Çikolatanın Sadece Mutlulukla Değil Sağlıkla da İlgisi Var
Gıda, beslenme ve sağlık
konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için
çalışan Sabri Ülker Vakfı, 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü vesilesiyle
neredeyse herkesin severek tükettiği çikolatanın sağlığa faydalarına
dair önemli bilgiler paylaşıyor.
Kurulduğu
2009 yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin
gelişmesine katkı sağlamak, topluma bu konulardaki en doğru, güncel ve
bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren Sabri Ülker
Vakfı, 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü nedeniyle çikolata ve sağlık
ilişkisine dikkat çekiyor.
Çikolata kalp-damar ve şeker hastalığından koruyor!
Konu
çikolata ve sağlık ilişkisi olduğunda en çok çikolatanın polifenol,
mineral ve posa içeriğinden bahsediliyor. Peki, bu ponifenoller ne işe
yarıyor? Polifenoller, antioksidan özellik gösteriyor. Önemli miktarda
polifenol içeren çikolatanın da bu sayede özellikle kalp-damar
hastalıkları ve şeker hastalığına karşı koruyucu olabileceği
belirtiliyor.
Ayrıca polifenollerin, damarların içyapısının işlevlerini
geliştirerek, damarların genişleme kabiliyetinin artmasını sağladığı,
böylelikle kan basıncını düşürerek yüksek tansiyon riskini azaltabildiği
bildiriliyor. Buna ek olarak çikolatanın, iyi huylu olarak
nitelendirilen kandaki HDL kolestrol düzeylerini arttığı da biliniyor.
Çikolata,
polifenollerin yanı sıra magnezyum, sodyum, potasyum, bakır, çinko gibi
mineraller ve posa da içeriyor. Bu muhteşem üçlünün kalp sağlığını
desteklediği ve kan kolesterol düzeylerinin kontrolünde rol oynadığı da
biliniyor. Çikolatanın bir diğer bileşeni de yağlar… Daha çok doymuş
yağ içerse de çikolatanın bileşimindeki doymamış yağ asitleri, kötü
huylu olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerinin kontrolüne yardımcı
olduğu biliniyor.
Porsiyon Kontrolünü Unutmayın!
Çikolata
tüketme fikri de tüketimi de mutlulukla ilişkili… Bunun nedeni ise
çikolata da bulunan ve bir amino asit olan triptofanın, mutluluk hormonu
olarak da bilenen serotonin salınımını uyarması... Ayrıca çikolatadaki
kafein ve teobramin, sinir sistemini uyararak yorgunluk halinin ve
stresin azalmasına da katkıda bulunuyor.
Yeterli ve
dengeli beslenirken, porsiyon kontrolü ve tüketim sıklığı
dengelendiğinde çikolata sizi şişmanlatmak yerine polifenol ve teobramin
içeriği ile insülin direncini önlemeye ve sağlığınızı geliştirmeye
yardımcı oluyor.
Çikolatanın Sadece Mutlulukla Değil Sağlıkla da İlgisi Var
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 07, 2019
Rating:

Hiç yorum yok