“Tarihin Tadı Denizin Tuzu” Kitabından İftara Özel Menü
“İnsan” ve “İyi yaşam” kavramlarını odağına alan sakinlerine ve ziyaretçilerine her anlamda “İyi bir yaşam” sunmayı hedefleyen Büyükyalı İstanbul; konsepti, kalite anlayışı ve oluşturduğu değerlerle dikkat çekiyor.
“İyi yaşam”ın önemli parçası ‘İyi yemek’tir fikriyle yola çıkan Büyükyalı İstanbul’un mutfaklarında; dünün lezzetleri tüm bereketiyle yaşasın diye ünlü şefler Jale Balcı ve Murat Bozok, “Tarihin Tadı Denizin Tuzu” kitabını hazırladı.
Jale Balcı ve Murat Bozok’un “Tarihin Tadı Denizin Tuzu” kitabından iftara özel seçtikleri menü, Ramazan’da Türk mutfağının sofralardaki en özel lezzetleriyle buluşmak isteyenlere lezzet dolu anlar yaşatacak.
“Mısır Çorbası”, “Karanfilli Körili Tavuk Güveç”, “Baklava Hamurunda Ispanaklı Börek”, Kinoalı, Narlı Kısır” ve Portakallı, Fıstıklı İrmik Tatlısı”ndan oluşan bu özel menü ile sevdiklerinizle birlikte leziz bir iftar yemeğinde buluşabilirsiniz.
MISIR ÇORBASI
Malzemeler 4-6 kişilik
10 adet koçan taze mısır
1 adet soğan küçük küp doğranmış
400 ml süt
Kaya tuzu
Karabiber
Hazırlanışı:
Fırını 180 dereceye getirin.
• Tepsinin içerisine iki yemek kaşığı zeytinyağıyla birlikte tüm halde mısır koçanlarını koyun ve 30 dakika fırınlayın.
• Mısırları fırından aldıktan sonra bir bıçak yardımıyla koçanlardan sıyırın.
• Soğanları bir tencerede terletin.
• İçerisine mısırları ve sütü ekleyin. 10 dakika kadar pişirin.
• Mutfak robotunda çorba kıvamına getirin.
• Tuz ve karabiber ekleyerek, servise hazır hale getirin.
Malzemeler 2 kişilik
300 gram tavuk but, iri küp doğranmış
60 gram kestane mantarı
Yarım adet kabak
Yarım adet kapya biber
1 adet havuç 80 gram kaşar, rendelenmiş
4 adet karanfil
20 gram köri
20 ml zeytinyağı
30 ml su
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
• Tavuklara yakın ölçüde kesilmiş sebzeleri, tavuklarla birlikte bir güvece yerleştirin.
• Bir kâse içinde köri, karanfil, zeytinyağı, su, tuz ve karabiberi harmanlayıp karıştırın. Sos haline gelmiş karışımı güvecin içine, yarıya gelecek şekilde doldurun.
• Güveci 180 derece 20 dakika pişirin. Fırından almadan 3 dakika önce kaşarı ekleyip eritin.
• Hazır olan güveci sıcak olarak servis edin.
Malzemeler 6 kişilik
25 yaprak baklava hamuru
600 gr ıspanak yaprağı, yıkanmış, kıyılmış
1 adet soğan, ince küp doğranmış
Zeytinyağı
Tereyağı
Sumak
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
• Bir tavada az yağla soğanı soteleyin, ıspanakları ekleyin ve 2-3 dakika harmanladıktan sonra fıstık, sumak, karabiber, zeytinyağı ve tuzu katarak iyice karıştırın. Soğumaya bırakın
• Fırını 180 derecede ısıtın.
• Fırın tepsisini yağlayın. Baklava hamurlarının arasına tereyağı sürerek 12 yaprak üst üste yerleştirin. Sonuncunun üstüne ıspanak karışımını dağıtarak düzgünce yayın, üstüne 13 yaprak daha, aralarına tereyağı sürerek ekleyin.
En üst tabakaya biraz daha fazla tereyağı sürün. Baklava keser gibi şekil verin.
• Isıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
1 su bardağı kinoa, haşlanmış
1 çay bardağı ince bulgur, ıslatılmış
1 çay bardağı ayıklanmış nar
4 dal taze soğan, ince kıyılmış
Yarım demet maydanoz, kıyılmış
1 yemek kaşığı dolusu dereotu, kıyılmış
2 yemek kaşığı kuru üzüm
2 yemek kaşığı kırık fındık
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu veya 2 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz, karabiber, pul biber
Hazırlanışı:
• Tüm malzemeleri genişçe bir kapta karıştırın.
• Ekşi ve yağ miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayın. Kısırı, sadece kinoayla da yapabilirsiniz.
Malzemeler 10 kişilik
120 gr antepfıstığı veya tuzsuz yer fıstığı, ayıklanmış
180 gr tuzsuz tereyağı, küp kesilmiş
160 gr pudraşekeri
2 adet yumurta
60 gr un, elenmiş
1 çay kaşığı likit vanilya veya 1 paket vanilya tozu
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
125 ml portakal suyu
185 gr irmik
Şerbeti için;
250 gr pudraşekeri
125 ml portakal suyu
Hazırlanışı:
• Fırını 180 derecede ısıtın
• 20 santimlik açılır bir kalıba yağlı kâğıt döşeyin
• Antepfıstıklarını 8-10 dakika fırınlayın ya da kavurun. Soğuduktan sonra iri dövün.
