BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEDE ÖNEMLİ ROL OYNAYAN KURU YEMİŞLER
Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin
Yiğit, tüm dünyada etkisini gösteren covit-19 virüs salgını nedeniyle
bağışıklık sisteminin öneminin bir kez daha vurgulandığı bu dönemde;
kuru yemişlerin insan vücuduna sağladığı olumlu etkilerini anlatırken
hijyen bakımından ambalajlı kuru yemiş tüketilmesinin de önemle altını
çiziyor.
Bağışıklık sistemi,
hastalığa neden olan mikroorganizmalara karşı vücudu savunur. Bazen de
bir mikrop gelir vücudu işgal eder ve bağışıklık sistemi başarısız olur.
Peki bu sürece müdahale edip bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün
mü?
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde en pratik, sağlıklı ve besleyici atıştırmalıkların kuru yemiş olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit;
“Evde kalarak geçirmeye çalıştığımız bu dönemde karbonhidrat içerikli
besinler ve yoğun hayvansal gıdaları öğünlerimizde tüketebiliyoruz. Bu
besinlerin bağışıklık sisteminin üzerinde olumlu etkisi bulunmadığı gibi
maalesef zayıflamasını da sağlıyor.
Çocuklarımız da dahil olmak üzere
bağışıklık sistemimizi güçlendirecek gıdaları tüketmeliyiz. Bunların
başında kuru yemişler ve kuru meyveler geliyor. Vücudumuzun direnç
kazanması için gerekli vitamin ve mineral içeriğine sahip kuru yemişler,
ara öğünlerde sağlıklı ve besleyici atıştırmalık olarak da karşımıza
çıkıyor.
Bu süreçte en çok dikkat etmemiz gereken şey ise kuru yemişleri
paketli ambalajlarda almamız. Açıkta satılan kuru yemişler hijyen
koşullarını tam olarak sağlayamadığı gibi zararlı bir virüsle bağışıklık
sistemimiz üzerinden olumsuz bir etki yaratabilir.” dedi.
“Vücudun virüsle savaşta imha ekibi A, C ve E vitaminleri, selenyum ve çinko mineralidir.”
“Bedeni
istila eden düşmanları yok eden, düşen enerjiyi artıran, tokluk hissi,
insülin dengesi sağlayan C vitamini kaynağı turunçgiller, nar, kivi,
kırmızı biber, brokoli beslenmeye eklenmelidir.
Bağışıklık sistemi
hücrelerini artıran A vitamini kaynağı havuç, balkabağı, brokoli,
domates, ıspanak, yumurta, marul ayrıca hücre duvarlarına bariyer çeken E
vitamini zengini fındık, badem, yer fıstığı, ceviz, ay çekirdeği
gibi kuru yemişler beslenme düzeninde mutlaka yer almalıdır.
Çünkü
yapılan araştırmalar, özellikle fındık, ceviz, badem ve ay çekirdeği
gibi kuru yemişler içerisinde bulunan E vitamininin savunma
mekanizmasını güçlendirdiğini ortaya koyuyor.
Çinko yönünden güçlü kabak çekirdeği ve iyi bir çinko ve kalsiyum kaynağı olan badem
ise kalsiyum kemik ve diş gelişimi ile birlikte çinko ise DNA, RNA ve
çeşitli proteinlerin sentezlenmesinde, yaraların iyileştirilmesinde,
bağışıklığın desteklenmesinde önemlidir.
İnsan vücudu için son
derece önemli bir mineral olan ve bağışıklığı arttıran selenyum;
vücudumuzun ve metabolizmanın korunmasında kilit bir rol oynuyor ve kajuda bol miktarda bulunuyor. Vücutta üretilemeyen Omega-3 yağ asidini ise ceviz sayesinde kolayca takviye edebiliriz.” ifadesini kullandı.
“Her gün bir avuç kuru yemiş tüketilmelidir”
“Özellikle
badem, fındık, ceviz, antep fıstığı… Bunların hepsini bir avucu
geçmeyecek şekilde bir ara öğünde 2-3 kuru kayısıyla veya kuru erikle
yenilebilir. Veya karışık olarak satılan paketli kuruyemişlerden küçük,
masum bir avuç şeklinde günde 1 veya 2 defa ara öğün yapılabilir.
Özellikle de bitki çayıyla birlikte tercih edilirse hem vücudu
rahatlatır hem de lif kaynağı olan kuruyemiş ve kuru meyveler, çayla
birlikte doygunluk hissini artırır. Çünkü şu an hepimiz sahte açlıklar
yaşıyoruz.
Aslında tokuz ama duygusal olarak aç hissediyoruz bedenimizi
ve dolayısıyla çok daha fazla yemek yiyoruz. Bunun önüne geçebilmenin en
masun yolu ise kuru yemişlerdir.” dedi.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEDE ÖNEMLİ ROL OYNAYAN KURU YEMİŞLER
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Nisan 02, 2020
Rating:


Hiç yorum yok