SAHURDA TOK TUTAN BESİN ÖNERİLERİ
Ramazan günlerinin en önemli
öğünlerinden biri de sahurdur. Sahurda yenilen yiyecekler gün boyu bizi
tok tutması açısından oldukça önemlidir. Peki Ramazan ayında ne yersek
bizi tok tutar?
Yemek
düzeninden, pişen yemek çeşitliliğine ve hareket şekline kadar pek çok
şeyin değiştiği ramazan ayında doğru beslenme çok önemlidir. Bu dönemi
sağlıklı, kaliteli ve tok kalarak geçirebilmenin altın kuralı yeterli ve
dengeli bir sahur yapmaktır.
Herbalife Nutrition Danışman Diyetisyeni
Berrin Yiğit sahurda mutlaka dikkat etmemiz gereken tüyoları bizler için
sıraladı.
Sahurda yarım litre su içmeyi unutmayın
Sahuru
genişletilmiş bir sabah kahvaltısı gibi düşünebilirsiniz. Bu öğünde
hafif ama sizi uzun süre tok tutacak besinleri tercih etmelisiniz.
Susamamak için sahurda bol bol su içmek sindirimi zorlar ve 3 saat
içinde vücut ihtiyacından fazlası olan suyu dışarı atar.
Dolayısıyla
iftar ile sahur arasına günlük tüketmeniz gereken 2 litre suyu yaymanız,
yavaş yavaş su içmeniz en doğrusudur. Bunun yarım litresini sahurda
tamamlayabilirsiniz.
Ana yemeklerden uzak durun
Sahurda
yemek yerine dengeli kahvaltılar yapmayı tercih edin. Gün boyu tok
kalabilmek adına et yemekleri, pilav, makarna tüketirseniz daha çok
acıkır ve susarsınız.
Sahura kalkamayanlar ya da sahur yapamayacak
olanlar yatmadan önce bağırsak dostu ve protein kaynağı olan 1 bardak
kefir, 2 adet kuru hurma, 3 tam ceviz tüketebilirler.
Nefesinizi tazelemek için dereotu, maydanoz ve nane tüketin
Dereotu,
maydanoz, nane gibi yeşillikler hem nefes tazelediği hem de vücudu
arındırdığı için sahurda bolca tüketilebilir. Bu yeşillikleri ince kıyım
olarak salatalarınıza, yoğurdunuza veya kefirinize ekleyebilirsiniz.
Protein içeren gıdalar tüketin
Anne
sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olan yumurta uzun süre tok
kalmamıza yardımcı olur. Sahurda haşlama, az yağlı bir şekilde tavada,
poşe veya çılbır olarak tüketebilirsiniz.
Az tuzlu peynir, 1 kâse
yoğurt, 1 bardak kefir, bol naneli bir ayran, 1 bardak laktozsuz süt
tüketebilirsiniz. İçeriğindeki protein ile tokluk hissi sağlar ve ertesi
günü daha kolay geçirmenize destek olurlar.
Sebzelerin gücünden faydalanın
Semizotu,
roka, salatalık, tere, lahana, mor kıvırcık, havuç, maydanoz ve diğer
tüm sebzeler vücuda su veren gıdalardandır.
Sahurda yeşilliklerle salatalar yapabilir veya semizotlu çörekotlu bir kâse cacık halinde tüketebilirsiniz. Mantar sebzeler arasında uzun süre tok tutan alternatiflerdendir. Omletlere veya sebze yemeklerine ekleyebilirsiniz.
Posalı yiyecekler, bitki çayları ve çorba tüketin
1-2
dilim tam tahıllı esmer ekmek, yoğurdunuza keten tohumu, 2-3 yemek
kaşığı yulaf, 1 avuç kadar ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişleri
tüketebilirsiniz. 1 bardak çubuk tarçınlı, limon dilimli ıhlamur, rezene
veya siyah çay tüketebilirsiniz.
Kahvaltı tüketmek istemeyenler,
mercimekli, nohutlu, yoğurtlu, yulaflı, sebzeli tavuklu veya kinoalı
çorbalar yapabilir ve sınırsızca tüketebilirler.
Alternatifler
1.Alternatif:
-Kepekli tost ( 2 dilim esmer ekmek + 3 parmak peynir )
-1 su bardağı kefir/ayran/laktozsuz süt
-1 yumurta
-Söğüş
(sınırsız domates, salatalık, maydanoz veya tost makinesinde pişirilmiş
kabak, renkli biberler (üzerine domates sos da yapılabilir)
2.Alternatif:
-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
-1 porsiyon meyve (bağırsakları hızlandırması için kayısı tercih edebilirsiniz)
-1 su bardağı laktozsuz süt
-Bolca tarçın (kan şekerini dengeleyip, uzun süre tok kalmak için)
-10 adet çiğ fındık
-2 tam ceviz
3.Alternatif:
-1 kase çorba (2 küçük boy kepçe )
-Menemen (2 yumurtalı, yağsız lor peynirli)
-1 dilim esmer ekmek
-Bolca söğüş
-1 porsiyon meyve veya 2 adet kuru hurma
SAHURDA TOK TUTAN BESİN ÖNERİLERİ
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 27, 2020
Rating:

Hiç yorum yok