Bir Avuç Dutun 9 Faydası
Hem lezzetli hem de tam bir sağlık deposu olan dut, günde bir avuç
tüketildiğinde günlük demir ihtiyacının yüzde 30’unu, günlük lif
ihtiyacının ise yüzde 20’sini karşılıyor.
İçeriğindeki C, A ve K
vitaminleri, beta karoten, alfa karoten, lif, magnezyum, kalsiyum,
potasyum ve yüksek antioksidanlar sayesinde kanserden kalp hastalığına,
kansızlıktan enfeksiyona kadar sayısız hastalığa iyi geliyor. Demir
içeriği diğer meyvelere oranla oldukça yüksek olan dut, ağrıları
dindiriyor, yaşlanma etkilerine meydan okuyor.
Memorial Wellness
Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, dutun faydaları ve tüketiminde
dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi verdi.
Gençlik etkisi sağlıyor, kanserden koruyor
*
Dut, hem çözünür hem de çözünmez lif için ideal bir kaynaktır. Çözünür
lif, kan şekerini kontrol etmeye ve zararlı kolesterol seviyelerini
azaltmaya yardımcı olurken, çözünmeyen lif sağlıklı bir sindirim sistemi
için gereklidir.
* 1 porsiyon dutta günlük lif ihtiyacının yüzde 20’si bulunmaktadır.
*
Dut antosiyaninden zengin iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antosiyanin
anti-inflamatuar etkisi ile ağrıyı azaltıcı ve iyileştiricidir.
*
İçeriğindeki resveratrol ile anti-aging kaynağıdır. Yapılan çalışmalar,
resveratrolün kan basıncını düşürdüğünü ve kalp hastalığı riskini
azaltabildiğini göstermektedir.
* Antioksidandan bu kadar zengin
bir meyve aynı zamanda serbest radikallerle savaşan kansere ve
yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye de sahiptir.
* Dut meyvesi çok
yüksek oranda C vitamini kaynağıdır. C vitamini bağışıklık sistemini
kuvvetlendirmek ve hasarlı dokuları onarmak için çok önemlidir.
* Özelikle kuru dut demir için günlük değerin yüzde 30’unu içerir ve bu sayede kansızlık yaşayanlar için harika bir kaynaktır.
* Demir içeriği sayesinde, vücudun oksijenden zengin kan hücrelerini taşımaya yardımcı olarak yorgunlukla da savaşmaktadır.
* Yine içeriğindeki kalsiyum; kemik ve diş sağlığı için faydalıdır.
Dut seçerken bunlara dikkat edin
Beyaz
dut; kırmızı ve karaduttan meyve olarak farklıdır. Yaprakları,
tomurcuğu ve hatta lezzetleri de farklılık göstermektedir. Dut
meyvesinin 20 ‘ye yakın türü vardır ve en bilinenleri, kırmızı ve beyaz
duttur. Besin değeri açısından benzer olmakla birlikte içeriklerindeki
etkin maddeler farklılık gösterebilmektedir.
Özellikle beyaz dutun kanda
yüksek mikrop oranının düşürülmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Kırmızı dutun ise yorgunluğa iyi gelen özelliği öne çıkmaktadır. Dut
seçerken ezilmiş ve çürümüş olanlar tercih edilmemelidir. Mutlaka
lezzetine bakıp, aşırı yumuşamamış dutlar seçilmelidir.
Dondurucuda saklayabilir, kurutarak kışın da tüketebilirsiniz
Dut,
çok narin bir meyve olduğu için ezilmesini engellemek amacıyla sert bir
saklama kabında muhafaza edilmelidir. Taze dut meyvesi yıkanmadan,
buzdolabında 1-2 gün bekleyebilmektedir. Daha uzun süreli saklamak için
derin dondurucu tercih edilmelidir. Çözünmesi için yemeden 4-5 saat önce
dondurucudan çıkarmak gerekmektedir.
Dut meyvesi daha uzun ömürlü
olması amacıyla kurutarak, kuru dut haliyle serin bir yerde veya
tercihen buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilmektedir. Fazla ısı
ve güneş ışığından uzak tutmak ömrünü uzatacaktır. Dutu yıkarken de akan
musluk altında ezilmeyecek şekilde bir kabın içinde yıkamakta fayda
vardır.
Diyabet ve böbrek hastaları için porsiyon sınırlaması olmalı
Dut
meyvesi C, A ve K vitamini, beta karoten, alfa karoten, lif, magnezyum,
kalsiyum, potasyum ve yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.Aynı
zamanda diğer meyvelere oranla demir içeriği daha yüksektir. Taze dutun 1
porsiyonu ortalama yarım su bardağı, kuru dutun 1 porsiyonu ise 1 çorba
kaşığı kadardır.
Herhangi bir hastalık ve kilo problemi olmayanlar
günde 1 su bardağı taze dut veya 1 avuç kuru dut tüketebilir. Dut
meyvesinin glisemik indeksi yüksektir. Yani kan şekerini hızlı
yükseltici etkisi vardır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarının
kontrollü tüketmesi gerekmektedir.
Yanında kuruyemiş ya da süt ürünleri
ile birlikte de tüketilmesi faydalıdır. Miktarı fazla kaçırıldığında
özellikle karın bölgesinde yağlanma problemi yaratabilmektedir.Böbrek
hastaları da özellikle kuru dutu potasyum içeriğinden ötürü kontrollü
tüketmelidir.
Bunaltıcı sıcaklara serinletici tarifler
Taze
veya kuru dut müslilerde tercih edilebilmektedir. Aynı zamanda meyve
haliyle ya da dut reçeli olarak yoğurda karıştırıp tatlı ihtiyacı
karşılanabilmektedir. Karadut suyu da tatlı ihtiyacını kesecek doğal,
şifa deposu bir içecektir. Smoothie tariflerinde de tatlandırma amacıyla
kullanılabilmektedir.
Yaz sıcaklarında serinlemek isteyenlere dut ile hazırlanabilecek lezzetli ve pratik bir smoothie tarifi;
1 bardak dondurulmuş veya taze karadut
2 avuç baby ıspanak ya da semizotu
1 yemek kaşığı ay çekirdeği
5 çiğ badem
Birkaç yaprak taze nane
200-250 ml. süt ya da badem sütü
Tüm malzemeler blenderdan geçirilerek sağlıklı ve lezzetli bir smoothie hazırlanabilir.
Bir Avuç Dutun 9 Faydası
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 15, 2019
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 15, 2019
Rating:



Hiç yorum yok