Metro Türkiye’den Kurban Etinde İsrafı Önleyen İpuçları!
Türkiye’de
Kurban Bayramı’nda yaklaşık 200 bin ton büyükbaş ve küçükbaş et üretimi
gerçekleşiyor. Ancak yanlış kesim, kesim alanındaki altyapı şartları,
parçalama ve saklama koşulları nedeniyle her yıl binlerce ton et,
sakatat ve deri zayi oluyor.
Kesimde dikkat edilmesi gerekenler
-Kurban
kesimi muhakkak yetkin kasaplar tarafından yapılmalıdır. Bu işi
bilmeyen kişiler hem kendilerine hem de kesimi doğru yapamadıklarından
kurbana zarar verebiliyor.
-Kesim yapılan alan ve altyapı
şartları, israfın önlenmesi adına önemli bir adımdır. Belediyeler
tarafından belirlenen ve gerekli şartları sağlanan yerler dışında kurban
kesmek yasak olduğu gibi, etlerin hijyen ve kalitesini de ciddi ölçüde
etkiliyor.
-Her kurbanın derisi ve sakatatı milli bir değerdir ve
çok iyi muhafaza edilmesi gerekir. Kurban derileri, kesimin ardından
alanda bulunan yetkili kurumlara bağışlanabilir.
Saklanması gereken
koşullarda ise iyice tuzlanarak gölgede bekletilmelidir. Sakatatlar da
aynı şekilde muhafaza edilerek nihai tüketimde kullanılabilir veya
bozulmadan işlenmesi sağlanarak gıda endüstrisinde ham madde olarak
değerlendirilebilir.
Kurban etinin saklanması
-Kesim sonrası kurban etinin gövde sıcaklığının düşürülmesi için en az 24 saat bekletilmesi esastır.
-Kurban
etinin uygun şekilde soğutulduktan sonra parçalamaya girilmesi, etin
kalitesi ve insan sağlığı açısından önemlidir. Ancak kurbanı bütün
olarak evde soğutmak pek mümkün olmayacağı için çeyrekleme usulüyle ana
parçalardaki etin soğumaya alınması doğru olacaktır.
-Kurban
etinin parçalanması kesim alanında yapıldıysa et parçaları eve
getirildiğinde üst üst gelmeyecek şekilde oda sıcaklığında belirli bir
süre bekletilerek gövde ısısı düşürülmeli, ardından buzdolabına veya
dondurucuya alınmalıdır.
Sıcaklığı düşürülmeden paketlenen veya
poşetlenen etler hızla bakteri üreteceğinden bozulma ve kokuşma
olacaktır.
Metro Türkiye’den Kurban Etinde İsrafı Önleyen İpuçları!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ağustos 14, 2019
Rating:

Hiç yorum yok