LA LORRAINE LEZZETLERİYLE SAĞLIKLI SAHUR VE İFTARLAR
Ramazan ayında hem sağlıklı
beslenmek hem de lezzetli sofralar hazırlamak mümkün.
Ramazan ayına özel
beslenme düzeni içerisinde günlük besin ihtiyaçlarınızı karşılarken,
sağlıklı bir şekilde kan şekerini düzenlemeye destek olacak lezzetli La
Lorraine tam buğday ve çavdarlı Usta İşi Ekmek ürünleri sizlerle
buluşuyor.
Sahurda
ve iftarda kuyruk beklemenize gerek kalmadan, evinizde sıcacık
pişirebileceğiniz La Lorraine Ramazan pidesi ile sofralarınıza hem
lezzet hem de sağlık getirin.
Sıcacık olarak MFırın reyonlarında
bulabileceğiniz gibi, donuk olarak da alabileceğiniz el değmeden
üretilmiş La Lorraine Ramazan pidesi ekşi maya ile üretilmiştir. Ekşi
mayanın düzenli olarak tüketimi bağırsak sağlığınıza destek olur,
sindirimi kolaylaştırır.
İftar ve sahurda doğru beslenmenin püf noktalarını deneyimli beslenme danışmanı Diyetisyen Canan Aksoy açıklıyor
Ramazan
ayında oruç tutup ibadet edilen bu süreçte sağlıklı beslenmeye dikkat
edilmesi gerekiyor. Uzun süreli açlık ve susuzluk yaşanılan bu dönemde
sahurda ve iftarda sağlıklı beslenerek vücudun su dengesini korumak en
önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Diyetisyen Canan Aksoy,
Ramazan’a yönelik ideal beslenme önerilerini şöyle özetliyor: ilk olarak
“Sahuru nasıl yapmalıyız’’ bundan bahsedelim. Sindirimi zor olmayan,
hafif besin gruplarını tercih etmeye çalışırsanız sonrasında hazımsızlık
ve uyku problemi yaşamazsınız.
Kahvaltılıklar, sandviç, sebze yemekleri, yoğurt, çorba gibi sağlıklı alternatifler idealdir. Sahur saatinde çok yağlı ve tuzlu besinlerden de uzak durulması gerekiyor. Kızartma gibi sağlıksız pişirme yöntemleriyle pişirilen besinler susuzluk hissini artırır. Hepimiz için protein alımı önemlidir.
Çünkü
proteinler tokluk süresini uzatır ve gün içindeki enerji dengesi için de
gereklidir. Bu nedenle kişinin kalp damar rahatsızlığı yoksa her gün
bir adet yumurta yemesi önerilir. Bir diğer önemli nokta da karbonhidrat
alımıdır.
Sahurda protein ile birlikte alınan sağlıklı karbonhidratlar
kan şekerini dengede tutar, açlık hissini bastırır, kan şekerini
dengelediği için tokluk süresini uzatır.
Böylelikle gün içinde
kullanılmak üzere vücuttaki karbonhidrat depoları dolar. Enerjisiz
kalmamak ve yorgunluk hissini azaltmak için sağlıklı karbonhidrat
şarttır.”
La Lorraine lezzetleriyle sağlıklı sahur ve iftarlar
Nedir
peki bu sağlıklı karbonhidratlar? Aksoy özelikle tam buğday ekmeği, tam
çavdar ekmeği ve tam tahıl ürünlerinin sahurda tüketebileceğiniz
sağlıklı karbonhidratlar arasında yer aldığını vurguluyor. La Lorraine’in zengin ekmek çeşitleri sahur ve iftar sofraları için ideal.
La Lorraine tam buğday ekmeğiyle hazırlayacağınız yumurtalı bir sandviç ve yanında ayran tek başına sahur için sağlıklı bir öğün yerine geçerek sizi hem doyurur hem de sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.
La Lorraine
tam çavdar ekmeği de iftar ve sahur öğünlerinde sağlıklı bir eşlikçi
olarak öne çıkıyor. Pilav, makarna ve benzeri kilo kontrolünü
aksatabilecek besinler yerine çavdar ekmeğinden alınan sağlıklı
karbonhidratla dengeli bir karbonhidrat alımı sağlayabilirsiniz.
