Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenmenin 10 Önemli Püf Noktası
Yaz aylarında beslenmenizde belirli değişiklikler yapmanız sağlığınız açısından
büyük önem taşıyor. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak artan vücut
ısısı metabolizmayı yavaşlatırken sıvı kaybı da birtakım sağlık
problemlerini beraberinde getiriyor.
Herbalife Nutrition Beslenme
Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Tamer yazın beslenmemizde takip
etmemiz gereken 10 kritik öneride bulundu.
Sıcaklıkların
etkisiyle artan terleme ile birlikte sodyum, klor, potasyum gibi
mineral ve elektrolitleri yerine geri koymamız gerektiğinin önemini
vurgulayan Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr.
İsmet Tamer “Her gün 2 bardak maden suyu içine bir dilim limon atıp
serin serin içmenizi; yemeklerde ve ara öğünlerde mineral deposu olan
yeşil yapraklı taze sebzelerden, su deposu yaz meyvelerinden mutlaka
yemenizi öneriyorum” dedi ve dikkat etmemiz gereken noktaları sıraladı.
Sabah kahvaltısı altın öğün, mutlaka yapın
Uyandıktan
sonraki ilk saatler içinde bir şeyler yiyip kahvaltı etmemiz gerekir,
aksi halde kan şekerimiz çok düşer ve gün boyunca sürekli tatlı, şekerli
bir şeyler yeme isteği duyarız. Kahvaltıyı atlamak ya da karbonhidrat
ve yağ ağırlıklı bir kahvaltı yapmak gafletinde bulunursak, yazın
sıcağında metabolizmamızı yorar, dikkat eksikliği, halsizlik, bitkinlik
yaşarız.
Çabuk yorulur ve baş ağrısı gibi sorunlar yaşamaya başlarız.
Fiziksel ve zihinsel performansımız düşer. Sağlıklı ve dengeli bir
kahvaltı, ister çalışıyor, isterse tatilde olalım, güne çok daha iyi
başlamamız ve gün boyu enerjik kalmamızın ilk adımıdır!
Yağlı besinlerden uzak durun
Vücudumuzun
sıcak yaz günlerinde de besin ve enerji ihtiyaçları var ve günlük
hayatımızı devam ettirebilmek için yeteri kadar protein, karbonhidrat ve
vitamini aynı şekilde almaya devam etmemiz gerekli. Ancak yaz aylarında
yağlı besinlerden olabildiğince uzak kalmakta fayda var. Eğer
metabolizmanızı hızlandıracak egzersizler yapmıyorsanız yağlı yemek sizi
daha da sıkıntıya sokacaktır.
Özellikle öğlen ve akşam yemeklerini
yağsız haşlama, sulu ya da ızgara yemeklerle donatın, sık aralarla azar
azar yemeye özen gösterin, her fırsatta zeytinyağlı ya da söğüş
sebzelerden tüketin. Geç saatte yerseniz de, yemekten sonra en az 2-3
saat geçmeden yatmamaya dikkat edin.
Susamayı beklemeden su için
Diğer
mevsimlerde de bol bol su içmeyi öneriyoruz fakat sıcak yaz günlerinde
terleme ile kaybedilen su miktarı arttığından tüketmemiz gereken suyu da
artırmamız gerekli. Vücudumuz terleyerek sıcağa karşı ısı dengemizi
korumaya çalışır, ancak sıcakla beraber nem de artınca bu iş daha da zor
bir hale gelebilir.
Her zaman günde en az 8 bardak su içilmesi önerilir
fakat sıcak havalarda bunu en az 10 bardağa çıkarın, vücut
ağırlığınızın kilosu başına yaklaşık 30 ml kadar su tüketmeye çalışın,
hatta en iyisi siz “susamadan su içmeye özen gösterin”! Su içmediğiniz
zaman susuzluğunuzu kola, gazoz gibi gazlı içecekler yerine taze
sıkılmış meyve suyu, bitkisel soğuk çaylar ve ayran gibi daha doğal
içeceklerle gidermeniz her zaman daha sağlıklı birer seçenektir.
Elektrolit ve mineral kaybını mutlaka telafi edin
Ayrıca
sıvı ile beraber kaybedilen sodyum, klor, potasyum gibi mineral ve
elektrolitleri de yerine geri koymamız gerekiyor, aksi halde yeterince
su içsek bile halsiz ve yorgun hissetmeye devam ederiz. Bunun için de
her gün 2 bardak maden suyu içine bir dilim limon atıp serin serin
içmenizi; yemeklerde ve ara öğünlerde mineral deposu olan yeşil yapraklı
taze sebzelerden ve su deposu yaz meyvelerinden mutlaka yemenizi
öneriyorum.
