KORONAVİRÜS SALGININDA ÖNCELİKLER NELERDİR?
Gıda Aydınlatma Platformu, koronavirüs salgınını ülkece
en az zararla atlatabilmek için önceliklerin hastalığın yayılmasını
önlemek ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak olduğunu bildirdi.
Gıda
Aydınlatma Platformu, son dönemde gündemi etkisi altına alan
koronavirüs salgını ile ilgili bildirimde bulundu. Geçtiğimiz hafta
İstanbul’da düzenlenen 3. Gıda ve Beslenme Bienali’nin ardından yapılan
açıklamada, bilgi kirliliğinin bu konuda da etkisini gösterdiği,
platform olarak mevcut bilimsel verilerin değerlendirildiği ve bazı
önerileri pekiştirmenin uygun olacağı belirtildi.
Birinci öncelik: Hastalığın yayılmasını önlemek
Gıda
Aydınlatma Platformu açıklamasında birinci önceliğin hastalığın
yayılmasının önlenmesi olduğu vurgulanarak, bu konunun öncelikle
önümüzdeki günlerde hastanelerin yükünün hafifletilmesi, test ve aşı
geliştirme çalışmalarına zaman kazandırılması, hastalık etkeni
koronavirüsün doğal süreçte zayıflamasının sağlanması adına önem
taşıdığı belirtildi.
Açıklamada bulaşma riskine karşı öncelikle başka
kişilerle temastan kaçınılması, kaçınılamayacak durumlarda ise hijyen
kurallarına dikkat edilmesinin gerektiği bildirildi.
İzolasyon fedakarlığı şart
Platform
tarafından yapılan açıklamada; koronavirüsün ortalama 14 gün belirti
göstermeden kişinin vücudunda barınabildiği göz önüne alındığına,
ülkemizde hastanelerde yoğunluk yaşanacak bir sürece yaklaşıldığı,
bu
nedenle salgının seyrine göre önümüzdeki 1-2 hafta boyunca kişinin
kendisini izole etmesinin, kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmanın,
başkaları ile teması minimuma indirmenin, hastalığın yayılması riskini
en aza indirmek açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.
Hijyene her zamankinden fazla dikkat edilmeli
Hastalığın
taşıyıcı ya da hasta kişilerin ağız ve burun sıvıları ile yayılıyor
olması nedeniyle, öksürür ya da hapşırırken ağzın tek kullanımlık kağıt
peçete veya mendille, eğer bu yoksa dirseğin içi ile kapatılmasının
önerildiği açıklamada, yüzeylere yapışmış olabilecek koronavirüsün ele,
oradan da ağız, burun veya göz yoluyla kişiye bulaşmasının önlenmesi
için el hijyenine hassasiyet gösterilmesinin, ellerin tüm yüzeyi
kapsayacak şekilde en az 20 saniye sabunla yıkanması veya dezenfekte
edilmesinin de hastalığın yayılmasını yavaşlatacak önlemlerden biri
olduğu bildirildi.
İkinci öncelik: Bağışıklık sistemini güçlü tutmak
Gıda Aydınlatma Platformu, açıklamasında doğru beslenme ile bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gereğine de işaret etti:
“Bağışıklık
sisteminin güçlü olması, koronavirüs ile temas edildiğinde hasta olmak
veya olmamak, hasta olunursa kritik bir duruma gelmek veya gelmemek
arasındaki ayrımı belirleyen en önemli ögedir.
Yaş ve cinsiyetten
bağımsız olarak bağışıklığı olumlu yönde etkilediği bilinen doğru
beslenme, güçlü bir ruh sağlığı ile iç içedir ve birbirini
desteklemektedir.”
Antioksidan yüklü tarhana
Açıklamada
hayatın tüm evrelerinde doğru beslenmeye özen göstermek gerektiği,
özellikle bu kritik günlerde bu konunun daha da önemli hale geldiği,
antioksidan içeriği yüksek gıdaların tüketimi bağışıklık sistemini
güçlendirecek etki göstereceği belirtilirken,
bunun için ise çok uzağa
gitmeye gerek olmadığı, örneğin geleneksel gıdalarımızdan fermente bir
ürün olan tarhananın, içeriğindeki biber ve domates sayesinde yüksek
miktarda antioksidan özelliğe sahip olduğu kaydedildi.
Platform
açıklamasında kuru baklagillerin bileşiminde mevcut lektin bileşeni ile
patlıcan, kırmızı biber, domates gibi patlıcangiller familyasından
sebzelerin koruyucu etki gösterebileceği, ayrıca yine geleneksel
ürünümüz olan yoğurdun da bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer
gıda olduğu hatırlatıldı.
Açıklamada yakın zamanda
‘’Academy of Nutrition and Dietetics‘’ tarafından koronavirüs ile ilgili
yayınlanan bir yazıya da atıfta bulunuldu.
Buna göre Amerikan Gıda ve
İlaç Dairesi’nin (FDA) koronavirüs ile ilgili aşı çalışmalarının devam
ettiği, ancak bu virüsle ilgili tedavi edici, önleyici gıda takviyeleri
(supplement) ya da kürlerin olmadığı, bu tür iddialar ortaya koyan test
edilmemiş ürünler için takipte olduğu, hatta bu tür asılsız iddiaların
sağlığı olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
FDA’nın, koronavirüs ile ilgili çalışmaların yetersiz olduğu ve virüse ilişkin bilinmeyen hususlar bulunduğu gerekçesiyle supplement önerilmesinden kaçınılması gerektiği, zira fayda beklerken zarar görülebileceği yönündeki uyarısına da yer verilen açıklamaya şöyle devam edildi:
Ambalajlı gıdalar tercih edilmeli
“Göz
ardı edilmemesi gereken bir diğer konu da gıda hijyenidir. Etlerin iyi
pişirilmesi, sebze ve meyvelerin dikkatlice yıkanarak yenilmesi, bu
dönemde organizmayı başka enfeksiyonlardan koruyacaktır.
Açıkta satılan
gıdalardan uzak durulması, ambalajlı ve etiketli gıda tüketilmesi hijyen
açısından gerekliliktir. Bu bağlamda sağlığınızı korumak adına
özellikle bu kritik dönemde pastörize ya da uzun ömürlü süt tüketiminin
tercih edilmesi de ayrıca önemlidir.
Doğru beslenme
haricinde, evde de olsa yapılabilecek rutin işler veya programlı
aktivitelerle fiziksel olarak zinde kalmak ve tüm bunların yanında
moralimizi yüksek tutarak ülkemizin ve dünyanın bu zorlu günleri
atlatacağına inanmak, bağışıklık sisteminin olabildiğince güçlü
kalmasına yardımcı olacak tamamlayıcı unsurlardır.”
Uyarılar halkımızca dikkate alınmalı
“Bugünlerde
unutulmaması gereken en önemli şey yapılanan uyarıların dikkate
alınması sayesinde birçok kişinin hayatının kurtarılabileceğidir.
Gıda
Aydınlatma Platformu olarak halkımızın bu konuda üst düzey hassasiyet
göstereceğine inanıyor, içinde bulunulan süreçte başta sağlık
çalışanları olmak üzere tüm yetkililere kolaylıklar diliyoruz. Evde
sağlıklı kalmanız dileklerimizle.”
KORONAVİRÜS SALGININDA ÖNCELİKLER NELERDİR?
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 30, 2020
Rating:
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Mart 30, 2020
Rating:



Hiç yorum yok