Güçlü Bağışıklık İçin Yiyeceklerin Pişirme, Saklama ve Tüketme Yöntemlerine Dikkat
Tüm
dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınından korunmak için güçlü bir
bağışıklık sistemine ihtiyaç var. Özellikle yeterli vitamin ve mineral
alımı ile bağışıklığın desteklenmesi hayati önem taşıyor.
Sabri Ülker
Vakfı’nın bilgilendirmesine göre yiyeceklerin besleyici değerini korumak
için pişirme, saklama ve tüketme koşullarına dikkat etmek gerekiyor.
Yiyecekleri bekletmeden tüketin
Taze
sebze ve meyveler, iyi birer vitamin ve mineral kaynağı olarak
karşımıza çıkıyor. Taze sebzelerin içerdiği besin ögelerinden en yüksek
düzeyde yararlanabilmek için gerçekten taze olmaları gerekiyor.
Örneğin
yaz bezelyesi pişirilmeden önce, bir veya iki gün içinde C vitamininin
yarısını kaybediyor. Sebzeleri buzdolabında veya kilerde uzun süre
bekletmek, çok fazla vitamin ve mineral kaybına neden oluyor.
Bu kaybı
aza indirmek için, mevsimine uygun ve taze sebzeleri bekletmeden
tüketmek gerekiyor.
Düşük ateşte uzun süre pişirin
Yemek
pişirirken vitamin ve mineral kayıplarını mümkün olduğunca azaltmak
için bir diğer önemli ipucu da düşük ateşte uzun süre pişirmek.
Yüksek
ısıda pişirmek yiyecekleri hem kurutuyor hem de C vitamini gibi
vitaminlerin yüksek ısıda yok olmasına neden oluyor.
Yeşillikleri akan suda yıkayın
Salatada
kullanılan yiyecekler çoğunlukla suda çözünen vitaminleri içeriyor. Her
ne kadar daha az zahmetli görünse de yeşillikleri suda bekleterek
temizlemeye çalışmak, suda çözünen bu vitaminlerde kayıplara yol açıyor.
Bunun yerine akan suda, su tüketimine dikkat ederek, iyice yıkamak daha faydalı oluyor. Yeşillikleri bıçakla küçük küçük doğramak yerine, elle iri parçalara bölmek de vitamin kaybını azaltıyor.
Yine limonata veya
portakal suyu gibi içecekleri bekletmeden tüketmek, C vitamini kaybını
önlüyor. Demirden zengin koyu yeşil yapraklı sebzeleri limon sıkarak
tüketmek ise demir minerallerinden daha fazla yararlanmayı sağlıyor.
Haşlama suyunu değerlendirin
B
vitaminlerinden zengin erişte, makarna gibi yiyeceklerdeki vitaminler
haşlama sırasında suya geçiyor.
Dolayısıyla haşlama suyunu sos yapımı ya
da başka yöntemlerle değerlendirmek bu vitaminlerin kaybını en aza
indirmeye yardımcı oluyor.
Güçlü Bağışıklık İçin Yiyeceklerin Pişirme, Saklama ve Tüketme Yöntemlerine Dikkat
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 31, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mayıs 31, 2020
Rating:



Hiç yorum yok