Virüslere Karşı Güvenli Gıda
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten (COVID-19)
korunmak için kişisel hijyen ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
kadar, tüketilen gıdaların güvenilirliği de büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, gıda güvenliği konusunda yapılan hataların
önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiği konusunda hemfikir.
Sabri Ülker Vakfı, bilimsel veriler ışığında gıda güvenliği konusunda
alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor:
Yumurtayı kullanmadan önce yıkayın
Tüketilecek
taze meyve ve sebzelerin bol suyla yıkanması, yemeklerin uygun
sıcaklıklarda yeterince pişirilmesi enfeksiyonların önüne geçmeye
yardımcı olabilir. Yiyecekler hazırlarken, pişirilirken ve servis
edilirken ellerin temiz olması çok önemli.
Besine ve besin hazırlarken
kullanılacak gereçlere dokunmadan önce ellerinizi akan ve tercihen el
dayanır sıcaklıktaki su altında, sabunla en az 20 saniye süreyle
yıkayın.
Çiğ et, tavuk, yumurta ve balığa dokunduktan sonra ellerinizi
mutlaka yıkayın. Buzdolabından alınan yumurtanın kullanılmadan önce
yıkanması gibi temel yaklaşımlar önemlidir.
Meyve ve sebzeler için akan suyu kullanın
Meyve
ve sebzeleri akan su altında iyice yıkayın. Gerekirse yıkama fırçası
kullanın. Sebze ve meyve yıkamak için deterjan veya sabun kullanmayın.
Tercihen sirke kullanılabilir.
Çiğ etler için kullanılan malzemeleri iyice temizleyin
Çiğ
kırmızı et, tavuk veya balık, yumurta gibi bulaşma riski yüksek
potansiyel riskli besinler için kullanılan bıçak, kesme tahtası, tabak
gibi gereçleri iyice yıkamadan başka yiyecekler için kullanmamalısınız.
Çünkü bu besinlerde bulunan besin kaynaklı bakteri ve/veya hastalık
yapabilecek patojenler, diğer yiyeceklere kolayca bulaşabilir ve
hastalıklara yol açabilir.
Açıkta satılan gıdaları tercih etmeyin
Besin
güvenliğinin sağlanması konusunda bir diğer önemli konu besinlerin
tedarik aşamasıdır. Açıkta satılan besinlerin satın alınmaması,
ambalajlı besinlerin tercih edilmesi, ambalajın bozulmamış, yırtılmamış
olmasına dikkat edilmeli.
Hijyenin en etkili önlem olarak ortaya
çıktığı bu dönemde, tüketime sunulan gıdaları her türlü çevresel riskten
uzak tutan, koruyan ambalajlı gıdaların tüketiminin önemi
unutulmamalıdır.
Sağlığımızı tehdit eden her türlü virüs, bakteri, küf
ve mayanın üreme, bulaşma ve yayılma riski açıkta satılan gıdalarda
yaygınlıkla görülmektedir.
Çocukları taze meyve ve sebze yemeye teşvik edin
Meyveler
ve sebzeler, yeterli ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazıdır. Vücut
için gerekli besin öğeleri zamanında ve yeterli miktarda alınmadığında
hastalıklara karşı direnç azalır, hastalığın tedavisi uzun sürer.
Taze
meyve ve sebze tüketiminin bağışıklık sistemini desteklediği, böylelikle
hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Çocukları taze
meyve ve sebze yemeye teşvik edin. Yetişkinler de gün içinde ara
öğünlerde taze sebze ve meyveleri tüketmelidir. Ayrıca sağlık için
hareketli bir yaşam temel alınmalıdır.
Virüslere Karşı Güvenli Gıda
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 01, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 01, 2020
Rating:



Hiç yorum yok