DONDURMANIN 5 ÖNEMLİ FAYDASI!
Vanilyalısından kavunlusuna, çikolatalısından limonlusuna… Rengarenk
görüntüleri, damakta unutulmaz tat bırakan lezzetleriyle özellikle sıcak
yaz aylarının en tercih edilen tatlısıdır dondurma…
Üstelik lezzetinin
yanı sıra kalsiyum ve protein başta olmak üzere içerdiği B1, B2 ve B12
vitamini, A vitamini, magnezyum ve fosfor gibi pek çok vitamin ile
mineraller sayesinde en sağlıklı tatlılardan biri olarak
nitelendiriliyor.
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman yaz
aylarının en hafif tatlı seçeneği olan dondurmanın abartılmadan
tüketildiğinde pek çok yararı olduğunu belirterek, “Ancak dondurmayı
şeker içeriği nedeniyle çok sık tüketmemeye özen gösterilmeli. Diyabet
hastası olmayan ve sağlıklı kilodaki kişiler haftada 2-3 kez, 2’şer top
dondurma yiyebilirler.
Ayrıca aromalı dondurmalar renk veya koku verici
ajanlar içerebildiği için sade dondurmayı tercih etmek çok daha yararlı
olabilir” diyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman dondurmanın 5 faydasını ve tüketirken dikkat etmemiz gereken 5 noktayı anlattı.
Kan şekerini daha kolay dengeliyor
Şekerli
besinler veya tatlılar kan şekerini hızla yükseltip sonrasında yine
hızla düşürerek; acıkma ve tatlı isteğinin devam etmesi gibi sorunlara
neden olabiliyorlar. Ancak içeriğinde bulunan süt sayesinde dondurmadaki
şekerin kana karışma hızı düşüyor ve bunun sonucunda kan şekeri daha
yavaş yükseliyor. Böylelikle diğer tatlılara nazaran kan şekerinde
dalgalanmalara sebep olma riski daha azalıyor.
Sağlıklı bir ara öğün alternatifi
Yaz
aylarında serinleten atıştırma ve içecek seçeneklerine sıkça ihtiyaç
duyuyoruz. Dondurma, şekerli içecek ve hamurlu tatlıyla kıyaslandığında
besin ögesi içeriği yüksek olan lezzetli ve daha hafif bir alternatif.
Böylece diğer tatlı yiyecek ve içeceklerden boş kaloriler almak yerine,
ara öğün olarak tüketirken dondurmanın vitamin ile mineral içeriğinden
de faydalanmış olursunuz.
Kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor
Çocukluk,
hamilelik ve yaşlılık gibi dönemlerde kalsiyum ihtiyacı artıyor.
Kalsiyum peynir, süt, yoğurt ve kefir gibi besinlerden temin edebiliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman bir
bardak sütten alacağınız kalsiyumu yaklaşık 4 top dondurmadan
karşılayabileceğinizi belirterek“
Ancak rutin olarak her gün kalsiyum
ihtiyacını karşılamak amacıyla dondurmayı tercih etmek kilo alımının
yanı sıra uzun vadede bel çevresi yağlanması, diyabet ve kalp-damar
hastalıkları gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle sık olmamakla
birlikte günlük beslenmenizde süt veya yoğurt ve buna ek olarak o günkü
ekmek veya meyveden kısarak 2 top dondurmayla kalsiyum ihtiyacınıza
katkı sağlayabilirsiniz” diyor.
Bademcik ameliyatı sonrası iyileşmeye katkı sağlıyor
Bademcik
operasyonunun ardından tüketimine izin verilen sınırlı sayıda gıdadan
biri dondurma olabiliyor. Dondurma bu bölgedeki damarların büzülmesine
yardım ediyor ve bu sayede kanama riskini azaltıyor.
Mutluluk kaynağı
Dondurma,
tatlı ve kurabiye gibi şekerli yiyecekleri kutlama, özel gün gibi güzel
ve keyifli anlarla bağdaştırıyoruz. Dolayısıyla bu tarz yiyecekler
tükettiğimizde kendimizi mutlu hissetme olasılığımız çok yüksek. Ayrıca
şekerli yiyeceklerin beyindeki bazı keyif verici bölgeleri aktive etme
özelliği olduğu biliniyor.
Bu anlamda keyifsiz bir anınızda dondurma
sizi mutlu etmeye yetebiliyor. Ancak, dondurma veya diğer tatlı
yiyecekleri böyle anlarda her seferinde üzüntü veya stresle bir baş etme
aracı olarak kullanmamaya dikkat edin.
Dikkat etmeniz gereken 5 önemli kural!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman dondurma tüketirken dikkat etmemiz gereken 5 önemli kuralı anlattı.
- Her ne kadar tatlıların en hafifi gibi görünse de, dondurma kayda değer miktarda şeker içeriyor. Bu nedenle mümkünse dondurma tüketimini akşam saatlerine bırakmayın. Gün içerisindeki saatlerde tüketin ve sonrasında yapacağınız fiziksel aktivitelerle aldığınız kalorileri dengelemeye çalışın.
- Dondurmayı külahta tercih etmeyin. Bu sayede külahtan da alacağınız bir miktar karbonhidrattan korunmuş olursunuz.
- Dondurmadan hafif bir tatlı olarak faydalanmak istiyorsanız, diğer tatlıların yanına veya üzerine eklemeyin. Bu şekilde tüketirseniz dondurmadan faydadan çok zarar göreceğinizi unutmayın.
- Aç karnına tüketmeyin. Çünkü aç iken yediğinizde 1-2 top dondurma yetmeyebiliyor. Kan şekerinizin nispeten dengede olduğu ve protein içeren bir yemekten 1-2 saat sonra tüketmeye özen gösterin. Böylelikle hem tüketeceğiniz dondurmanın miktarı azalır, hem de sonrasında yaşayacağınız hipoglisemi veya tatlı krizinin önüne geçmiş olursunuz.
- Üzerine ilave edilen aromalı şuruplar, çikolata, fındık, fıstık gibi ilavelerden kaçının. Bu sayede hafif bir tatlı seçeneği olabilecek dondurmanın yüksek kalorili ve size uzun vadede zarar verebilecek bir tatlı haline gelmesinden korunmuş olursunuz.
DONDURMANIN 5 ÖNEMLİ FAYDASI!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 11, 2019
Rating:

Hiç yorum yok