RAMAZAN’DA KAÇINMANIZ GEREKEN 10 ÖNEMLİ HATA!
Covid 19 pandemisinde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızda
sağlıklı beslenmenin kilit rol oynadığını artık hepimiz biliyoruz.
İşte
bu noktada çoğumuzun zihnine şu soru takılıyor: Ramazan’da vücudumuzun
ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein gibi besin öğelerine daha
fazla ihtiyacımız var mı?
Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan
sağlığımız üzerinde yaşamsal öneme sahip olan bu besin öğelerini
Ramazan’da daha fazla almamız gerekmediğini belirterek,
“Ancak oruç
tutarken öğün sayısı azaldığı için yeterli besin çeşitliliği
sağlanamazsa vücutta vitamin ve mineral kayıpları oluşabilir. Bu nedenle
sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne ek olarak, iftardan sonra mutlaka 1
ara öğün yapılmalı.
Yaklaşık 14-15 saat süren uzun açlık sıvı dengesini
de değiştirdiği için bu dönemde yeterli sıvı alımı da çok önemli.
Dolayısıyla her gün iftar ile sahur arasında 2-2.5 litre su içmek
gerekiyor” diyor. Peki Ramazan’ı sağlıklı geçirmek için beslenmemizde
neler yapmalı, hangi hatalardan kaçınmalıyız?
Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, Ramazan’da bağışıklık sistemimizin zayıflamaması için dikkat etmemiz gereken 10 hatayı anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
Sahur öğününü atlamak
Ramazan’da
sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için besin çeşitliliği çok önemli.
Sahur yapmadan oruç tuttuğunuzda tek öğünle vücut için yeterli besini
sağlayamazsınız ve metabolizma hızınız giderek yavaşlar.
Bunun sonucunda
enerji sistemleriniz iyi çalışmadığı için kendinizi sürekli yorgun,
halsiz ve uykulu hissedebilirsiniz. Bu yüzden sahur öğününü atlamayın ve
kaliteli protein kaynağı olan yumurtayı sahurda eksik etmeyin.
Sahurda meyve suyu içmek
“Meyve
suyu taze sıkılmış dahi olsa bu dönemde önerdiğimiz bir besin değil”
diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan bunun nedenini şöyle
anlatıyor: “Meyve sularında lif olmadığı için kan şekerinizi hızla
yükseltip, yine hızla düşüreceğinden çabuk acıkmanıza sebep olacaktır.
Meyve suyu yerine lif açısından da zengin ve sizi daha uzun süre tok
tutacak taze veya kuru meyveleri tercih edebilirsiniz”
Sahurda bu besinleri tüketmek
Oruç
tutarken vücut uzun süre aç kalmanın yanı sıra su da kaybediyor. Bu
dönemde bol sıvı almanız önemli ama sizi susuzluğa itecek besinleri de
tüketmemelisiniz. Dolayısıyla sofranızda sucuk, salam, kuru et ve
pastırma gibi şarküteri ürünlerine özellikle sahurda yer vermeyin.
Yumurtalarınızı yaparken sucuk veya pastırma yerine sebze ile tuzu
azaltılmış peynir kullanmanız hem daha sağlıklı olacak hem de susama
hissi yaratmayacaktır.
Meyve ve sebzeyi ihmal etmek
Ramazan’da
bağışıklığı güçlü tutmak için meyve ile sebze tüketimini artırmanın da
çok önemli olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, “Günde
2-3 porsiyon meyve, 3-4 porsiyon sebze tüketimine özen gösterin.
Her
gün yediğiniz meyve ile sebzeleri çeşitlendirin ve renklendirin. Bu
sayede vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral takviyesini de sağlamış
olacak, aynı zamanda kabızlık sorunu da yaşamamış olacaksınız” diyor.
İftardan sonra kahve, çay içmek
Kahve
ve çay diüretik içecekler oldukları için vücuttan sıvıyı
uzaklaştırıyor. Ayrıca içeriklerindeki kafein vücutta stres hormonu
olarak bildiğimiz kortizol hormonu salınımını da etkiliyor. Akşam
saatlerinde vücut kendini yavaş yavaş uykuya hazırlarken kortizol
seviyesini düşürüyor.
