Etiketsiz Ürünleri Tüketmek Brusella Riskini Artırıyor
Ateş atakları ile seyreden bulaşıcı mikrobik hastalık olan brusella,
insanlara da bulaşabilen bir hayvan hastalığı olarak biliniyor.
Koyun,
keçi, at, sığır ve köpekler arasında sıkça görülen hastalık, gribal
şikayetlerle başlıyor. Belirtileri hemen hemen her hastalığa benzediği
için tanı konulması zorlaşabiliyor ve sinsice ilerliyor. Memorial
Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Şirin
Elmi, brusella hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi
verdi.
Birçok hastalıkla karıştırılabilir
Brusella,
hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Hastalık kendini hafif
belirtilerden ağır şikayetlere kadar değişebilen akut veya kronik
seyirli bir şekilde gösterebilir. Birçok hastalığı taklit edebilen
sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır.
Ülkemizde ve gelişmekte olan
ülkelerde yaygın görülen, ekonomik kayıplara neden olan ve gıda
güvenliğini doğrudan etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Brusella ile ilgili bilinmesi gerekenler
Kırsal
kesime seyahat olanağında artış, taze peynir ve krema tüketimindeki
yükseliş de brusella görülmesinde etken olabilmektedir. Bunun yanında
brusellaya bağlı hastalığın görülme sıklığı 15-45 yaş grubunda en
yüksektir. Tüm bunlarla birlikte brusella ile ilgili bilinmesi
gerekenler şöyle sıralanabilir:
. Çocuklar infeksiyona büyükler kadar duyarlıdır
. İlkbahar ve yaz aylarında daha çok görülür
. Hayvanların doğurganlık mevsimi ve abortuslar nedeniyle çevrenin kontaminasyonu
. Hayvanlarda salgınlar görülmesi insan brusellozu oranını artırır
. Köylerde ve hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde kentlere göre daha sık görülür.
Bu kişiler risk altında;
. Veterinerler
. Hayvancılıkla uğraşanlar
. Kasaplar ve mezbaha çalışanları
. Çiğ süt ve taze peynir tüketenler
. Laboratuvar çalışanları ve sağlık personeli
Pastörizasyon brusellayı öldürüyor
Brusella
cinsi bakteriler 60 °C’de ısıtılmakla 10 dakikada ölür. Normal mide
asidi mikroorganizmayı öldürmeye yeterlidir. Hayvanların barındığı ahır
tozlarında 6 hafta, suda 10 hafta canlılığını sürdürebilir.
Düşük yapmış
hayvan fetüsünde 75 gün, infekte çiğ sütten yapılmış dondurmada 30 gün,
çiğ sütten yapılmış tuzsuz krema yağında buzdolabında 142 gün, %10 tuz
içeren salamura peynirde 45 gün, % 17 tuz içerende ise 1 ay yaşayabilir.
Ancak pastörizasyon ile ölür.
Etiketi olmayan ürünleri almayın!
Etiket
bilgileri bulunmayan, kaynağı belli olmayan ve güvenli yerlerde
üretildiğinden emin olunmayan süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri
tüketilmemelidir. Pastörize olmayan veya iyice kaynatılmamış sütten
yapılan süt ürünleri (peynir, krema, tereyağı, kaymak, dondurma gibi)
tüketilmemelidir.
Salamura peynirler en az 3 ay, yumuşak peynirler en az
6 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir. Et ve et ürünleri yeterince
pişirilmeden tüketilmemelidir.
Hayvanlar hastalığa karşı aşılatılmalı
Hayvancılık
işletmelerine kontrolsüz ve muayene edilmeyen hayvanlar sokulmamalıdır.
Hayvanlar düzenli olarak bruselloza karşı aşılatılmalıdır. Hayvanlar
atık yaptığında atık yavruya, yavru zarlarına ve plasentaya kesinlikle
çıplak elle temas etmeden veteriner hekime müracaat edilmeli ve hastalık
hakkında bilgi alınmalıdır.
Hastalıklı hayvanlara ait atık yavru, yavru
zarları, plasenta gibi materyaller, etrafa bulaştırılmadan yerleşim
alanlarından uzak yerlere sızdırmaz poşet içerisinde, yırtıcı
hayvanların (kedi, köpek, tilki, kurt, çakal gibi) ulaşamayacağı
derinliğe, üzerlerine kireç dökülerek gömülmelidir.
Hasta hayvanların sütünden uzak durun!
Hasta
hayvanların bulunduğu ahırlar ve kullanılan alet ve ekipmanlar
dezenfekte edilmeli, dezenfeksiyon işlemi periyodik olarak
tekrarlanmalıdır. Hasta hayvanların sütleri kesinlikle tüketilmemeli,
buzağılar emzirilmemeli, kaynatılarak imha edilmelidir.
İşletmesinde
hastalıklı hayvan tespit edilen kişiler ile bakıcıları veya bulaş
olanlar hemen sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hücre içi bir bakteri
olan brusella bakterisini tedavi etmek için uzun süreli ve kombine, en
az 2 antibiyotik içeren tedaviler kullanılmaktadır. Tuttuğu bölgeye göre
tedavi süresi 6 hafta ile 9 aya kadar uzayabilmektedir.
Etiketsiz Ürünleri Tüketmek Brusella Riskini Artırıyor
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Eylül 28, 2019
Rating:

Hiç yorum yok