Yüksek Tansiyon Riskine Karşı Süt İçin
Dünyayı evde tutan salgın nedeniyle dikkatli beslenmenin
öneminin arttığı bu günlerde uzmanlar, kalp ve damar sağlığını olumsuz
etkileyen yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlık riskine karşı süt
içilmesini öneriyor.
Yapılan
bilimsel çalışmalar; kalsiyum, magnezyum, fosforun az tüketiminin
bireysel veya toplumsal olarak hipertansiyon sıklığı ile ilişkili
olduğunu gösteriyor.
Sütün yüksek kalsiyum ve potasyum içeriği ile kan
basıncı ve hipertansiyonun dengelenmesinde önemli bir besin kaynağı
olduğu bildiriliyor. Hipertansiyon hastaları az yağlı ya da yağsız süt
tüketerek kan basıncını kontrol altına alabiliyor.
Azalan kalsiyum
alımının arteriyel kan basıncını artırdığına dikkat çeken Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç,
şunları söyledi:
“Kalsiyum, magnezyum ve fosfor minerallerinin alımı artırılarak kan basıcında azalma sağlanabilmektedir. Kalsiyum denince aklımıza gelen ilk besin öğesi süttür.
Optimal kan basıncının
sağlanmasında ve sağlıklı yaşam için günde 3-4 porsiyon süt ve süt
ürünlerinin tüketimi öneriyoruz.”
Prof. Dr. İnanç,
ayrıca sekiz hafta süren ve belirli bir beslenmenin uygulandığı
“Hipertansiyonu Durdurmak Üzere Besinsel Yaklaşımlar” (DASH)
çalışmasında,
yağsız ve az yağlı süt ve süt ürünleri içeren, meyve ve
sebzeden zengin, yağdan ve kolesterolden yoksun, proteini hafif
artırılmış bir diyetle, erişkinlerde kan basıncının 5.5/3.0 mmHg
düşürüldüğünün görüldüğünü kaydediyor.
Yüksek Tansiyon Riskine Karşı Süt İçin
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 23, 2020
Rating:

Hiç yorum yok