İftardan sonra kahve ve çay içerek bu doğal
döngüyü olumsuz etkilemeyin. Dolayısıyla iftar yemeğinin ardından
papatya, melissa ve rezene gibi bitki çayları içmeniz daha doğru bir
tercih olacaktır.
Şerbetli tatlı yemek
Şerbetli
tatlılar, hem yağ hem de şeker içerikleri çok yüksek olduğu için kan
şekerinizi aniden yükseltip, iftardan sonra uyku hali ve halsizlik
hissine sebep olacaktır. Tatlı isteğinizi sütlü veya meyveli tatlılar
ile giderip, daha hafif ve sağlıklı beslenebilirsiniz.
Hem yemek hem
tatlı yaparken gıdaların besin değerini düşürmemek için kızartmadan
kaçınmaya da dikkat edin.
Kurubaklagilleri hemen pişirmek
Kurubaklagillerin
hem lif hem de protein açısından çok zengin besinler olduklarını
hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, ancak Ramazan’da gaz ve
şişkinlik probleminden korunmak için bazı kurallara dikkat etmeniz
gerektiğini vurguluyor.
Yeşim Özcan bu tarz problemleri yaşamamak için
şu önerilerde bulunuyor: “Kurubaklagilleri pişirmeden önce fermente
edip, içerisindeki fitik asidini uzaklaştırmanız
gerekiyor. Pişireceğiniz mercimek ve nohut gibi kurubaklagilleri
fermente etmek için 3 gün boyunca suda bekletin.
Suyun üzerinde beyaz
bir katman oluşacak, bu nedenle her gün suyunu değiştirin. Sonrasında
pişirme işlemi yapabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde şişkinlik hissi
yaşamayıp, bağırsak sağlığınızı da korumuş olacaksınız”
İftarda gazlı içecekler içmek
Uzun
süren açlıktan sonra iftarda gazlı içecek tüketimi mide asidini
yükselterek şişkinlik ve hazımsızlık problemlerine neden olabiliyor,
hatta midenize zarar bile verebiliyor.
“Bu nedenle orucunuzu mutlaka
suyla açın ve gazlı, asitli olan hiçbir içecek tüketmeyin” uyarısında
Bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, “Bu içeceklerin şeker
içerikleri de yüksek olduğu için önce kan şekerini yükseltip hızlı ve
geçici bir doygunluk sağlayacak, iftardan sonra ise kan şekerini aniden
düşürüp açlık hissi ve tatlı isteğini artıracaktır.
İftarda ayran,
şekersiz komposto daha iyi ve sağlıklı bir tercih olacaktır” diyor.
İftardan sonra hareketsiz kalmak
Koronavirüs
(Covid 19) pandemisi nedeniyle evde kalmamız gereken bu dönemde
iftardan sonra dışarı çıkmayın ama evde de hareketsiz kalmayın.
Evde
yapacağınız minik egzersizlerle hem sindirim sisteminizin daha iyi
çalışmasına katkı sağlarsanız hem de kaslarınızı hareket ettirerek sırt,
bel, boyun ile kas ağrılarını da önlemiş olursunuz. İftardan 2 saat
sonra 15-20 dakika sadece kendinize zaman ayırın ve egzersiz yapın.
Sahurdan sonra hemen uyumak
Sahur
öğününü yaptıktan sonra hemen uykuya geçmeniz midenin sindirim görevini
yavaşlatacağı için hazımsızlık, şişlik ve gaz problemleri
yaşayabilirsiniz.
Dolayısıyla sahur öğününde yemek yeme işlemi bittikten
30 dakika sonra uyumanız, mide ve sindirim sistemi için daha sağlıklı
olacaktır.
RAMAZAN’DA KAÇINMANIZ GEREKEN 10 ÖNEMLİ HATA!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 18, 2020
Rating:

Hiç yorum yok