La Lorraine
tam buğday ve çavdar ürün gruplarını öneren Aksoy: “Eğer kahvaltı değil
de yemek yemeyi tercih edenlerdenseniz, öğünlerinizde ekmek tüketin.
Sofranızda özellikle de tam buğday ve çavdar ekmeklerine mutlaka yer
verin. Böylece gün için de açlık ve yorgunluk hissiniz daha az
olacaktır” diyor.
Sahurda su tüketiminin ihmal
edilmemesine vurgu yapan Canan Aksoy, sahurda en az yarım litre su
tüketmek gerektiğini söylüyor ve ekliyor:“Neredeyse bütün gün susuz
kalınacağı için en azından günlük su ihtiyacının üçte birlik kısmını
sahurda içebilirsiniz.
Geri kalanı iftar ve iftardan sonra tamamlamaya
çalıştığınızda ve yarım litre kadar suyu sahurda tükettiğinizde günlük
su ihtiyacınız tamamlanmış olur”.
Sahur yaptıktan sonra hemen sonra uyumaya geçmemek gerektiğini belirten Aksoy, vücudun sağlıklı sindirimi için zaman verilmeli yedikten hemen sonra uykuya geçilmemesini öneriyor.
İftarda neler yenmeli?
İftar
vakti geldiğinde orucun su ile açılması önemli. Bütün gün susuz kalan
vücutta böbreklerin sağlığını riske atmamak için su ihtiyacının ideal
şekilde giderilmesi şart.
Suyla açılan iftar öğününe ilk olarak çorba
veya tam buğday ekmekle zeytin gibi kolay sindirebilen besinlerle
başlamak tüm gün aç kalan mide için yumuşak bir başlangıç olabilir.
Diyetisyen Canan Aksoy, iftarda sindirimi zor yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini söyleyerek sağlıklı olanın hafif bir başlangıç yaparak mideyi sağlıklı sindirime yönlendirmek olduğuna değiniyor.
Aksoy:
“İftarda mideyi yormayacak şekilde beslenmek önemli. Suyla açılan iftar
hafif başlangıçlarla devam etmeli ve sonrasında bir 15 dakika
beklenerek ana öğüne öyle geçilmelidir” diyor.
Ana öğünde de mutlaka
ekmek tüketilmesi gerektiğini söyleyen Aksoy, ana öğünlerde kan şekerini
düzene sokmak için tam buğday ekmeği/tam tahıl ekmeği veya bulgur
pilavı gibi bir sağlıklı karbonhidrat kaynaklarının mutlaka olması
gerektiğini söylüyor.
Ana öğünlerde karbonhidrat tercihini ekmekten yana
kullanmanın kilo kontrolü açısından daha doğru bir tercih olacağına
vurgu yapan: “Ekmek, pilav veya çorba gibi karbonhidratlara göre yağ
içermediğinden kilo kontrolü için daha etkin bir tercihtir.
Tam tahıl
ekmekleri özellikle içerdiği B grubu vitaminleri (B1, B2, B3) sayesinde
vücudumuzda birçok sistemin çalışmasına yardımcı olurlar ve bu
vitaminlerin günlük alınması gerekir.
Bir protein kaynağı yine
ihtiyaçlarımızı karşılamak için gerekli, et grubu(et-tavuk-balık) veya
et sevmeyenler için peynir/kuru baklagiller güzel bir alternatif
olabilir. Posa ihtiyacımızı karşılamak için sebze veya yemeği yemeye
özen gösterebiliriz.
Bağırsaklarımızın düzgün
çalışması için posa alımı zorunludur. Her gün özellikle kalsiyum
ihtiyacımızı gidermek için 2 porsiyon süt/yoğurt grubu tüketmemiz
gerekmektedir”.
Günlük kalsiyum alımının da önemine değinen Canan Aksoy,
özellikle iftar yemeklerinde mutlaka yoğurt, ayran, kefir, cacık gibi
kalsiyum açısından zengin besin grubunun tüketilmesini öneriyor.
LA LORRAINE LEZZETLERİYLE SAĞLIKLI SAHUR VE İFTARLAR
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 05, 2020
Rating:

Hiç yorum yok