Süzme Saray Aşuresi
Osmanlı zamanında Aşure ''saray tatlısı'' unvanını almıştır.1870 yılında Sultan Abdülaziz'in validesi Pertevniyal Sultanın kendi tarifi ile pişirdiği aşure Süzme Saray Aşuresi olarak kayıtlara geçmiştir.
Malzemeler:
2 su bardağı buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış fasulye
1 su bardağı haşlanmış bakla
yarım su bardağı kuru kayısı
yarım su bardağı kuru üzüm
yarım su bardağı kuru incir
100 gram çam fıstığı
100 gram ceviz içi
100 gram fıstık içi
100 gram fındık içi
1 su bardağı bal
5 yemek kaşığı gülsuyu
2 su bardağı süt
10 su bardağı su
1 kase ayıklanmış nar
Yapılışı:
Buğdayı bir gece önce ıslanmaya bırakın. Ertesi gün buğdayı yaklaşık 1 saat iyice açılıp yumuşayıncaya kadar pişirin.
Süzdüğünüz buğdayı büyük bir tencereye alın. Buğdayın posasını iyice ezip bir kenara alın.
Kuru kayısı ve inciri ince ince kıyın. Daha sonra kayısı, incir ve üzümleri ayrı ayrı 5 dakika haşlayıp süzün.
Süzdüğünüz buğday peltesine kuruyemişler ve nar hariç bütün malzemeyi ekleyip ocağa tekrar koyun ve 20 dakika kısık ateşte pişirin. Bu arada su az gelirse su ilave edin.
Aşure hazır olmaya yakın kuruyemişlerin yarısını içine ekleyip altını kapatın.
Aşureyi kaselere koyup üzerilerine kalan kuruyemişler ve nar ile süsleyip biraz soğuyunca servis edin.
Aşureyi pekmez yahut akçaağacı şurubu ile de deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Süzme Saray Aşuresi
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Ağustos 31, 2020
Rating:
Hiç yorum yok