Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi: Tadım
Paketli kuruyemiş pazarının öncü markası Tadım, Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme uzmanları, özellikle ceviz, fındık, badem ve hurma olmak üzere, çiğ kuruyemiş ve kuru meyvelerin iftar ve sahur sofralarında yer alması gerektiğine işaret ediyorlar.
Türkiye’nin tadı tuzu Tadım, Ramazan sofralarına da sağlık ve lezzet katıyor. Tadım’ın çiğ kuruyemiş ve kuru meyve ailesi, gerek tok tutması, gerekse de içerdiği vitamin ve minerallerle, aç kalınan uzun saatler boyunca vücudun sağlıklı ve dengeli kalmasını sağlıyor.
Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Beslenme Uzmanı Ferin Batman, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı meyveler, protein kaynağı kurubaklagiller, yumurta ve kuruyemişlerin Ramazan sofralarında mutlaka bulunması gerektiğini söyledi.
Ferin Batman “Ramazan’da en önemli öğün sahur. Mutlaka sahura kalkılmalı ve hafif yiyecekler yenmeli. Uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar, metabolik hız düşer, halsizlik ve baş ağrısı görülür. Tüm bunları engellemek için sahur önemli bir öğündür. Sahurda protein içeriği yüksek olan yumurta, peynir ve süt gibi besinlerin yanında ceviz, fındık ve kuru meyve yenmeli” dedi.
İftarda orucun mutlaka su ile açılması gerektiğini belirten Ferin Batman “Suyun ardından 2 adet hurma ya da zeytin yendikten sonra çorba ve bir dilim çok tahıllı ekmekle devam edilebilir, 15-20 dakikalık aranın ardından ise, etli sebze yemeği veya ızgara et, salata, kurubaklagil ve yoğurtla devam edilmeli” diye konuştu.
Mucize Üçlü; Ceviz, Fındık, Badem
İçerdiği Omega 3 nedeniyle kalp ve damar dostu bir besin olarak bilinen fındık ve badem, kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önlerken tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltıyor. Fındıkta Omega 3’ün yanı sıra, B5, B9 ve bor bulunuyor. B6 vitamini kaynağı olan ceviz ise, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve damar sertliğini önlemede önemli bir yardımcı konumunda.
Ramazanda Tatlı Tehlikeli
İftardan sonra çay / kahve tüketmek için bir saat beklemeyi de tavsiye eden Ferin Batman “Çay ve kahve yanında kek, kurabiye türü yağlı gıdalar tüketilmesi, sindirim problemlerini beraberinde getirir. Bunun yerine kuru meyveler tercih edilmeli. 2 adet kuru kayısı ya da 2
adet hurma ya da kırmızı kuru meyveler tatlı ihtiyacını karşılamanın en sağlıklı yoludur” dedi.
Başta sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere, birçok vitamin ve mineral içeren hurma, tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı oluyor.
İçerdiği A ve C vitamini ile vücudu zararlı bakteri ve mikroplardan koruyan hurma, sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık riskini düşürüyor. Kalsiyum, potasyum, fosfor, A vitamini, C vitamini ve demir içeren kuru kayısı ise, kansızlık, kabızlık ve sindirim sistemi problemleri başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geliyor.
Ferin Batman’dan İftar Sonrası İçin Sağlıklı Atıştırmalık:
1 porsiyonu 2 adettir
• 1 fincan az dövülmüş Tadım çiğ fındık/Tadım çiğ ceviz/Tadım çiğ kaju veya Tadım çiğ badem
• 1 fincan yulaf ezmesi
• Yarım fincan Tadım kuru üzüm
• 3 adet suda bekletilmiş Tadım hurma
• 2 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
• 1 çay kaşığı doğal bal
• 1 çay kaşığı vanilya özü
• ½ çay kaşığı tarçın
• 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
Yapılışı:
Tüm malzemeleri tek tek ekleyerek blenderdan geçirin ve toplar haline getirip üzerini Hindistan cevizi/chia tohumu veya gojiberry ile kaplayarak dondurun.
Afiyet olsun.
Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi: Tadım
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 28, 2018
Rating:
Hiç yorum yok