Yedikleriniz Yüzünden Tatilde Tadınız Kaçmasın
Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle
toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, bedenen ve
zihnen uyumlu, dinlendirici bir tatilin olmazsa olmazının dengeli
beslenmekten geçtiğini hatırlatarak tatilde beslenmeye yönelik önemli
bilgiler paylaşıyor.
Dengeli beslenmeye ve harekete tatile çıkmadan başlayın
Henüz
tatile çıkmadıysanız o gün gelene kadar gün içinde toplam 6-8 bardak
içmeye özen gösterin. Kahvaltıda, süt, peynir veya yumurta, taze sebze
ve meyveler ile tam tahıllı ekmek ile dengeli bir tabak oluşturun.
Arzu
ederseniz yoğurt, yulaf, keten tohumu ve meyve karışımı da
tüketebilirsiniz. Yağ ve tuz içeriği yüksek kahvaltılık ürünlerden
kaçınmalısınız. Öğle ve akşam yemeğinde baklagiller, sebze yemekleri,
et-balık-tavuk-peynir ile zenginleştirilmiş salatalar veya ızgara
et-balık-tavuk tüketebilirsiniz.
Ayrıca yemeklerin yanında yoğurt, ayran
veya cacığa da yer verebilirsiniz. Yemeğinizi 1-2 dilim tam tahıllı
ekmekle tüketebilirsiniz. Ara öğünlerde kuru veya taze meyvelere yer
verin yanında yoğurt yiyebilir veya süt içebilirsiniz.
Gün
içinde attığınız adım sayısını takip edin. Eğer 10 bin adıma
ulaşmadıysanız hemen spor ayakkabılarınızı giyin ve hedefe ulaşana kadar
yolunuzdan dönmeyin! Her gün 10 bin adım atmaya gayret edin. Bu hedefe
ek olarak yapacağınız çeşitli egzersizlerle de aktivitenizi
arttırabilirsiniz.
Dilediğinizi yiyip içmek ya da içmemek!
Dilediğinizi yiyip içmek ya da içmemek!
Tatilde
otellerin çeşit çeşit yiyecek ve içecekle dolu açık büfeleri fazla
porsiyon tüketimine neden olabiliyor.. Bu albeniye kapılmadan aşırı
besin ve içecek tüketiminden kaçınmanın en ideal yolu ise porsiyon
ölçülerini ayarlayabilmekten geçiyor.
Size cazip gelen her şeyi aynı
anda tüketmek yerine tüketmek istediğiniz yiyecek ve içecekleri farklı
günlere yayarak kontrolü sağlayabilirsiniz. Örneğin her akşam yemeğini
tatlıyla bitirmek yerine bir akşam meyve, bir akşam dondurma tüketebilir
veya meyve suyu içebilirsiniz.
Hamur işi tatlılar yerine sütlü veya
meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz. Öğle ve akşam, ana yemeklerden
birinde sebze yemeği veya salata tercih edebilir. Balık, kırmızı et,
tavuk ve hindi olacak şekilde et tüketimini de çeşitlendirebilirsiniz.
Sıcak
havaların etkisiyle artan sıvı ve mineral kayıplarını yerine koymak
önemlidir. Bu nedenle günde en az 2-2.5 litre su içmeye, hatta güneş
altında uzun süre kalıyorsanız bu miktarın üzerine çıkmaya özen
gösterin. Limonla ve nane ilave edilmiş maden suyu da klor, flor,
magnezyum, soyum, potasyum gibi mineral ve elektrolit dengesini korumaya
yardımcı olur.
Aktivite yapmanın tam zamanı
Yüzmek,
hem serinleyerek keyif almanızı hem de enerji harcamanızı attırmanızı
sağlayan bir aktivitedir. Yüzmeye ek olarak su topu, su tenisi veya plaj
voleybolu gibi aktiviteler de yapabilirsiniz. Akşam yemeklerinden sonra
tempolu yürüyüşlere de zaman ayırabilirsiniz.
Yedikleriniz Yüzünden Tatilde Tadınız Kaçmasın
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 27, 2019
Rating:

Hiç yorum yok