Okul Çağındaki Çocuklar için 4 Beslenme Önerisi
Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan yetersiz ve sağlıksız
beslenme alışkanlıkları, en çok okul çağındaki çocukları etkiliyor.
Öğrencilerin okul başarısına da etki eden bu sorunun öncelikle ailede
çözülmesi, anne babaların sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile
çocuklarına örnek olması gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme
ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Merve Kaplan, okulların açılmasıyla birlikte
önem kazanan, çocukların beslenme düzeniyle ilgili önerilerde bulundu.
Yetersiz beslenme sağlık sorunu
Çocuklarda
büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağında, sağlıklı beslenme
alışkanlıkları çok önemlidir. Okul çağındaki çocuklar, yalnızca fiziksel
olarak değil aynı zamanda duygusal anlamda da gelişimin yaşandığı ve
hayat boyu sürecek davranışların kazanıldığı bir dönemdedir.
Bu süreçte
beslenme düzeninde yaşanan aksamalar, yetersiz ve dengesiz besin
tüketimi, çocuklarda dikkat ve algılama düzeyinde eksikliğe, öğrenme
güçlüğüne neden olmaktadır. Gelişim geriliğinin yanında obezite, demir
eksikliği anemisi, raşitizm ve diş çürükleri de çocukluk çağındaki
beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak çok sık görülen sağlık
sorunlarındandır.
Çocuklar günde 4 öğün yemek yemeli
Okul
çağındaki çocukların beslenmesi; yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye
ve kiloya göre değişiklik göstermekle birlikte günlük öğün sayısı en az 4
öğün olmalıdır. Çocukların beslenme programında; karbonhidrat, protein,
vitamin ve mineral ile yağlar yeterli düzeyde olmalıdır.
Süt ve süt
ürünlerinden 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3
porsiyon, mevsim sebze ve meyvelerinden en az 5 porsiyon, ekmek ve tahıl
gurubundaki besinlerden 6-9 porsiyon ile yağ ve yağlı bitkilerin
tohumlarından yeterli düzeyde tüketim gereklidir.
En önemli öğün kahvaltı
Günün
en önemli öğünü olan kahvaltı; çocuklarda dikkat, ders çalışma,
anımsama ve öğrenme yeteneği ile bunların bütünü olan okul başarısı
üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Sabah kahvaltısında; peynir,
zeytin, yumurta ve mevsim sebzelerinin yanı sıra beyin gelişimi
açısından önemli bir yere sahip olan omega–3 yağ asitlerinden zengin
ceviz, pekmez ve fındık ezmesi ile az miktarda bal tüketimi uygundur.
Kahvaltından sonraki ara öğünde ise sağlıklı besinler tercih edilmeli,
paketli ya da hazır olarak satılan; pasta, bisküvi, kurabiye, çikolata,
cips, kola ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Çocuklar için ara
öğünlerde; meyve, yoğurt ya da şekersiz süt tatlıları ile ayran, süt ya
da taze meyve suyu sağlıklı seçenekler arasındadır.
Sağlıklı beslenme okul çağında başlar!
1. Bazı
besinleri çocukların yemeyi reddetmesi çok sık rastlanan bir durumdur.
İstenmeyen besini yeme konusunda çocuklar çok zorlanmamalı ve tekrar
yemesi için ayrı günlerde 2-3 deneme yapılmalıdır. Buna rağmen başarılı
elde edilemediyse, istenmeyen besin diğer yemeklerin yanında garnitür
olarak sunulabilir.
2. Evde sofra düzeninin olmaması ve aile bireylerinin aynı anda yemek masasında bulunmaması, çocuklarda isteksizliğe neden olabilir. Öğünler atlanmamalı, yemek yeme alanı tek olmalı ve aile bireyleri yemekte bir arada bulunmalıdır.
3. Çocukların yemek yeme saatleri belli olmalıdır. Öğün aralarında çocukların iştahını kesecek şeker, çikolata, asitli içecekler ile besleyici değeri olmayan raf ürünlerini tüketmeleri sınırlandırılmalıdır.
4. Besin değeri düşük ya da zararlı gıdaları bir anda yasaklamak çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Arkadaşları bu besinleri tüketirken, bu konuda yasak koymak cazibeyi artırır. Bunun yerine besinlerin zararları anlatılmalı, bunlarla ilgili videolar izletilerek ikna yoluna gidilmelidir.
Okul Çağındaki Çocuklar için 4 Beslenme Önerisi
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ağustos 29, 2019
Rating:

Hiç yorum yok