirmeye devam edeceğiz”.
Festivalin,
Kastamonu’nun tarih boyunca farklı kültürlerle zenginleşmiş
yerel gastronomik değerini öne çıkartarak kentin “yükselen
turizm destinasyonu” olarak markalaşmasına katkı sağlaması
bekleniyor.
KASTAMONU’NUN İLK GASTRONOMİ FESTİVALİ KASTROFEST BAŞLADI
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Eylül 29, 2019
Rating:
Hiç yorum yok