HAFIZAYI GÜÇLENDİREN 6 ÖNEMLİ BESİN
Unutkanlık, zihin yorgunluğu, odaklanmada güçlük yaşamak ve dikkat
eksikliği günümüzde genç yaşlı fark etmeksizin 7’den 70’e tüm yaş
gruplarında çağın problemi haline geldi.
Beyin sağlığımızı korumak için
dikkat etmemiz gereken en önemli alışkanlıklarımızdan biri ise
her gün yeterli miktarda su içmek olmalı. Çünkü su içmediğimizde
vücudumuzda ilk etkilenen organlarımızdan biri beyin oluyor. Dolayısıyla
öncelikle günde en az 8-10 bardak su içmemiz şart!
Beynimizin sağlıklı
çalışması için asla ihmal etmemiz gereken bir başka önemli nokta da,
yeterli ve dengeli beslenmek. Ayrıca içerdikleri vitamin ve mineraller
nedeniyle beyin sağlığının korunmasında ayrı bir önem taşıyan bazı
besinleri düzenli olarak tüketmemiz de çok önemli.
Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan hafızamızı
güçlendirmek ve odaklanma problemi yaşamamak için soframızda düzenli
olarak yer almaları gereken besinleri anlattı, önemli bilgiler verdi.
Balık
“Omega 3 zengini olan balık beyin sağlığını korumak ve güçlendirmek için beslenme listenizde mutlaka yer almalı” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan
sözlerine şöyle devam ediyor: “Balık yağının beynin hafıza ve bilişsel
yeteneklerinin kaybolmasından ve bunamadan koruduğunu gösteren çok fazla
sayıda bilimsel çalışma mevcut.
Beyin dokusunun büyük bir yüzdesi yağ
asitlerinden oluşuyor ve daha fazla omega 3 yağları tüketmek sinirler
arasında daha iyi iletişim sağlanmasına ve beynin hacmini korumasına
yardımcı oluyor.” Beyin sağlığı için haftada en az 2 kez, civa miktarı
düşük olan ve yüksek miktarda Omega 3 içeren sardalya, hamsi, istavrit
ve lüfer gibi yağlı balık tüketmeye özen gösterin.
Yumurta
Yumurta
vücudumuz için gerekli en kaliteli hayvansal protein kaynaklarından.
Özellikle beyin hücrelerinin gelişimine yardımcı olmak gibi son derece
önemli bir işlev üstleniyor. Bu sayede öğrenme ve hafıza gibi bilişsel
fonksiyonları güçlendiriyor. Yumurta, bir çeşit B vitamini olan kolin
içeriyor.
Kolin, yeni beyin hücresi üretimine de etki ediyor. Yumurta
içinde bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek,
zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek amacıyla nörotransmitter
dengesini korumaya yardımcı oluyor. Zihin gücünüzü artırmak için her
sabah bir adet yumurta beslenme listenizde yer almalı.
Tam tahıllar
B
grubu vitamin kaynağı tahıllar beyin sağlığının korunması ve güçlü bir
hafıza için gerekli. Özellikle zengin lif kaynağı olan kepekli tahıl
ürünlerini beslenmenizde mutlaka bulundurmalısınız. Tam buğday unundan
yapılan ekmek B grubu vitaminlerinin de iyi bir kaynağı. B grubu
vitaminler sinir hücrelerinin görevlerini sağlıklı yapmalarını sağlıyor.
Sinir iletilerinin düzgün çalışmasında görev
alıyorlar. Özellikle B grubu vitaminlerinden B6, B12 ve folik asit,
kanda homosistein adlı maddenin yükselmesini baskılayarak Alzheimer
hastalığı riskini azaltabiliyor.
Ceviz
Ceviz
içeriğindeki omega 3 ve 6 yağ asitleri, fosfor, kalsiyum, potasyum ve
demir açısından zengin bir besin. Yapılan bilimsel çalışmalar cevizin
hafızayı, algı ve öğrenme yetilerini iyileştirdiğini göstermiş.
Dilem İrkin Koçan
günde 3-4 tam ceviz tüketmenin beyin sağlığı için önemli olduğunu
belirterek, “Çocuklar da beyin gelişimi için günde en az 2 tam ceviz ya
da yine omega 3 içeriği zengin fındık -bademden günde 10/15 adet
tüketmeliler” diyor.
Yoğurt
Zengin
bir kalsiyum deposu olan yoğurt içeriğindeki tirozin ile hafızayı
güçlendirmeye yardımcı oluyor. Yoğurt ya da diğer süt ürünlerinden günde
en az 2 porsiyon (süt ya da yoğurt) tüketmeye özen gösterin.
Yer fıstığı
Zengin
bir niasin kaynağı olan yer fıstığı bu özelliği ile beyin sağlığının
korunmasına yardımcı oluyor. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına
katkıda bulunmasının yanı sıra Alzheimer riskini de azaltıyor. Ancak yer
fıstığının alerjik özelliğini ve yüksek kalorili olduğunu da unutmayın.
Bu nedenle günde 15/20 adet tüketmeniz yeterli olacaktır.
Sabah kahvaltısız olmaz!
Günün
en önemli öğünü kahvaltıdır. Bunun nedeni ise vücudun ihtiyaç duyduğu
en önemli besin kaynaklarının bu öğünde karşılanması. Yapılan
çalışmalara göre; gece uzun süren açlığın ardından kahvaltı yapılmazsa
zihinsel faaliyetlerde azalma ve dikkat eksikliği gibi sorunların yanı
sıra baş ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik gibi pek çok sorun
gelişebiliyor.
Güne zinde başlamak için kahvaltınızda yumurta, peynir,
domates, salatalık ve tam tahıl ekmeği mutlaka bulunsun. Uzun süre
tokluk sağlaması ve enerji vermesi için kahvaltıda zeytin, ceviz, fındık
ve badem de tüketebilirsiniz.
HAFIZAYI GÜÇLENDİREN 6 ÖNEMLİ BESİN
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 18, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 18, 2019
Rating:



Hiç yorum yok