• Tereyağı ve şekeri bir kapta mikserle kabarana kadar çırpın. Vanilya, portakal rendesi ve yumurtaları iyice karıştırın.
• Sonra un, portakal suyu, irmik ve fıstığı bir spatulayla hafif karıştırın, kalıba dökün ve yayın.
• Üzeri kızarana kadar pişirin.
Şerbeti için;
Portakal suyu ve şeker orta ateşte bir tencerede kaynayınca 1 dakika daha bekleyin, portakalı ekleyin ve ocaktan alın. Bir kaşıkla kekin üzerine dökün. Pudraşekeri serpiştirip servis yapın.
• Tepsinin içerisine iki yemek kaşığı zeytinyağıyla birlikte tüm halde mısır koçanlarını koyun ve 30 dakika fırınlayın.
• Mısırları fırından aldıktan sonra bir bıçak yardımıyla koçanlardan sıyırın.
• Soğanları bir tencerede terletin.
• İçerisine mısırları ve sütü ekleyin. 10 dakika kadar pişirin.
• Mutfak robotunda çorba kıvamına getirin.
• Tuz ve karabiber ekleyerek, servise hazır hale getirin.
KARANFİLLİ KÖRİLİ TAVUK GÜVEÇ
Malzemeler 2 kişilik
300 gram tavuk but, iri küp doğranmış
60 gram kestane mantarı
Yarım adet kabak
Yarım adet kapya biber
1 adet havuç 80 gram kaşar, rendelenmiş
4 adet karanfil
20 gram köri
20 ml zeytinyağı
30 ml su
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
• Tavuklara yakın ölçüde kesilmiş sebzeleri, tavuklarla birlikte bir güvece yerleştirin.
• Bir kâse içinde köri, karanfil, zeytinyağı, su, tuz ve karabiberi harmanlayıp karıştırın. Sos haline gelmiş karışımı güvecin içine, yarıya gelecek şekilde doldurun.
• Güveci 180 derece 20 dakika pişirin. Fırından almadan 3 dakika önce kaşarı ekleyip eritin.
• Hazır olan güveci sıcak olarak servis edin.
BAKLAVA HAMURUNDA ISPANAKLI BÖREK
Malzemeler 6 kişilik
25 yaprak baklava hamuru
600 gr ıspanak yaprağı, yıkanmış, kıyılmış
1 adet soğan, ince küp doğranmış
Zeytinyağı
Tereyağı
Sumak
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
• Bir tavada az yağla soğanı soteleyin, ıspanakları ekleyin ve 2-3 dakika harmanladıktan sonra fıstık, sumak, karabiber, zeytinyağı ve tuzu katarak iyice karıştırın. Soğumaya bırakın
• Fırını 180 derecede ısıtın.
• Fırın tepsisini yağlayın. Baklava hamurlarının arasına tereyağı sürerek 12 yaprak üst üste yerleştirin. Sonuncunun üstüne ıspanak karışımını dağıtarak düzgünce yayın, üstüne 13 yaprak daha, aralarına tereyağı sürerek ekleyin.
En üst tabakaya biraz daha fazla tereyağı sürün. Baklava keser gibi şekil verin.
• Isıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
KİNOALI VE NARLI KISIR
Malzemeler 6 kişilik1 su bardağı kinoa, haşlanmış
1 çay bardağı ince bulgur, ıslatılmış
1 çay bardağı ayıklanmış nar
4 dal taze soğan, ince kıyılmış
Yarım demet maydanoz, kıyılmış
1 yemek kaşığı dolusu dereotu, kıyılmış
2 yemek kaşığı kuru üzüm
2 yemek kaşığı kırık fındık
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu veya 2 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz, karabiber, pul biber
Hazırlanışı:
• Tüm malzemeleri genişçe bir kapta karıştırın.
• Ekşi ve yağ miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayın. Kısırı, sadece kinoayla da yapabilirsiniz.
PORTAKALLI, FISTIKLI İRMİK TATLISI
Malzemeler 10 kişilik
120 gr antepfıstığı veya tuzsuz yer fıstığı, ayıklanmış
180 gr tuzsuz tereyağı, küp kesilmiş
160 gr pudraşekeri
2 adet yumurta
60 gr un, elenmiş
1 çay kaşığı likit vanilya veya 1 paket vanilya tozu
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
125 ml portakal suyu
185 gr irmik
Şerbeti için;
250 gr pudraşekeri
125 ml portakal suyu
Hazırlanışı:
• Fırını 180 derecede ısıtın
• 20 santimlik açılır bir kalıba yağlı kâğıt döşeyin
• Antepfıstıklarını 8-10 dakika fırınlayın ya da kavurun. Soğuduktan sonra iri dövün.
• Tereyağı ve şekeri bir kapta mikserle kabarana kadar çırpın. Vanilya, portakal rendesi ve yumurtaları iyice karıştırın.
• Sonra un, portakal suyu, irmik ve fıstığı bir spatulayla hafif karıştırın, kalıba dökün ve yayın.
• Üzeri kızarana kadar pişirin.
Şerbeti için;
Portakal suyu ve şeker orta ateşte bir tencerede kaynayınca 1 dakika daha bekleyin, portakalı ekleyin ve ocaktan alın. Bir kaşıkla kekin üzerine dökün. Pudraşekeri serpiştirip servis yapın.
“Tarihin Tadı Denizin Tuzu” Kitabından İftara Özel Menü
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 18, 2018
Rating:
Hiç yorum yok