Rafet İnce

                                        



  ALİCE HARİKALAR DİYARINDA'DAN ÇOK ŞEY ÖĞRENEBİLİRSİNİZ                                                                           
                
                                            RAFET İNCE 


Eminim aranızda şef olmak isteyenler vardır. Bu konuda gereken bilgi ve becerilerin nasıl belirlendiğini açıklayıp şef adaylarına yol göstermeyi kendime misyon edindiğimden, anlatmaya çalışayım... En etkili öğrenme, kendi kendine öğrenmedir. Ayrıca, bir şeyi iyi yapmanın ilk koşulu onu sevmektir. Ben sevdiğim işi yapıyor, bir de üstüne para alıyorum. Aşağıda anlatacaklarımı hayata geçirmeye çalışırsanız sizin de bu yolda başarılı olacağınıza inanıyorum. Bu işi “Alt tarafı yemek pişirmek” olarak görüyorsanız, o zaman şefliği falan pek kafaya takmayın, sadece eli lezzetli bir pişirici olun. 


 Türkiye’de birçok aşçılık bölümü mezununun başarı için gereken yetilerin önemli bir kısmından yoksun olduğunu gözlemliyorum. Planlama, temel aşçılık becerileri, prezantasyon ve insan ilişkileri gibi temel becerilerde birçok öğrenci zayıf. Öncelikle buradan başlayalım... 


 Profesyonel mutfak eğitimi alanların mutlaka en az bir yaz staj yapması gerekiyor. Ayrıca bu bölümü bitiren genç şef adayları, nasıl iş aramaya çıkacağını, mülakatlarda nasıl güvenilirlik algısı yaratacağını bilmeli. Yani bu işi öğrenmenin bir yanı okulsa, bir yanı da tecrübe ve deneyimdir. Bir de size alakasız gelebilir ama Sakıp Sabancı, Zeki Başeskioğlu gibi işadamı ve liderlerin hikâyelerini araştırmanızı tavsiye ederim. Bizim sektördeki isimlere gelince; çılgın usta Cüneyt Asan ve enerjisi de farkındalığı da yüksek Zeki Mutlus’un hikâyelerinden öğreneceğiniz çok şey var. Bir de şu zamana kadar okuduğum en iyi yönetim kitabının “Alice Harikalar Diyarında” olduğunu söyleyebilirim, hepinize tavsiye ederim. 


 7 MADDEDE AŞÇILIK 

 Ama başta dediğim gibi, her şeyden önce bu işi sevmek, aşkla yapmak lazım, para ve kariyer kendiliğinden gelecektir. Derse girdiğimde öğrencilere “Neden bu işi yapmak istiyorsunuz?” diye sorarım. Genelde “Para ve şöhret” derler. Açıkçası ben başka şeyleri önemsiyorum. 

 Şimdi bir test yapalım... Aşağıdaki maddelerden 7 tanesini seçin ve sonra önem sırasına göre dizin. Bu sıralamadaki tercihleriniz, kariyerinizi belirleyecektir. 

 Testi bitirenlere son bir tavsiye de benden: İşinizi yaparken dört duyuya da önem verin, pişirdiğiniz yemeklere bakın, koklayın, hissedin ve tadın... Hayat keyifli şeyleri paylaşınca çok daha güzel, öyle değil mi? 


 İYİ ŞEF OLMANIN TESTİ 

 ■Farkındalık yaratın 

 ■ Heyecanlı olun 

 ■ Araştırın 

 ■ Kişisel gelişim kitapları okuyun 

 ■ İngilizce öğrenin 

 ■ Entelektüel hedefler belirleyin 

 ■ Başkalarına faydalı olun 

 ■ Mesleğinizi misyon edinin 

 ■ Kendinize prestij, statü ve marka değeri katın 

 ■ Çalıştığınız yerde maksimum 3 sene devamlılık sağlayın 

 ■ Türk mutfağını öğrenmeden başka mutfaklara yönelmeyin 

 ■ Ezberci ve kopyacı olmayın 

 ■ Egolarınıza yenilmeyin 

 ■ Dürüst olun 

 ■ Sabırlı olun
Rafet İnce Rafet İnce Reviewed by gastronotunmutfagi on Temmuz 05, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok