Oruç Tutarken Bağışıklığınızı da Güçlendirebilirsiniz
Ramazan ayında oruç tutacak olan pek çok insan, bağışıklık sisteminin
zayıflayacağı ve koronavirüse karşı savunmasız hale gelebileceği
konusunda endişe yaşıyor.
Sağlıklı beslenme, vücut direncini
artırarak hastalıklardan korunmada önemli rol oynuyor. Bu nedenle
sahurda ve iftarda doğru besinlerin uygun miktarlarda tüketilmesi, oruç
tutarken bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de katkıda bulunuyor.
Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Gözde
Akın, Ramazan’da dengeli beslenme için önemli önerilerde bulundu.
Oruç vücut direncinizi artırabilir
Günde
iki ana öğünün olduğu, uzun saatler açlık ve susuzluk gerektiren oruç,
bilinçli ve dikkatli bir şekilde tutulduğunda metabolizma için yararlı
olabilmektedir. Oruç vücuttaki hücrelerin yenilenmesine, direncin
artırılmasına zemin hazırlamaktadır.
Bu süreçte vücutta birikmiş zararlı
maddeler temizlenirken, bağışıklık sistemi de olumlu etkilenir. Ayrıca
karaciğer ve tüm sindirim sistemi de oruç sayesinde dinlenme şansı
bulur. Kendini sağlıklı hisseden kişilerin oruç tutmasında bir sakınca
bulunmamaktadır.
Ancak bazı kronik hastalıkları olan bireyler,
doktorları ile bu konuyu görüşerek fikir birliğine varmalı; sağlık
açısından bir engel yok ise oruç tutmalıdır.
Yeterli protein ve sıvı alımı önemli
Orucun
bağışıklık sistemini güçlendirmesi için bazı beslenme kurallarına
uyulması gerekmektedir. Belli aralıklarda uzamış açlıklar, kimi zaman
detoks amacıyla da uygulanmaktadır.
Bazı bilimsel araştırmaların
sonuçları, aralıklı açlık uygulamalarının vücuttaki inflamasyonu
azalttığı ve damar sistemine iyi geldiğini göstermektedir. Ancak bu
durumda “Bütün gün aç kaldım şimdi her şeyi yiyebilirim” gibi yanlış bir
düşünceye kapılmamak önemlidir.
Beslenmede dikkat edilmesi gereken konuların başında yeterli sıvı alımı gelmektedir. Az sıvı tüketmek enfeksiyonlara karşı vücudu savunmasız bırakabilmektedir. Bu nedenle iftar ve sahurda sıvı gıdalar tüketilmesi, bağışıklığı güçlendirmek için protein ağırlıklı beslenilmesi, mutlaka yeterli miktarda su içilmesi önemlidir.
İftarda midenizi yormayın
Uzun
süreli açlık nedeniyle kan şekeri düşüklüğü yaşanabilmektedir. Buna
bağlı olarak iftar saatinde karbonhidrata yönelme durumu olabilmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için karbonhidratlı, yağlı ya da
tatlı yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekmektedir.
16-17
saatlik açlığın sonunda sebze, proteinli ve lifli gıdaların yanında
mevsim meyveleriyle beslenmek, bağışıklık sistemini olumlu
etkilemektedir. Ancak doğru besinleri tüketirken bile, hepsini bir
öğünde tıka basa yemek de doğru değildir.
Besleyiciliği yüksek bir
çorbanın ardından yavaşça yenilen sebze-et yemekleri, salata
yoğurt-ayran-kefir, yanında 1-2 dilim tam buğday ekmeği yeterli
olacaktır. Yiyeceklerin yavaş yenmesi mideyi yormamak için çok
önemlidir.
Oruç tutarken kan şekeri seviyesi düşeceği için tatlı
yeme istediği artmaktadır. Buna ek olarak sosyal izolasyon amacıyla daha
çok evde olduğumuz bu dönemde pek çok insan hamur işleri ve tatlılara
sofralarında daha çok yer vermektedir.
Ancak şeker tüketimi konusunda dikkatli olunmalı, ağır tatlılar tercih edilmemelidir. Bunun yerine sütlü, hafif tatlılar ya da şekersiz meyve kompostoları hazırlanabilir.
Sahurda yumurta ve ceviz tercih edebilirsiniz
Bağışıklık
sistemini güçlü tutmak için sahurda hafif bir kahvaltı yeterli
olabilmektedir. Uzun süre tokluk sağlayacak yumurta gibi saf proteinler
ve yağlı tohumlardan ceviz, badem veya zeytin tercih etmek bağışıklık
sistemine önemli katkılar sağlamaktadır.
İftar ve sahur arasında meyve
yiyerek vitamin ihtiyacı karşılanmalı, normalden daha az çay kahve
tüketilmelidir.
Kırmızı pancara iftar sofranızda yer verin
Ramazan
ayında en çok görülen sorunlardan biri de kabızlıktır. Bu durum devam
ettiği takdirde orucun vücudu temizleyici etkisi azalmaktadır. Ramazan
süresince lifli ve kabızlığı önleyici ürünler tüketmeye özen
gösterilmelidir.
İftar sofralarında tüketilen hurma iyi bir seçenektir.
Bunun yanında kırmızı pancar da oldukça faydalı bir besin olarak tercih
edilebilir. Ev yapımı yoğurt, kefir, mevsim sebzeleri ve salatalar,
keten tohumu, tam tahıllı besleyici ekmekler, iftar ve sahurlarda
belirli miktarda tüketilmelidir.
Yemeklerinizde sumak kullanın
Bağışıklık
sistemini güçlendirmek için antioksidan değerinin bir göstergesi olan
“orac” değeri yüksek besinler tüketmek önerilmektedir.
Sumak, orac
değeri en yüksek olan besinlerin arasında yer almaktadır. Baharat olarak
da kullanılan sumak bağışıklık sistemi için önemli bir kalkan
oluşturabilmektedir.
İftar sahur arası zencefil zerdeçallı yoğurt tüketin
Zencefil
ve zerdeçal bağışıklık sistemi için çok güçlü silahlardır. Ev yapımı
yoğurt ile birlikte zencefil ve zerdeçal tüketmek, hem probiyotik hem de
antioksidan takviyesinin aynı anda alınmasını sağlamaktadır.
Günde bir
bardak kefir tüketmek de Ramazan ayında bağışıklık sistemini
güçlendirmek için oldukça etkilidir.
Oruç Tutarken Bağışıklığınızı da Güçlendirebilirsiniz
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 30, 2020
Rating:

Hiç yorum yok