Ramazan’da Sindirim Sisteminizi Önemseyin
Sindirim sorunları Ramazan aylarında oruç tutanların en sık karşılaştığı sağlık problemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ramazan ayında sindirim sorunlarından gaz, şişkinlik, kabızlık ve ishal şikayetleri ile oldukça sık karşılaştıklarını açıklayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Kalaycı, sindirim sistemi sağlığı için öncelikle dengeli beslenmenin ve bol su içmenin gerektiğini belirtiyor.
Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesiyle uzayan oruç saatleri sindirim sistemi rahatsızlıklarını da beraberinde getiriyor. Sindirim sistemi sağlığında en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında gaz, şişkinlik, kabızlık ve ishal geliyor. Oruç tutarken sağlığımız için alacağımız en önemli tedbirin dengeli beslenmek olduğunu açıklayan Prof. Dr. Cem Kalaycı, “Her zaman dikkat etmemiz gerektiği gibi Ramazan ayında da oruç tutarken besinlerimizin üç ana öğesi olan karbohidrat, yağ ve proteini doğru oranlarda tüketmeliyiz.
Doğru beslenmemek, bazı sağlık sorunlarına ve sindirim sistemi başta olmak üzere birçok yakınmalara yol açar. Aynı zamanda ramazanda istenmeyen kilo alımlarına da sebep olur. Genel olarak şekerli gıdalar, kızartma ve yağlı besin tüketiminden kaçınmalıyız. Kafeinli içeceklerde (kahve, çay ve birçok gazlı içecek) aşırıya kaçmamak gerekir. Son yıllarda birçok sağlık yararından söz edilen kafein, bazı çalışmalara göre idrar sıklığını ve miktarını arttırarak su kaybına da yol açabiliyor. Bu nedenle iftardan sonra çok su içmek gerekir. Oruç tutmak için sağlıklı olmak gerektiğini de unutmamak gerekir. Herhangi bir sağlık sorunu olan kişi oruç tutmak istiyorsa önce mutlaka bir doktora danışmalıdır. Hamileler, emziren kadınlar ve çocukların oruç tutmamaları gerektiğini de hatırlatmak isterim.” dedi.
“Ramazan’da kabızlığa karşı sıvı ve posa alımı artırılmalı”
Ramazan aylarında en sık karşılaşılan sindirim sistemi rahatsızlıklarından biri olan kabızlığın tedavisinde sıvı ve posa alımının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Cem Kalaycı, “Ramazan’da dışkılama düzeninin normal olmasını sağlamak için yapılacak öneriler diğer zamanlardan çok farklı değildir.
Kabızlığın tedavisinde her gün tuvalete çıkmak hedeflenmemelidir. Bu sağlık için şart değildir. Sıvı ve posa alımını arttırmak gerekir. Diğer bir önlem yemeklerden sonra tuvalete gitmeye gayret etmektir. Yemek, bağırsak hareketlerini hızlandırır. Özellikle sabah kahvaltısından sonra bağırsak hareketleri en güçlüdür. Diyetteki posayı arttırmanın en etkili yollarından biri, kuru kayısı ve eriktir. Ayrıca narenciye ve baklagillerde bulunan posa, kalın bağırsaktaki faydalı bakterilerin çoğalmasına da yardımcı olur. Kepek çok yararlı olup, bazı kişilerde şişkinliğe yol açar. Bu nedenle yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bazı gıdaların şeker içeriği de kabızlık için faydalıdır. Bu nedenle armut, incir, üzüm ve fındık kuvvetle önerilir. Posa, özellikle kepek tüketiminin arkasından su içmek çok yararlı olur.” açıklamasında bulundu.
Gaz ve şişkinlik yakınmalarının tedavisi
Ramazan’da gaz ve şişkinlik problemine karşı diyet, davranış tedavileri ve egzersiz dışında da oldukça etkili tedavi yöntemleri bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Kalaycı, “Çok uzun yıllardır kullanılan ve etkinliği kanıtlanmış ilaçlar arasında simetikon ve aktif kömür kombinasyonu olan ürünler sayılabilir.’’ dedi.
Ramazan’da Sindirim Sisteminizi Önemseyin
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 01, 2018
Rating:
Hiç yorum yok