İKİ DİLİM KARPUZ TÜKETİRSENİZ
Karpuz, lezzetli olmasının yanı sıra serinletici etkisiyle yaz
aylarının en favori meyvelerinden biri. Üstelik yüzde 92’si sudan oluşan
karpuz vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılarken, yüksek miktarda
içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kalp sağlığını korumadan kas
ağrılarına, cildi gençleştirmeden saçları güçlendirmeye kadar pek çok
fayda sağlıyor.
Düşük kalorili olmasının yanı sıra tok tutan özelliğe
sahip olduğu için zayıflamaya da yardımcı oluyor. Ancak dikkat! Şeker
oranı yüksek olması nedeniyle karpuzda porsiyon miktarına mutlaka dikkat
etmek gerekiyor.
Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan özellikle
insülin direnci ve diyabet sorunu olan kişilerin 2 dilimi (200 gr)
aşmamaları gerektiğine dikkat çekerek, “Karpuz ne kadar masum bir meyve
gibi görünse de içinde meyve şekeri var. Lif oranı da düşük olduğu için
glisemik indeksi yüksek bir meyve. Dolayısıyla diyabetik kişilerde bir
porsiyondan fazla tüketilmesi kan şekerinin hızla yükselmesine yol
açıyor.
Karpuz tüketirken yanında bir dilim peynir gibi bir protein
kaynağı tüketmek ise kan şekeri dengesinin daha kolay kontrol edilmesini
sağlıyor.” diyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, karpuzun 8 faydasını anlattı, önemli önerilerde bulundu.
Vücudun sıvı ihtiyacını karşılıyor
Karpuzun
bileşiminin yüzde 92’si sudan oluşuyor. Aynı zamanda elektrolit içeriği
sayesinde vücudumuzdaki su kaybını önlemek için tüketebileceğimiz en
sağlıklı ara öğünlerden biri olarak nitelendiriliyor.
Kanseri önlemeye yardımcı bileşikler içeriyor
Karpuz
antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen antioksidanı
bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip. Aynı zamanda hücre
bölünmesinde yer alan bir protein olan insülin benzeri büyüme faktörünün
(IGF) vücudumuzdaki sayısını düşürüyor. Bu sayede kanser riskini
azalttığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra içerdiği C vitaminiyle vücutta
kanser hücrelerinin gelişmesine neden olan serbest radikallerin
oluşumunu engelleyebiliyor.
Kalp sağlığını korumaya yardımcı
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan
karpuzdaki antioksidan maddelerin aynı zamanda kalp sağlığını koruyucu
etkiye de sahip olduklarını belirterek şunları söylüyor: “Yapılan
çeşitli çalışmalar likopenin kolesterol ve kan basıncını düşürmeye
yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Karpuz kolesterolün vücuda, özellikle
kan damarlarına yapabileceği hasarın da en aza indirilmesine yardımcı
oluyor. Ayrıca vücuttaki nitrik oksit seviyelerini
arttırabilen bir amino asit olan sitrülini içeriyor. Nitrik oksit kan
damarlarının genişlemesine yardımcı oluyor ve bu etkisiyle kan basıncını
düşürüyor.
Kas ağrısını hafifletebiliyor
Karpuzun
besin bileşiminde bulunan bir amino asit olan sitrülin kas ağrısını
hafifletebiliyor. Spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu kas ağrısını
azaltmada ve antreman sonrasında toparlanmada yararlı olabiliyor.
Cildi gençleştiriyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan karpuzda
bulunan A ve C vitaminlerinin cilt sağlığı için önemli olduğunu
belirterek şu bilgileri veriyor: “C vitamini kollajen üretimini
artırarak cildin daha genç görünmesine katkıda bulunurken, cilt yüzeyini
yumuşatıp daha canlı görünmesini sağlıyor, kırışık oluşumunu
engelliyor. Aynı zamanda koyu gözaltı halkalarını hafifletmeye yardımcı
oluyor. A vitamini de cildi gençleştiren, kırışık oluşumunu önleyen ve
lekeleri açan özelliğiyle ön plana çıkıyor”
Saçları güçlendiriyor
A
ve C vitaminleri saçlar üzerinde de önemli etkiye sahipler. C vitamini
kollajenin vücudumuzda yapılanmasına yardımcı olarak saçları
güçlendiriyor. A vitamini de antioksidan özelliğiyle saç sağlığının
korunmasına yardımcı oluyor. Özellikle güneşin yıpratıcı etkilerinin
azaltılması konusunda faydalı oluyor.
Kilo vermek için ideal bir besin
Karpuz
bol miktarda su ve az miktarda lif içeriyor. Lif ve suyun bir arada
olması hem tok hissedilmesini sağlıyor, hem de bağırsakların
çalışmasında etkili oluyor. Porsiyon kontrolü sağlanması kaydıyla
diyetlerde hem ana hem de ara öğünlerde kullanılabiliyor.
İltihaplanmanın azalmasına katkı sağlıyor
Karpuz
anti-enflamatuar antioksidanlar olan likopen ve C vitamininden zengin
bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı oluyor.
Karpuz tüketirken 5 kurala dikkat!
- Ara öğünü tercih ederseniz karpuzu yemeklerden en erken 2 saat sonra tüketin. Bu hem kan şekerinin dengeli seyretmesini, hem de sindirim sistemine aşırı yüklenmeyi engelliyor.
- Yemekle berber tüketecekseniz o öğünde ekmeği azaltın. Çünkü her 2 besin de karbonhidrat grubuna girdiği için aynı öğünde tüketilmeleri yemeğin karbonhidrat yükünü arttırıyor, bunun sonucunda da kilo kontrolünü güçleştiriyor.
- Karpuz fazla olgunlaştıkça orta kısımlarında bozulmalar ve çürümeler başlıyor. Kesildiğinde kötü koku veya ekşi bir tat hissederseniz asla yemeyin.
- Su içeriği yüksek, asit seviyesi düşük olduğu için kolay bozulan bir meyve. Bu nedenle kestikten sonra buzdolabında 3 günden fazla saklamayın.
- Karpuzun çekirdeği sindirilemediği için fazla tüketmemenizde fayda var, çekirdeğinin kabuklarını çıkartıp yiyebilirsiniz.
İKİ DİLİM KARPUZ TÜKETİRSENİZ
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 17, 2019
Rating:

Hiç yorum yok