Sıcaklarda 7 Beslenme Tüyosu
Yaz mevsiminin etkisini iyice göstermeye başladığı bu dönemlerde beslenme konusuna dikkat etmek gerekiyor.
Sıcaklar
etkisini artırırken kişilerin dikkat etmesi gereken konuların başında
beslenme geliyor. Doğru bir beslenme yöntemiyle konforlu bir yaz dönemi
geçirmek mümkün. Özellikle kalp ve tansiyon hastalarının yaz
dönemlerinde beslenme konusunda çok dikkatli olması gerekiyor.
Artan sıcaklarda beslenme ve sıvı tüketimi konusunda basit yöntemlerle sağlıklı bir yaz dönemi geçirilebileceğinin altını çizen Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk,
“Yaz aylarının gelmesi ile birlikte hava sıcaklıkları yükselmeye
başladı. Özellikle İstanbul gibi metropollerde, yeşil alanların
kısıtlılığından dolayı hissedilen sıcaklıklar günlük hayatı olumsuz
etkileyebilecek seviyelere ulaşabiliyor. Kalp hastaları, yaşlılar,
bebekler gibi sıcak havalardan etkilenme ihtimali yüksek olan kişilerin
özellikle dikkat etmesi gereken bir üç ay var önümüzde. Alınabilecek
basit önlemlerle yaz aylarını rahat geçirmek mümkün. Beslenme konusu yaz
aylarında daha da önem kazanmakta” dedi.
Dr. Cem Arıtürk sağlıklı, sorundan uzak bir yaz dönemi için 7 beslenme önerisi tavsiye ediyor.
1. Sıvı alımına özen gösterin.
Kilo,
boy, yaş, cinsiyet ve var olan hastalıklara göre değişiklik göstermekle
birlikte yaz aylarında günde 2,5-3 litre su tüketmek gerekiyor. Su
haricinde miktarına dikkat etmek üzere taze meyve suları, ayran, soda,
maden suyu, çay, meyve çayları ve kahve de tüketilebilir. Tansiyon, kalp
hastalığı gibi kronik hastalıkları olanların ise hekimlerinin
tavsiyelerine mutlaka uyması gerekli.
2. Sıvı içeriği yüksek meyve ve sebzeleri tercih edin.
Salatalık,
karpuz gibi meyve ve sebzeler içerdikleri sıvı miktarı nedeni ile
özellikle yaz ayları için faydalıdırlar. Sıcak hava nedeni ile
kaybedilen vücut sıvılarının yerine konmasında, bu tür sebze ve meyveler
oldukça yararlıdır.
3. Yoğurt yaz aylarında besleyici ve iyi bir alternatiftir.
Yüksek
kalsiyum içeriği ile hem kemiklerin güçlenmesine hem de metabolizmanın
daha hızlı çalışmasına yardımcı olan yoğurt, aynı zamanda sindirim
sistemini de düzenlemektedir.
4. Sebze tüketimi hazımsızlık gibi mide bağırsak problemlerini engeller.
Özellikle
hava sıcaklığının iyice yükseldiği öğlen saatlerinde semizotu, fasulye
gibi zeytinyağlı sebze yemekleri yemek, mide bağırsak sistemi açısından
oldukça faydalıdır. Bununla birlikte ağır öğünler sebebi ile
oluşabilecek kalp ve damar sistemi sorunlarının da önüne
geçilebilecektir.
5. Kahvaltıyı atlamayın.
Kahvaltı
günün en önemli öğünüdür. Havanın görece serin olduğu sabah saatlerinde
yapılan iyi bir kahvaltı ile gün boyunca gereken enerji alınmalıdır.
Böylelikle hem gün boyunca ihtiyacımız olan enerji sağlanacak hem de gün
içerisinde tokluk hissi oluşarak ısının yüksek olduğu saatlerde açlık
hissetme ihtimali azalacaktır.
6. Yiyeceklerin sıcakta beklememesine özen gösterin.
Tavuk,
yumurta, et ve balık gibi besinler sıcakta beklediği zaman başta
mide-bağırsak enfeksiyonları olmak üzere pek çok hastalığa davetiye
çıkarmaktadır. Bu nedenle yaz dönemi boyunca besinlerin soğuk zincirine
dikkat edin. Evinizde buzdolabınızda sakladığınız besinleri tüketmeden
veya pişirmeden hemen önce dolaptan çıkarmaya özen gösterin.
7. Aşırı miktarda alkol tüketmemeye özen gösterin.
Şarap
gibi içkilerin belirli miktarlarda tüketildiğinde özellikle kalp damar
sistemine faydaları bilinmektedir. Ancak yaz aylarında sıvı kaybını daha
da arttıracağı için, hekiminiz tarafından önerilen miktarın üzerinde
alkol tüketmeyin.
Sıcaklarda 7 Beslenme Tüyosu
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 24, 2019
Rating:

Hiç yorum yok