Saat 12 ile 15 arasında direkt güneş ışığına maruz kalmayın
Günün
en sıcak saatleri olan 12:00 – 15:00 saatleri arasında mümkün olduğunca
dışarıda, direkt güneş altında olmamaya özen gösterin. Yürüyüş bile
olsa bu saatlerde kesinlikle egzersiz yapmayın. En iyisi soğuk bir
içecekle serin bir ortamda keyfinize bakıp akşamüstünü bekleyin.
Mevsim sebze ve meyvelerini değerlendirin
Günümüzde
her çeşit meyve ve sebzeye yıl boyu ulaşmak mümkün olsa da mevsiminde
toplanmış doğal ve taze olanlar her zaman diğerlerine göre avantaj
sağlarlar. Bu yaz bulduğunuz erik, kiraz, karpuz, kavun, şeftali, kayısı
gibi yaz meyvelerini; doğal domates, salatalık, biber gibi su deposu ve
antioksidan yüklü sebzelerini sakın kaçırmayın, bol bol tüketin.
Zengin içerikli besin desteklerinden faydalanın
Yediklerimizin
enerjiye dönüştürülebilmesi, bağışıklık sistemimizin düzgün
çalışabilmesi gibi pek çok fonksiyon için yeterli vitamin ve minerali
almamız gerekiyor. Ülkemizde yaz aylarında vitamin ve mineral kaynağı
meyve ve sebzeleri bolca bulmak mümkün.
Ama hem sağlıklı ve dengeli
beslenmek, hem dinç ve enerjik kalmak, hem de fazla kalorilerden
kaçınmak istiyorsanız; besin ögeleri ve değerleri açısından zengin
içerikli takviye edici gıdalardan yararlanabilirsiniz. Bunlar güvenilir
ve kaliteli kaynaklardan seçildiğinde protein ve sağlıklı enerjinin yanı
sıra yeterli mineral ve vitamini de içerirler.
Gıdaları uygun koşullarda saklamaya ve hijyene dikkat edin
Yaz
aylarında açıkta bırakılan ve sıcaktan dolayı kısa sürede bozulan
besinler gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Protein içeriği yüksek, et,
tavuk, balık, süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi besinler güvenli bir
şekilde saklanmaz ve hazırlanmazsa, bakteriyel bozulmalar gelişebilir.
Besinlerdeki kirleticilere ek olarak hijyen kurallarına dikkat edilmeden
hazırlanan, pişirilen ve servis edilen yiyeceklerin de besin
zehirlenmesine yol açtığı unutulmamalıdır. İyi pişmemiş veya hijyen
kurallarına uyulmadan hazırlanmış ya da yeterince yıkanmamış besinleri
tüketmemeli, pişmiş yiyecekleri buzdolabı dışında uzun süre bekletmemeli
ve sık sık ellerimizi yıkamaya özen göstermeliyiz.
Doğal probiyotiklere yer açın
Elma
sirkesi ve ev turşusu benzeri fermente sebzeler gibi ekşi yiyecekler
prebiyotik etkilidirler, probiyotiklerin fonksiyonunu destekleyen
sağlıklı asitleri içerirler. Her öğünde yemeğinize bir tatlı kaşığı elma
sirkesi ekleyebilirsiniz.
Yoğurt ve kefir de yaz aylarında hem sindirim
sisteminizi, hem de genel sağlık durumunuzu koruyup destekleyecek
probiyotik etkili besinlerdir. Beslenmenizde chia ve keten tohumu gibi
yüksek kaliteli lifler almak da probiyotiklerin vücudumuzda artmasını
sağlayabilir ve yaz aylarını hastalıklardan uzak geçirmemize yardımcı
olabilir.
Cildimiz de beslenmeye ihtiyaç duyar, korumaya özen gösterin.
Vücudumuzun
ihtiyacı olan D vitamini güneş ışığının etkisi ile cildimizde üretilir.
Bu nedenle güneşlenmek gerçekten faydalıdır. Ancak güneş ışınlarının
dik geldiği çok sıcak saatlerde ve çok uzun süreler boyunca güneşlenmek,
başta cildimiz olmak üzere vücudumuza faydadan çok zarar verebilir.
Cilt kurur, çabuk kırışır ve hızlı yaşlanır, üstelik ileri yaşlarda cilt
kanserlerine kadar gidebilen durumlar ortaya çıkabilir. O nedenle yine
saat 12:00 ile 15:00 arasında doğrudan güneşte kalmaktan kaçınmalı,
diğer saatlerde de nemlendirici özelliği de bulunan güneş koruyuculu bir
ürün ile cildimizi korumalıyız. Çok yüksek koruma faktörlü ürünler,
cildimizin D vitamini üretimini engelleyebilirler, buna da dikkat
etmekte fayda var!
Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenmenin 10 Önemli Püf Noktası
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 25, 2019
Rating:

Hiç yorum yok