Hamilelere ve Emziren Annelere Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri
Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen hamileler ile emziren
annelerin, COVID-19 salgını da göz önüne alındığında, beslenmelerine her
zamankinden daha fazla dikkat etmeleri büyük önem taşıyor.
Sabri Ülker
Vakfı’nın bilgilendirmesine göre oruç tutmak isteyen anne adayları ile
emziren annelerin öncelikle doktorlarına danışmaları, oruç tutarken de
yeterli ve dengeli beslenme yoluyla, hem kendi bağışıklıklarını
güçlendirmeleri hem de bebeklerinin gelişimini desteklemeleri gerekiyor.
COVID-19
salgını nedeniyle ramazan ayında beslenmenin nasıl olması gerektiği
konusu öne çıkarken, özellikle oruç ibadetini yerine getirmek isteyen
hamileler ile emziren annelerin dikkat etmesi konular daha da önem
kazandı.
İki kişilik değil, yeterli ve dengeli beslenin
Kilo
kontrolü, hamilelikte ve emzirme döneminde hem annenin hem bebeğin
sağlığı için önemli konuların başında geliyor. Şekerli besinlerin süt
yaptığı veya hamilelik süresince daha fazla yenmesi gerektiği görüşleri,
anne adaylarının ve emziren annelerin ihtiyacından fazla yemesine yol
açıyor.
Oysa ki hamileliğin son 12 haftasına kadar enerji ve besin ögelerine olan ihtiyaç normalden çok farklı değil. Dolayısıyla sahur ve iftarda da her şeyden çok fazla değil, her besinden doğru miktarlarda tüketmek gerekiyor.
Sahurda besleyici gıdalara yer verin
Özellikle
sahurda fazla miktarda veya ağır yemekler yemek, hem mideyle ilgili
sorunlara hem de fazla kiloya yol açabiliyor. Protein ihtiyacını
karşılayabilmek için süt, yumurta, az tuzlu peynir veya yulaf yemek;
tokluk süresini uzatıp bağışıklığı desteklemek için de çiğ badem, fındık
ve ceviz gibi yağlı tohumlar tüketmek gerekiyor.
Vitamin-mineral
ihtiyacını karşılamak için hem sahurda hem iftarda mevsim
yeşilliklerinden yemek önemli. Oruç süresince gerekli enerjiyi
sağlayabilmek ve kan şekerini dengelemek için lifli tam tahılları da
sofradan eksik etmemek gerekiyor.
İftarda yemeğe 10-15 dakika ara verin
Orucu
hurma gibi lif, vitamin ve mineralden zengin bir kuru meyve ve su ile
açmak gerekiyor. İftara peynir, zeytin, salatalık-domates gibi
kahvaltılıklarla veya çorba, zeytinyağlı sebze yemeği gibi hafif bir
yemekle başlamak ve sonrasında yemeğe 10-15 dakika ara vermek önemli.
Bebeğin büyüme ve gelişmesi için anne sütü mucizevi bir kaynak. Bu
nedenle anne sütünün miktarını artırmak için yeterli protein ve su
tüketimini sağlamak ayrı bir önem taşıyor. Bol su içmek, yoğurt ve
türevlerini tüketerek protein alımını sağlamak gerekiyor.
Anne sütüne
gaz yapıcı bileşenlerin geçmemesi için kuru baklagillerin haftada 1-2
kez tüketilmesine özen göstermek, yemeklere ve salatalara sarımsak ve
soğan ekleyerek bağışıklığı desteklemek, lif içeriği yüksek tahılları
sofradan eksik etmemek gerekiyor.
Tatlı yerine mevsimine uygun meyve
İftardan
sonra mevsimine uygun taze meyve yiyerek tatlı ihtiyacını karşılamak
daha sağlıklı bir seçenek. Taze meyve gün boyunca kaybedilen su, mineral
ve vitamin ihtiyacını karşılamaya destek oluyor.
Eğer tatlı yenecek ise
haftada 1-2 kez ile sınırlandırarak ev yapımı sütlü tatlıları tercih
etmek gerekiyor. İftardan sonra ara öğün yaparak, günlük enerji ve besin
ihtiyacını karşılamak da mümkün.
Bir su bardağı süt veya yoğurt ile bir
porsiyon meyveden hazırlanmış bir içecek veya taze/kuru meyve ile
hazırlanmış sütlü veya yoğurtlu yulaf ezmesi, çiğ badem gibi
kuruyemişler besleyici birer ara öğün olarak karşımıza çıkıyor.
İftar ile sahur arasında en az 6-8 bardak su için
Yeterli
sıvı alımı anne sütünü artırarak, toksinleri vücuttan uzaklaştırıyor.
İftardan sonra sahura kadar geçen süre boyunca en az 6-8 bardak su
tüketmek gerekiyor. Su, bitki çayları, süt, ayran ve çeşitli çorbalar
ile sulu meyveler böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı oluyor.
Çay
veya kahve tüketiminin günlük su ihtiyacını karşılamaya destek olmadığı,
aksine fazla miktarlarda tüketildiğinde vücuttan su atımına neden
olduğuna da unutmamak gerekiyor.
Hamilelere ve Emziren Annelere Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 03, 2020
Rating:

Hiç yorum yok