Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan’da Gıda İsrafı Uyarısı
Sabri Ülker Vakfı, bağışıklık sistemini güçlü tutacak
beslenme alışkanlıklarıyla Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmenin
mümkün olduğunu ancak iftar ve sahur sofralarını çeşitlendirirken gıda
israfından kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
COVID-19
salgını nedeniyle bu yıl farklı bir şekilde geçirdiğimiz Ramazan ayında
bağışıklık sistemini güçlü tutmak daha da önemli hale geldi.
Sabri
Ülker Vakfı’nın paylaştığı bilgilere göre iftarda gün boyunca vücudun
ihtiyaç duyduğu her besin ögesini içeren bir beslenme, güçlü bir
bağışıklık sistemi için şart.
İdeal bir iftar sofrasında meyve-sebzeler,
tam tahıllar, yoğurt veya ayran gibi süt ürünleri ile proteinden zengin
kırmızı et, tavuk, balık ve kuru baklagiller arasından tüm besin
gruplarının yer alması gerekiyor.
Örneğin protein grubu olarak tavuk
seçilen bir öğünde tam tahıllı ekmek, yoğurt ve az miktarda yağ eklenmiş
bir salata tüketerek ideal bir iftar öğünü hazırlanabilir. Bunun
yanında et ve etli yemeklere yağ eklemeyerek, sebze yemekleri içinse
sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli.
Sabri Ülker Vakfı, ayrıca, beslenmemize dikkat ederken gıda israfından da kaçınmamız gerektiği uyarısını yapıyor. Plansız ve fazla miktarda pişirilen yemekler çok sayıda artan yemeğe yol açabiliyor. İşte Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan ayında gıda israfından kaçınma ipuçları:
Haftalık yemek listesi yapın, market alışverişini planlayın
Sağlıklı
bir Ramazan için iftar ve sahurda besin çeşitliliğini sağlamak
gerekiyor fakat bu sırada gıda israfından mutlaka kaçınmak gerekiyor.
Covid-19 salgını nedeniyle markette geçirilen sürenin kısaltılması ve
alışveriş sıklığının azaltılması gerekliliği, market alışverişini
planlamayı daha da önemli hale getiriyor.
Planlanarak yapılan market alışverişleri sayesinde ihtiyaç duyulmayan ürünler alınmıyor ve böylelikle israfın da önüne geçiliyor. Haftalık yemek listesi yapın ve ona göre alışverişinizi planlayın.
Daha küçük sofralara göre yemek pişirin
Kültürümüz
gereği iftar sofralarımız her yıl kalabalık oluyordu. Ancak bu yılki
Ramazan ayının Covid-19 salgınına denk gelmesi nedeniyle daha küçük
iftar sofraları kuruluyor.
Kalabalık sofralara alışkın kişiler yemekleri her zamanki gibi fazla pişirme eğiliminde olabilir. Oysa pişirilen yemek miktarını azaltarak israfın önüne geçmek mümkün.
Mutlaka Sahura kalkın
Sahur
öğünü, normal düzende kahvaltı yerine geçiyor. Sahurda, gün içinde
enerji sağlayacak ve tok tutacak tahıllara mutlaka yer vermek gerekiyor.
Tam tahıllı ekmeklerin yanı sıra yulaf da sahurda tercih edilebilecek
sağlıklı alternatiflerden biri.
Yulaf, yüksek lif içeriği sayesinde gün
içindeki tokluk süresini uzatıyor. Buna ek olarak en kaliteli protein
kaynaklarından birisi olan yumurtanın da sahurda yer alması gerekiyor.
Tuzsuz peynirler, tuzsuz salamura zeytinler ve bol yeşillikle sahur
öğünü daha da sağlıklı hale getirilebilir.
Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan’da Gıda İsrafı Uyarısı
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 16, 2020
Rating:

Hiç yorum yok