Virüslere Karşı Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları
Doç. Dr. Cem Arıtürk, salgın hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Vücudumuz
için bir savunma sistemi olan bağışıklık sistemi, organizmayı çoğu
hastalığa karşı koruyan biyolojik yapı ve süreç sistemlerinden oluşuyor.
Başta dalak, lenf düğümleri gibi periferik organlar ve kemik iliği,
timus gibi santral organlardan oluşan bağışıklık sisteminde kanda
bulunan savunma hücreleri ve bazı sistemler önemli rol oynuyor.
Özellikle sinsi seyirli, toplum içinde kolay bir şekilde yayılım
gösteren ve virüsler tarafından oluşturulan hastalıklardan korunmada
kuvvetli bir bağışıklık sistemi temel faktörlerdendir.
Öyle ki aynı
miktarda ve özellikte virüs ile karşılaşan iki insandan; bağışıklık
sistemi kuvvetli olan hastalığa yakalanmadan kurtulabilirken bağışıklık
sistemi yeterince kuvvetli olmayan hastalığa yakalanabiliyor.
Kişinin
bir takım fizyolojik özellikleri haricinde günlük hayatında dikkat
edeceği bazı durumların bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve
hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayacağını belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
Egzersiz
Yapılan
aktivitenin yoğunluğu, süresi, şiddeti ve bireyin fiziksel uygunluğu
başta olmak üzere pek çok faktör egzersizin bağışıklık üzerindeki
etkilerini değiştirebilmektedir. Genel olarak sağlıklı yaşam amacıyla
düzenli ve orta düzeyde egzersiz yapan bireylerde uzun dönemde
bağışıklık sisteminin güçlendiği bilinmektedir.
Ancak özellikle şiddetli egzersizi takip eden 3-72 saatlik süreçte; bağışıklık sistemi, fiziksel aktivitenin etkilerinden ötürü baskılanmaktadır. Bu nedenle bu dönemde egzersiz sonrası dinlenme ve yeterli besin-sıvı tüketimi bağışıklık sisteminin korunması açısından önem taşımaktadır.
Kötü Alışkanlıklar
Sigara
ve alkol gibi bazı alışkanlıkların zararları herkes tarafından
bilinmektedir. Sigara hem lokal etkisi ile üst solunum yolu ve ağız
bölgesinde enfeksiyonlara açık bir ortam yaratacak hem de sistemik
etkileri ile kişinin bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecektir.
Benzer
şekilde belirli miktarın üzerinde alkol tüketimi de bağışıklık
sistemini baskılayarak hastalıklara uygun bir ortama neden olacaktır.
Stres ve Uyku Düzeni
Fiziksel
veya psikolojik stres durumları da bağışıklık sistemini güçsüz düşüren
nedenlerdendir. Özellikle viral hastalıkların salgın olduğu dönemde uzun
çalışma saatleri, yeterli dinlenememe gibi sebeplerle fiziksel stres
altında kalan kişilerde artmaktadır.
Yine iş hayatı veya bazı özel nedenlerden
kaynaklanacak şekilde psikolojik stres altında olanlarda hastalıklara
yakalanma olasılığı artmaktadır. Yeterli ve kaliteli uyuyamama da
bağışıklık sistemini belirgin derecede bozmaktadır.
Sıvı Tüketimi
Susuz
kalmak zayıf bir bağışıklık sisteminin başlıca nedenlerinden biri
olabilir. Vücutta biriken toksinlerin atılabilmesi için yeterli miktarda
su içilmesi gerekmektedir, dolayısıyla bağışıklık sistemini
güçlendirmek için bol miktarda su içilmelidir.
Kahve ve çay, idrar
miktarını arttıracağı için vücudun susuz kalma riskini arttırabilirler.
Bununla birlikte taze sıkılmış olsa da belli miktarın üzerinde meyve
suyu tüketmek önerilmemektedir.
Özellikle portakal, mandalina gibi
narenciyelerin suyunun sıkıldıktan sonra kısa sürede tüketilmesi
gerekmektedir, aksi takdirde içeriğindeki C vitamini, belirgin düzeyde
azalmaktadır. Suyunu sıkarak içmek yerine meyveleri besin olarak
tüketmek doğru yaklaşım olacaktır.
Beslenme
Dengeli,
düzenli ve doğru beslenme bağışıklık sistemini en çok etkileyen
faktörlerdendir. Mevsiminde ve taze olarak tüketilen besinlerden fayda
görme olasılığı en yüksektir.
A vitamini ağız, mide ve bağırsak
gibi sindirim sistemi organlarını sağlıklı tutar ve enfeksiyonlardan
korur. Bu nedenle tatlı patates, havuç, lahana, ıspanak gibi A
vitamininden zengin besinler tüketilmelidir. C vitamini, antikor
oluşumunu uyararak bağışıklığı güçlendirir.
Başlıca C vitamini
kaynakları portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller ile kırmızı
biber, çilek ve domatestir. Ayçiçeği, badem, fındık ve fıstık gibi
kuruyemişler içerdikleri E vitamininin antioksidan özelliğinden dolayı
önerilmektedir.
Bununla birlikte yara iyileşmesini de hızlandıran çinko
içerikli gıdalar (kümes hayvanları, tam tahıl ürünleri, fasulye, fındık
ve yağlı tohumlar) hastalıklara karşı koruyucudur. Zerdeçal ve karanfil
ise baharatlar içinde bağışıklık açısından tüketilmesi gerekenlerdir.
Ayrıca karnabahar, sarımsak ve soğan gibi bazı sebzeler
içerdikleri antioksidanların yanında glutatyon içeriklerinden ötürü de
bağışıklık sistemini olumlu etkilemektedirler.
Tüm
bu önerilerin haricinde, besinler söz konusu olduğunda kişinin şeker
hastalığı ve kolesterol gibi diğer hastalıkları mutlaka göz önünde
bulundurulmalı ve bu hastalıklar açısından diyet gözden geçirilmelidir.
Virüslere Karşı Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 19, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 19, 2020
Rating:



Hiç yorum yok