Oruçlu Günlerde Güçlü Bağışıklık İçin Bunlara Dikkat!
Yeni tip koronavirüsten korunmak için çok önemli olan güçlü
bağışıklık sisteminin, Ramazan Ayında da korunması, iftar ve sahurda
yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor.
Virüslere karşı
vücudumuzu korumak için, bağışıklık sistemini olumlu etkileyen
faktörlerden en önemlisinin sağlıklı ve dengeli beslenme olduğunu
söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Diyetisyeni Renan Güneş önemli uyarılar ve önerilerde bulunuyor.
“Amacımız
oruç tutarken sadece karnımızı doyurmak değil, sağlıklı ve dengeli bir
öğünle, uzun bir süre aç kalarak, yorgunluk, halsizlik, susuzluk, en
önemlisi baş ağrısı hissetmeden orucunu sağlıklı bir şekilde tamamlamak
olmalıdır” açıklamasında bulunan Diyetisyen Renan Güneş
sözlerine şöyle devam etti:
“Burada esas olan her zaman olduğu gibi
yeterli, dengeli ve sağlıklı yiyecek seçimidir. Ramazan Ayında
vücudumuzun ihtiyacı olan kalori miktarı değişmemekte fakat besinlerden
alınan kalorilerin azalması veya belli bir öğüne toplanması enerji
harcamasını kısıtlamakta ve metabolizma hızını düşürmektedir.
Uzun süre aç kaldıktan sonra besinleri çok hızlı tüketmek, porsiyon kontrolü yapamamak, yeterli su tüketmemek en sık yapılan hatalardan birkaçıdır. Hızlı öğün tüketimi, yiyeceklerin hazımsızlık, şişkinlik oluşturmasına neden olabilir.
Fiziksel açlık nedeniyle porsiyon kontrolü yapmakta
zorlaşabilir. Ayrıca uzun süreli açlıkla beraber metabolizma hızının
yavaşlamasıyla ramazan ayında kilo artışları görülebilir.”
Bu süreçte kimler dikkat etmeli?
Ramazan
ayında kronik rahatsızlığı olanlar (hipertansiyon, diyabet, kalp
hastalıkları gibi) hamile ve emzirme döneminde olanlar, kanser hastaları
ve sürekli ilaç kullananlar riskli grup oldukları için mutlaka ilgili
branş doktorlarına ve diyetisyenlerine danışarak karar vermelidir.
Güçlü bağışıklık için sahurda ne tüketelim?
Yapılan
araştırmalar yapısında triptofan amino asidi barındıran besinlerin,
iştahı azalttığı ve bağışıklığı artırdığını göstermektedir.
En güzel
seçenek az yağlı, protein içeriği yüksek, sağlıklı karbonhidrat içeren,
posa içeriği yüksek, gün içinde acıkmayı önleyebilecek, sindirimi
yormayacak, susamayı önlemek için tuz oranı düşük besinlerden
seçilmelidir. Buna en uygun seçenek kahvaltı olmalıdır.
Protein kaynağı olarak az yağlı süt veya kefir veya az tuzlu peynirler ve yumurta tercih edilebilir. Yanına sağlıklı karbonhidrat içeren tam tahıllı ekmek eklenebilir. Zeytinin tuz miktarı yüksek olduğundan çok susatacağı için tuzsuz zeytin veya onun yerine avokado veya çiğ kuru yemişler uygun olacaktır.
Şeker içeren besinler kan şekerini yükselteceği için daha
çabuk acıktıracağından özellikle sahurda tercih edilmemelidir. Şeker
yerine taze veya kuru meyveler bağışıklık sistemini kuvvetlendiren
vitamin ve mineral içeriğinden dolayı tüketimi eksik edilmemelidir.
Güçlü bağışıklık için iftarda ne yiyelim?
İftarımızı
hurma veya zeytin ile açtıktan sonra 1 veya 2 bardak su içilmeli ve
yavaş yemeye özen gösterilmelidir. Ardından içilecek çorba ile devam
edilmeli ve mümkünse 10-15 dakika ara verilmelidir. Bu tokluk duygusu
oluşturacaktır.
Ana yemek olarak et gurubu tercih edilecekse ağır, yağlı
kızartmalı etler değil, ızgara veya yağsız fırında pişirilmiş etler
tercih edilmelidir.Etin yerine tüketebileceğiniz kuru baklagilleri bir
gece önceden suda bekleterek gazını almak sindirim sistemini
rahatlatacaktır.
Sebze olarak zeytinyağlı bir sebze yemeği veya mevsime
uygun salata tercih edilebilir. Karbonhidrat kaynağı olarak önerim her
zaman tahıllı ekmekler olmalı ama ramazan ayının değişmez lezzeti
pidenin bir avuç içi kadar tüketilmesi gerekir.
Ekmek veya pide yerine tam buğday ununda yapılmış makarnalar veya bulgur pilavı da tüketilebilir. Yoğurt, ayran, cacık yemeklerle beraber tüketilebilir. İftardan 1-2 saat sonra meyve ve yoğurt veya kefir, 10-15 tane çiğ kuru yemiş veya 1 küçük kâse sütlü tatlı tüketilebilir.
Hazmı kolaylaştıran
rezene gibi çayları tüketebilir içine çubuk tarçın koyarak kan
şekerinizi kontrol etmek sağlanabilir.
Ağır yemeklerden uzak durun
Ramazan
Ayı boyunca ağır yağlı yemeklerden, kızarmış besinlerden, çok tuzlu ve
çok tatlı yiyeceklerden, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi gıdalardan
uzak durmak gerekmektedir.
Oruç döneminde, antioksidan ve C vitamini kaynağı sebze ve meyvelerin vücudu koruyarak bağışıklığı artırdığı bilinmektedir. Sarımsak, soğan gibi besinler, özellikle kefir, zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar bağışıklık sistemini olumlu etkilediğinden ramazan ayı boyunca tüketilebilir.
Bağırsak florası da bağışıklığı
güçlendirmenin başka bir yoludur. Probiyotik besinler ve probiyotik
kullanarak bağışıklığı kuvvetlendirmek Ramazan Ayını daha sağlıklı
geçirmek için çok önemlidir.
Güçlü bağışıklığın kilit noktası su tüketimi
Ramazan
Ayı boyunca en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında yeterli su
tüketimi gelmektedir. Yeteri kadar su tüketmek besinlerin emilimi,
sindirimi için çok önemlidir.
Vücutta ödem ve kabızlık oluşmaması için
iftar ve sahur arasında mutlaka kişiden kişiye göre değişmekle beraber
2- 2.5 litre su tüketilmelidir. Çay ve kahve gibi içecekler vücuttaki
suyu dışarı attığından su yerine geçmez. Hatta daha fazla su içilmesi
gerekmektedir.
Fiziksel aktiviteleri ihmal etmeyin
İftardan
1-2 saat sonra 30 dakika 1 saat arası tempolu yürüyüş yapılabilir.
Fiziksel aktiviteler bağırsak hareketlerini de artırarak kabızlık
yaşamanıza engel olmaktadır.
Güçlü bağışıklığın kilit noktası uyku düzeni?
Düzenli
uyku bağışıklık sistemini güçlü tutmanın başlıca yollarından biridir.
Uyku sırasında salgılanan melatonin seviyelerinin en yüksek olduğu gece
saatlerinde uyumak önemlidir. Melatoninin bağışıklık sistemini olumlu
etkilediği bilinmektedir.
Oruçlu Günlerde Güçlü Bağışıklık İçin Bunlara Dikkat!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 15, 2020
Rating:

Hiç yorum yok