KORONAVİRÜSE KARŞI 10 ETKİLİ BESİN HİJYENİ!
Koronavirüse (Covid-19) yakalanma riskini azaltmak için güçlü bir
bağışıklık sistemine ihtiyaç var. Güçlü bir bağışıklık sistemi içinse
yeterli uyku ve düzenli egzersizin yanı sıra sağlıklı beslenme
alışkanlıklarının uygulanması gerekiyor.
Besinler koronavirüsün (Covid
19) bulaşma yollarından biri olmasa da; tüketilen besinlere veya
besinlere değen yüzeylere virüs bulaşmışsa bunlara dokunulduğunda
bulaşma ve dolayısıyla hastalık riski artıyor.
Peki, koronavirüsün
besinler yoluyla bulaşma riskini en az düzeye indirmek için neler
yapmalı, nelerden kaçınmalıyız? Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak
besinleri hazırlama ve tüketme sürecinde dikkat etmemiz gereken hijyen
kurallarını anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
Yiyeceklere dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın
Ellerin
temiz olması virüse karşı en önemli korunma yollarından biri. O nedenle
ister yıkama ister yiyecekleri yerleştirme nedeniyle olsun,
ellerinizden olası bir virüs bulaşma riskine karşılık, yiyeceklere
dokunmadan önce, ellerinizi uzmanların önerdikleri şekilde, 20 saniye
boyunca yıkayın.
Çiğ besinlerle temasın ardından hazır yiyeceklere dokunmayın
Çiğ
besinlere temas ettikten sonra, ellerinizle yemeye hazır yiyeceklere
dokunmayın. Ellerinizi mutlaka el yıkama kurallarına uygun olacak
şekilde yıkayın.
Besinleri az pişmiş yemeyin
Et,
tavuk ve sebze gibi besinlerin içlerini iyice pişirdiğinizden emin
olun. Zararlı mikroorganizmaların yok olmaları için besinlerin her
yüzeyinin 70 °C’ye ulaşması gerekiyor. Pişirme sıcaklığını ölçen özel termometreler kullanabilirsiniz.
Yemeklerinizi kendiniz yapın
Dışarıdan
hazır yemek almak yerine, mümkün olduğunca evde hijyenik koşullara
dikkat ederek hazırlamış olduğunuz yemekleri tercih edin.
Temas etmediğinden emin olun
Marketten
satın aldığınız paketli gıdalar, su şişeleri veya alışveriş poşetlerine
de virüs bulaşmış olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinlerin bu
yüzeylere temas etmediğinden emin olun. Bu yüzeylere dokunduktan sonra
ellerinizi iyice yıkayın.
Akan suyun altında iyice yıkayın
Çiğ tüketeceğiniz sebze, meyve gibi besinleri akan suyun altında iyice yıkadıktan sonra tüketin. Roka, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeleri de suda bekletip, ardından akan suyun altında yıkamanızda yarar var.
Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durun
Açıkta
satılan tüm yiyeceklerden kaçının. Bunun yerine kapalı ambalajlı,
orijinal paketli ve pastörize besinleri tüketmenizde fayda var.
Emin değilseniz mutlaka kaynatın
İçtiğiniz suyun hijyeninden emin değilseniz mutlaka kaynatarak tüketin.
Besinleri hazırladığınız yüzeylere dikkat!
Besinleri
hazırladığınız yüzeylerin, kullandığınız kapların, yemekleri
pişirdiğiniz ve sakladığınız yerlerin hijyeninden emin olun.
Mutfağınızı sık sık havalandırın
Virüsler
kapalı ortamlarda daha kolay bulaşabildikleri için mutfağınızı her saat
başı 10’ar dakika havalandırmayı alışkanlık haline getirin.
KORONAVİRÜSE KARŞI 10 ETKİLİ BESİN HİJYENİ!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 22, 2020
Rating:

Hiç yorum yok