GÜNDE 4 KAYISI TÜKETİRSENİZ
Yaz meyveleri içerisinde turuncu-sarı rengiyle öne çıkan kayısı
vitamin ve mineral deposu olmasının yanı sıra zengin posa içeriğiyle de
karşımıza çıkıyor.
İçeriğindeki A, C, E vitaminleri ile demir,
magnezyum, kalsiyum ve fosfor kayısıyı sağlık açısından önde gelen
besinlerden biri kılıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz
“Meyvelerin olumlu etkilerinden faydalanabilmek için porsiyon kontrolü
olmazsa olmaz. Kayısı için porsiyonu 4 kayısı olarak düşünebiliriz.
Düşük kalorisi ile göze çarpan meyvelerden biri olan kayısının 1
porsiyonu ortalama 50 kalori civarında” diyor. Buna karşın porsiyon
kontrolü sağlamak özellikle de karın bölgesi yağlanmasına ve kan
şekerinin yükselme riskine karşı çok önemli. Beslenme ve Diyet Uzmanı
Melike Şeyma Deniz, kayısının 8 önemli faydasını anlattı, önemli
uyarılar ve önerilerde bulundu.
- Cildi yeniliyor
Yaz
aylarında güneş, havuz, deniz derken cildimiz yıpranıyor. Bu olumsuz
çevresel faktörlerin etkilerini azaltmak için antioksidanlardan zengin
bir beslenme planı önemli. Kayısı cildin yenilenmesinde öne çıkan
meyvelerden biri. İçeriğindeki vitaminler cilde esneklik sağlayan
kolajen yapımını da destekliyor.
- Zayıflamaya yardımcı oluyor
Bağırsakları
çalıştırıcı etkisi, tok tutucu özelliği, düşük kalorisi ve tatlı
krizlerine karşı iyi bir çözüm olması kayısıyı yaz aylarında kilo verme
programlarının vazgeçilmez meyvesi haline getiriyor. Günde 4 adet taze
kayısı 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı kefir ile bir ara öğün
olabileceği gibi kahvaltı sofralarında da peynir, yumurta ve yeşilliğin
yanında tatlı ihtiyacını da karşılayan iyi bir alternatif oluyor.
- Bağışıklığı güçlendiriyor
Güçlü
bir bağışıklık sistemi daha iyi hissetmemize yardımcı oluyor, daha
enerjik hissetmemizi sağlıyor, bizi hastalıklardan koruyor. Yeterli ve
dengeli beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli uyku güçlü bağışıklık
sistemi için şart.
Yeterli ve dengeli beslenmenin içerisine mevsim
meyvelerini dahil etmek de önemli. Kayısı antioksidan içeriği, vitamin
ve mineral örüntüsü ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım
ediyor. Özellikle A ve C vitamini sayesinde vücut direncini artırıyor.
- Kalbi güçlendiriyor
Potasyum,
C vitamini ve posa kalbi korumak için önemli. Kayısı bu üç önemli
bileşen sayesinde kalp krizi, inme gibi çeşitli kalp hastalıklarına
karşı koruyucu etki gösteriyor. Ayrıca kan damarlarının ve arterlerin
üzerindeki baskıyı azaltarak kan basıncını düşürüyor, fazla kolesterolün
birikmesini önleyerek kalbin yükünü hafifletiyor.
Ancak kalp sağlığı
için faydalı olan bu potasyum içeriğine böbrek hastaları dikkat etmeli.
Çünkü böbrek hastalığında potasyum, fosfor gibi minerallerin
kısıtlanması gerekebildiğinden böbrek hastaları mutlaka doktor ve
diyetisyene danışmalı.
- Kansere karşı koruyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz
“Kayısı antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerle savaşarak
kansere karşı koruyucu özellik gösterir. Özellikle kolon kanserinden
korunmada posalı beslenme altın anahtardır ve kayısı posa içeriği ile de
öne çıkmaktadır. Hem antioksidan özelliği hem posa içeriği hem de
barındırdığı vitamin, mineraller kanserden korunmada etkilidir” diyor.
- Bağırsakları çalıştırıyor
Kayısı
posa içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırıcı etkiye
sahip. Posa bağırsaktaki atıkların yumuşamasını ve bağırsaktan geçişinin
hızlanmasını sağlayarak sindirimi kolaylaştırıyor ve kabızlığı önlüyor.
- Demir takviyesi yapıyor
Demir
eksikliği anemisi halsizlik, baş dönmesi, sindirim sorunları gibi
semptomlarla yaşam kalitesini düşüren ve sık görülen bir sağlık sorunu.
Kırmızı kan hücreleri olmazsa organların çalışmasında problemler oluyor.
Demir kırmızı kan hücrelerinin yapımı için çok önemli. Kayısı demir
içermesi nedeniyle demir eksikliği olanların her gün düzenli kayısı
tüketmesi çok faydalı.
- Gözleri güçlendiriyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz
“Göz sağlığı için özellikle A, C, E vitaminlerden zengin beslenmek
önemli ve kayısı bu vitaminlerin hepsini içeriyor. A vitamini gece
körlüğüne karşı koruyucu, E vitamini gözleri direkt olarak serbest
radikal hasarından koruyor. Aynı zamanda, kayısıya sarı-turuncu rengini
veren karotenoid, beta karoten A vitamininin öncüsüdür. Tüm bu
özellikleri ile kayısı göz sağlığı için önemli bir yere sahip” diyor.
Kurusu mu tazesi mi makbul?
Kayısı hem taze hem kuru hem reçel hem meyve suyu olarak tercih edilebilen ve çok çeşitli tüketilebilen bir meyve. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz
“Taze ve kuru meyve arasındaki fark meyvelerin içerdiği su miktarı.
Kuru meyvelerin suyu kurutulduğu için daha yoğun ve tatlı bir tada sahip
olur.
Porsiyon kontrolü yaparak kurusu da tüketilebilir ancak
mevsiminde taze kayısı yiyerek içerdiği tüm faydalı bileşenlerden
yararlanmak ve su oranı yüksek bir meyve yemek ilk tercih olmalıdır.
Buna karşın gaz ve şişkinlik sorunu yaşayanlar çiğ sebze meyve yerine
pişmiş olanları daha rahat tolere edebileceğinden taze kayısı yerine
şekersiz bir komposto yapabilir ve kayısının posasından yararlanabilir”
diyor.
GÜNDE 4 KAYISI TÜKETİRSENİZ
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 26, 2019
Rating:

Hiç yorum yok