BUNALTICI SICAKLARA KARŞI FERAHLATAN, BESİN DEĞERİ YÜKSEK GIDALAR
Sıcakların ortaya çıkışı ile
birlikte vücudumuzda bir takım değişiklikler meydana gelir. Sıcaklık ve
nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizma bu duruma
uyum sağlamaya çalışır.
Bunun sonucunda ise vücut daha fazla su
kaybeder. Vücudun susuz kalması, sıvı ve elektrolit
kayıpları, vitamin ve mineral eksiklikleri ile ciltte hassasiyetin
artması gibi sağlık problemlerine sebep olur. Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Tamer yazı sağlıklı geçirebilmek için hem ferahlatan hem de besin değeri yüksek besinleri açıkladı.
Özellikle
yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar, işi gereği gün boyu güneşin
altında çalışmak zorunda olanlar ve çocuklar aşırı yaz sıcaklarının
tetikleyebileceği hastalıklara karşı çok daha dikkatli olmalıdır. Yaz
aylarında beslenmemizle ilgili gerekli tedbirleri almazsak bünyemizde
ortaya çıkabilecek değişiklikler ve metabolizma ile alakalı sorunlar çok
tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
“Aslında doğru zamanlama ile doğru
seçimler yaparak hem yazın yaşanan sağlık sorunlarından uzak kalabilir,
hem de uzun süredir istediğiniz diyet programına başlayabilirsiniz.”
diyen Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet
Tamer, bunaltıcı sıcaklara karşı tüketebileceğiniz hem ferahlatan hem de
besleyici değeri yüksek gıdaları açıkladı.
Vücut kilonuz başına 30 ml su
İlk
yapmanız gereken susuzluk hissetmeden su içerek vücudunuzun ihtiyacı
olan günlük sıvıyı ona temin etmek olmalı. Bu nedenle her insan kendi
kilosu başına yaklaşık 30 ml kadar su içmeli Örneğin, 60 kg
ağırlığındaki biri, 30x60=1800 ml su tüketmeli. Bazen sadece
susuzluğunuzu gidermek için değil, ferahlayıp serinlemek için de bir
şeyler içmek isteyebilirsiniz.
Aslında ikisini bir arada yapmak daha da
makbuldür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tercihinizi aşırı
şekerli ya da asitli içeceklerden değil, hem serinleten hem de sağlıklı
ve düşük kalorili içeceklerden yana kullanmanızdır.
Limonlu, domatesli besin değeri yüksek gıdalar
Tükettiğiniz
sıvıların besin değerini yükseltebilirsiniz. Örneğin taze sıkılmış
limon suyundan yapacağınız şekersiz bir limonata mükemmel bir tercih
olabilir. Damak tadınıza göre 5 bardak suya 3 orta boy limonun suyunu
ekleyip 1 çay kaşığı kadar süzme bal ile tatlandırarak da bu sıcak
günlerde kendinizi ferahlatabilirsiniz.
Yüksek
miktarda antioksidan ve C vitamini içerdiği için domatesi her mevsimde
öneriyoruz ama yaz aylarında buzdolabından çıkarıp soğuk meyve niyetine
yiyebileceğiniz domatesin suyunun daha da faydalı olduğunu biliyor
muydunuz? Domateste bulunan likopen, çok değerli bir antioksidan ve
yaşlanma karşıtı maddedir; domates pişirildiğinde, püre haline
getirilirse ya da taze taze sıkıp domates suyu hazırlarsanız sadece
ferahlatmakla kalmaz, sağlığınıza da iyi gelir.
Kahve ve çay yerine soğuk sütlü, tarçınlı tok tutan karışımlar
Son
zamanlarda bir kahve çılgınlığı aldı başını gidiyor. Ama bu furyanın
altında her gün bir fincan kahvenin kendinizi daha enerjik
hissettirmesinin yanında antioksidan etkilerinin de varlığı yatıyor.
Böyle bile olsa sıcak yaz günlerinde kahveyi kısıtlamak da fayda var,
çünkü kahve ve çayın fazlası idrar söktürücü etkileri ile sıvı kaybını
artırabilir. Bunun yerine bir bardak soğuk süte iki kaşık kahve ve yarım
kaşık tarçın ekleyerek hem soğuk hem de tok tutan bir alternatif öğün
hazırlayabilirsiniz.
Tarçın faydaları saymakla
bitmeyen bir besin, ister kahveye, ister süte, isterseniz çaya ekleyin.
Hatta soğuk çaya özellikle ekleyin, yanına belki kırmızı meyvelerden ya
da şeftali veya kayısı püresinden de karıştırıp hem bol lifli, hem bol
antioksidan içeren metabolizma hızlandırıcı süper bir içecekle
serinleyin.
Probiyotik kaynağı yoğurtlu alternatifler
Yazın
bazen öğünleri hafif geçirmek de iyi gelebilir. Mesela hem protein
zengini hem de probiyotik kaynağı az yağlı yoğurdu, soğuk salatalık ile
ister yanında söğüş olarak, isterse rendelenip cacık halinde
tüketebilirsiniz. Hem tok tutar, hem de kalorisi ve porsiyonu
kontrollüdür. Soğuk yoğurtlu çorbalar da güzel bir alternatif olabilir,
sıcak yaz günlerinde öğlen ya da akşam serinletip ferahlatır.
Su ve lif deposu mevsim meyvesi kavun ve karpuz
Kavun
ve karpuz gibi yaz meyveleri de sıcak günlerde serinleten kurtarıcınız
olabilir. Karpuz yüksek oranda su ve lif içerir. Tokluk hissi verirken,
içerdiği A ve C vitaminleri ile mineraller sayesinde halsizliği alır,
dinç tutar. Üstelik likopen içerdiği için cildinizi de güneşin zararlı
etkilerine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Ancak abartılı tüketirseniz
içerdiği şeker nedeniyle sıkıntı yaşayabileceğinizi, hatta kilo
alabileceğinizi de unutmamalısınız.
Cildiniz için yeşil yapraklı sebzeler
Yazın
cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyacak başka besinler de
var. Turunçgiller, kayısı, domates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler
yüksek karotinoid içerirler ve metabolizmamız tarafından A vitaminine
dönüşerek cildimizi zararlı güneş ışınlarına karşı daha az hassas hale
getirirler. Kısacası bol koyu yeşil yapraklı sebzelerle domates içeren
taze bir salatanın yanında taze sıkılmış meyve suyu hem ferahlatır, hem
de vücudunuza iyi gelir.
Tatlı hevesiniz için şekersiz dondurma
Laktoza
karşı hassasiyetiniz yoksa bir porsiyon dondurma ile de
ferahlayabilirsiniz. Şekersiz, meyveli doğal dondurma, düşük glisemik
indeksi sayesinde serinlemeye çalıştığınızda kan şekerinizi de fazla
yükseltmeden tatlı hevesinizi gidermenize yardımcı olur. Ama unutmayın,
bir top dondurma yeter de artar.
BUNALTICI SICAKLARA KARŞI FERAHLATAN, BESİN DEĞERİ YÜKSEK GIDALAR
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ağustos 03, 2019
Rating:

Hiç yorum yok