İşte Açıkta Satılan Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeğindeki Büyük Tehlike!
Yaz mevsiminin gelişiyle parklarda, bahçelerde,
teraslarda, balkonlarda ay çekirdeği ve kabak çekirdeği tüketimi arttı.
Peki, günün her anının en önemli eşlikçilerinden çekirdeğin ne kadar
güvenilir, taze ve hijyenik olduğuna yeteri kadar dikkat ediyor muyuz?
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, açıkta satılan ay çekirdeği
ve kabak çekirdeğini tercih eden tüketicileri karşılaşabilecekleri
riskler konusunda uyarıyor!
Yılda
200 bin tonu aşan ay çekirdeği ve kabak çekirdeği tüketimiyle dünyanın
çekirdeği en seven ülkelerinden biriyiz. Özellikle yaz aylarında
tüketimi artan ay çekirdeği ve kabak çekirdeğini satın alırken tercih
ettiğimiz ürünün son kullanma tarihini, nerede üretildiğini bilmemiz ve
el değmeden tüketiciye ulaştığına emin olmamız gerekiyor.
En tehlikelisi küf!
Açıkta
satılan ürünlerdeki mikrobiyolojik risklere dikkat çeken Samim Saner,
ürünlerin açık olduğunda aynı zamanda her türlü mikrop ve küf
bulaşmasına da açık olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürüyor: “En
zararlı küf toksini Dünya Sağlık Örgütü'nce bir numaralı kanserojen
madde olarak nitelendirilen Aflatoksin maddesidir.
Aflatoksin maddesi
uygun koşullarda kurutulmamış ve muhafaza edilmeyen; açıkta satılan
kuruyemiş, baharat ve kuru meyvelerin üzerindeki gözle görülmeyen bir
küflenme sonucunda ortaya çıkan zehirli bir kimyasal maddedir.
Ülkemizdeki tüketim miktarı göz önünde bulundurulduğunda, ay çekirdeği
ve kabak çekirdeği alımında Bakanlığın resmi kontrollerinden geçmiş
ambalajlı ürünlerin tercih edilmesinin gerekliliği daha da önem
kazanıyor.”
Sadece kötü bir tat değil; karaciğer sağlığını tehdit ediyor
Çekirdeğin
tüketilecek miktarlarda alınmasının hem gıda israfı hem de gıda
güvenliği açısından son derece önemli olduğunu dile getiren Saner,
“Beklemiş, bayat çekirdeği tüketirken ağzımıza gelen o kötü tat, aslında
sadece bir kötü tattan ibaret değil. Bu sırada küf toksinleri ve yağın
oksidasyon ürünlerini yediğimizi ve özellikle küf toksinlerinin
karaciğer kanserinin bir numaralı tetikleyicisi olduğunu unutmayalım.
Taze ve hijyenik ürünlere ulaşmanın ve tüm bu sağlık problemlerini en
aza indirgemenin yolu ise menşei, son kullanma tarihi belli olan ve
Bakanlık resmi kontrollerinden geçen paketli ürünleri tercih etmekten
geçiyor.” diye konuştu.
İşte Açıkta Satılan Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeğindeki Büyük Tehlike!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 14, 2019
Rating:
Hiç yorum yok