Ramazanda Sloganınız Her Öğün Sebze Olsun
Koronavirüs salgını nedeniyle bu
ramazan ayını evde karşılıyoruz. Düzenli
ve yeterli beslenme sağlık için olmazsa olmaz. Ancak ramazanda sahur ve
imsak arasında 17 saati bulan, çok uzun süreli bir açlık söz konusu.
Üstelik beslenme uzmanları 3 saatte 1 beslenmeyi öneriyor. Peki, oruç
tutarken nasıl doğru besleneceğiz? Sorunun yanıtını DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Burak Alifaki
veriyor.
Açlık süresini daha fazla uzatmamak için mutlaka sahura
kalkılması gerektiğinin altını çizen Dyt. Alifaki, sofrada ise sadece
sağlıklı seçimlere yer verilmesini öneriyor.
Sahurda protein tüketimi sizi tok tutar
“Sahurda
meyve suları, aşırı çay ve kahve tüketiminden uzak durun. Baharatlı
yemekler, aşırı yağlı besinler, kızartmalar tercih etmeyin” diyen Dyt.
Alifaki, kahvaltılıklarla yapılan sahurun daha doğru bir seçim olacağını
ifade ediyor.
Dyt. Alifaki, diğer önerilerini ise
şöyle sıralıyor: “Sofranızda yumurta, peynir, süt, yoğurt mutlaka
bulundurun. Proteinler sizi daha tok tutacaktır. Sofranıza domates,
salatalık ve yeşillikler ekleyin. Böylece hem vitamin, mineral alır hem
de lif içeriğiyle tokluk sürenizi uzatmış olursunuz.
Aynı zamanda su
tüketiminin ve besin alımının sınırlanmasıyla oluşabilecek kabızlığa
karşı da sizi koruyacaktır. Sloganımız şu; her öğün sebze! Sahur
öğününüze meyveler ve fındık, badem gibi kuru yemişler de
ekleyebilirsiniz.
Hem lif alımını arttırmış olur hem de sağlıklı yağlar tüketmiş olursunuz. Sahurda pilav, makarna, börek tarzı ağır karbonhidratlardan uzak durun. Bunların yerine tam tahıllı ekmek, yulaf tercih edebilirsiniz.”
Sahurdan önce su
içildiğinde sahurda tüketilmesi gereken miktar gıdanın
alınamayabileceğini hatırlatan Dyt. Burak Alifaki, önceliğin sahurda
alınması gereken enerjinin tam olarak karşılanması olduğunu, bu nedenle
suyun sahur sonunda içilmesini öneriyor.
Orucunuzu sohbet eşliğinde açın, iftarınızı yavaş yavaş yapın
İftar
saati yaklaştıkça kan şekerinin düşmesine bağlı olarak açlık da
artabilir. Bu da iftarda çok fazla yemeye neden olabilir. “Sofra sizin,
istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz ama yavaş yavaş” diyen Dyt. Burak
Alifaki,
iftarın hurma, zeytin, su ile açılmasının ardından çorba
içilmesinin ve biraz dinlenmenin daha doğru olacağını anlatıyor. 15
dakika sürecek bu dinlenmenin sohbete ayrılabileceğini, ardından da ana
yemeklere geçilebileceğini söyleyen Dyt. Alifaki, bu molanın nedenini
ise şöyle açıklıyor:
“Beynimizdeki hipotalamus bezinde bir tokluk merkezi bulunur ve bu merkez 15 dakika geç uyarılır. Belki fiziken düşündüğünüz kadar aç değilsiniz, 15 dakika bekleyerek ihtiyacınızdan fazla yemek yememiş olursunuz.”
Dyt. Burak Alifaki,
iftarda da tıpkı sahurda olduğu gibi ağır ve çok yağlı yemeklerden,
kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durulması gerektiğinin altını
çiziyor.
Dyt. Alifaki, çorbanın yanında ızgara, fırın veya sulu et
yemeklerinin, az yağlı hazırladığınız sebze yemekleri veya sebze
haşlamaların, yoğurt, ayran, salata tüketiminin sağlıklı ve besleyici
olacağını anlatıyor.
“Ramazan pidesini es geçmeyin. Sıcak sıcak alıp afiyetle yiyin ama az tüketin” diyen tatlı tüketimi için ise acele edilmemesini, çünkü bu isteğin belki 15 dakika sonra geçebileceğini belirtiyor.
Ara öğünleri es geçmeyin
Oruç
tutarken ara öğünlerin atlamaması gerektiğini söyleyen Dyt. Alifaki,
“İftarla sahur arasında ara öğün yapabilirsiniz. Ara öğünü meyve ve kuru
yemişler eşliğinde yapmak son derece sağlıklı bir tercih olacaktır.
Tatlı isteğinizi bu öğünde giderebilirsiniz. Ancak bu isteğin her gün
giderilmesine izin vermeyin, haftada 1-2 gün tatlı tüketimi oldukça
yeterlidir.
Hafif, sütlü veya meyveli tatlılar tercih edin. Ancak
normalde yiyeceğiniz 2 dilim baklava yerine 1 dilim baklava tüketmek de
kötü bir adım sayılmaz” diyor.
Ramazanda Sloganınız Her Öğün Sebze Olsun
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 28, 2020
Rating:

Hiç yorum yok