RAMAZAN SOFRALARININ 5 MİHENK TAŞI
Ramazan bu yıl dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün gölgesinde
başladı. Koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek
bugünlerde her zamankinden önemli olduğu için, Ramazanda da bağışıklığı
güçlendirici besinler tüketmeye ayrıca özen göstermek gerekiyor.
Peki
oruç tutacaklar hangi besinleri iftar sofralarında ve sahurda mutlaka
tüketmeli? Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel,
Ramazan’da oruç tutarken bağışıklığı güçlü tutmak için öncelikle sahur
yemeğinin kesinlikle atlanmaması, kaliteli uyku ve hafif egzersiz
gerektiğini belirtirken, iftar ve sahur arasındaki zamanda da bol bol su
içilmesinin büyük önem taşıdığını söylüyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Evrim Demirel, bu yıl Covid sürecine denk gelen Ramazanda, iftar ve
sahurda sofralarında eksik edilmemesi gereken besinleri anlattı, önemli
uyarılar ve önerilerde bulundu.
Sebze ve meyveler
Sebze
ve meyve tüketmeyi ihmal etmeyin. Özellikle narenciye grubu meyveler
bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için,
aşırıya kaçmadan bu meyveleri mutlaka tüketin.
Her iftar yemeğinde bol
yeşillikli, limonlu, az zeytinyağlı salata veya zeytinyağlı sebze
olmasına özen gösterin. Yemekten 1-2 saat sonra bir ara öğün olarak ve
sahurda yine C vitamininden zengin meyve tüketmeyi ihmal etmeyin.
Kuru
kayısı, incir, hurma gibi yoğun lif kaynağı olan bu yiyeceklerle de hem
hastalığa yakalanma riskine karşı önlem almış hem de kabızlık riskini
azaltabilirsiniz.
Kaliteli proteinler
Hastalıklara
neden olan virüs ve bakterilere karşı vücudun önemli savunma
mekanizmalarından olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri
için Ramazanda da her gün yeterli protein almayı ihmal etmeyin.
Yumurta,
peynir çeşitleri, et, tavuk, balık uygun koşullarda saklandığında uzun
süre dayanabilen kaliteli protein kaynakları. Bu besinleri bol
yeşillikten oluşan bir salata ile tüketmeye çalışın.
Sahurda ağır yağlı yemekler veya hamurdan yapılmış yiyecekler yerine yüksek protein içeren yumurta ve peynir çeşitlerinden oluşan bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.
Kuru baklagiller
Bu
dönemde uzun süre evde kalma sürecinde çok dayanıklı bir yiyecek grubu
olan ve aynı zamanda bitkisel protein kaynağı olan kuru bakliyatlar
tüketmeye özen gösterin.
Yeşil mercimek, nohut, fasulye çeşitleri ve
barbunya gibi bu yiyecekleri iftarda etli veya soğuk olarak
tüketebileceğiniz gibi, haşlanmış olarak yeşilliklerin üzerine koyup
salata olarak da tüketebilirsiniz.
Bu yiyeceklerin daha hızlı
pişirilmesi için daha önceden haşlayarak buzlukta muhafaza edip,
gerektiğinde çıkarabilirsiniz.
Probiyotik içeren besinler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel,
“Probiyotik takviyeli yoğurt ve kefir gibi ürünlerde bulunan faydalı
mikroorganizmalar bağışıklık sistemini destekleyici etkide
bulunabildikleri için özellikle bu dönemde iftar veya sahurda tercih
edilebilir.
Bunun dışında sebzelerden yaptığımız turşularımız aşırı
miktarda olmayacak şekilde ara ara iftar sofralarımızda bulunabilir”
diyor.
Bol su
Su tüketimi
hayatın her döneminde büyük önem taşıyor. Ancak Ramazan döneminde su
içilmesi gereken süre kısıtlı olduğu için daha da önem kazanıyor. İftar
ve sahur aralığında belirli sıklıklarla en az 2 litre su tüketmeye özen
gösterin.
Vücuttan su atımını hızlandıran (diüritik) çay ve kahveyi
aşırı tüketmeden suya daha fazla ağırlık vermekte fayda var. Bu dönemde
çay ve kahve yerine bağışıklığımızı destekleyecek kuşburnu, ıhlamur,
ekinezya gibi bitkisel çayları tercih etmekte fayda var.
Ramazanda bu besinlerden uzak durun!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel
“Bu dönemde tüketilmemesi gereken yiyecek ve içecekler; kan şekerini
hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de
dâhil hamur işi ürünler, kurabiyeler, işlenmiş et ürünleri, hazır
soslar, cips, patlamış mısır gibi aşırı tuz içeren besinlerdir.
Ramazanın vazgeçilmez lezzeti Ramazan pidelerinin miktarını abartmayın
ve pide yemediğiniz zamanlarda lif yönünden kuvvetli tam buğdaylı veya
tahıllı ekmekleri tercih edin. Ekmek veya pide yemediğinizde alternatif
olarak çok sık bulgur, az sıklıkla pirinç pilavını tercih edebilirsiniz”
diyor.
RAMAZAN SOFRALARININ 5 MİHENK TAŞI
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 08, 2020
Rating:

Hiç yorum yok