Yazın Artan Besin Zehirlenmelerine Dikkat
Sabri Ülker Vakfı, havaların ısınmasıyla birlikte artan besin
zehirlenmelerine karşı uyarıyor.
Vakfın paylaştığı bilgilere göre;
özellikle yaz aylarında dışarıda açık halde satılan yiyeceklerin
tüketiminden kaçınmak, et, süt, yumurta ve balık gibi çabuk bozulma
potansiyeli olan besinleri açıkta bekletmemek, besinlerin hazırlama ve
pişirilme aşamalarında hijyen kurallarına azami özen göstermek hayati
önem taşıyor.
Yazın en
güzel yanlarından biri de meyve ve sebze çeşitliliğinin artması. Yaz
mevsimiyle birlikte sofralarda daha çok taze sebze ve meyveye yer
veriliyor.
Ancak havaların ısınması aynı zamanda besin kaynaklı
zehirlenmelerin görülme sıklığını da artırıyor. Taze ürünler gerekli
kurallara dikkat edilmediğinde besin kaynaklı hastalıklara neden
olabileceğinden besin hijyenine çok dikkat etmek gerekiyor.
Örneğin, et
doğradığınız bir bıçağı ve aynı kesme tahtasını yıkamadan sebzeleri
doğramak besin zehirlenmelerine neden olabilecek mikroorganizmaların çiğ
tüketilen salatanıza geçmesine neden olabiliyor.
Taze meyve ve sebzeler
açısından zengin bir diyet, sağlığın korunması için gerekli vitamin,
mineral ve lifi sağlamak için olmazsa olmaz.
Temel hijyen kurallarına uyulması, taze sebze ve meyve kaynaklı besin zehirlenmelerinin önüne geçmekte oldukça etkili bir korunma sağlıyor.
Sabri Ülker Vakfı, besin kaynaklı zehirlenme riskini azaltmak için alınması gereken basit önlemleri paylaştı:
Alışveriş
yaparken taze görünen ve iyi durumda olan meyve ve sebzeleri seçin.
Kötü kokulu, gözle görünür şekilde hasar görmüş veya küflü besinlerden
kaçının.
Sadece ihtiyacınız olan miktarda ürün satın alın ve tazeyken tüketmeye özen gösterin.
Bazı
meyve ve sebzeler uzun süre bozulmadan saklanabilir ancak besin
değerlerinin korunması için çoğu besini birkaç gün içerisinde
tüketmek gerekiyor.
Ürünleri eve getirdiğinizde bekletmeden soğuk (5°) bir buzdolabına koyun.
Daha fazla olgunlaşma gerektiren muz, domates veya meyveler oda sıcaklığında tutulabilir.
Yemeden
önce meyve ve sebzeleri akan suyun altında yıkayın. Dış yaprakları
veya kabukları soyun.
Kabuklarıyla tüketmek istiyorsanız
sebzelerin ve meyvelerin dış yüzeylerini akan suyun altında iyice
ovalayın.
Kavun, karpuz veya elma gibi sert yüzeyli
sebze ve meyveler için sebze fırçası kullanın. Küçük ve daha hassas
meyveler için bir kevgir kullanarak, zarar görmelerini en aza
indirin.
Kapsamlı şekilde iyi bir yıkama, yüzeyde kalan zararlı
bakterileri, virüsleri ve kalıntıları gidermek için yeterli oluyor.
Özellikle
taze et/balık/tavuk gibi ürünlerde pişirmeden önce kullanacağınız
yüzeyleri, aletleri ve ellerinizi temizlediğinizden emin olun.
Çapraz bulaşı önlemek için çiğ ürünleri doğradığınız tahta ve
bıçağı diğer bir besin için kullanmadan mutlaka iyice yıkayın.
Hazırlanan meyve salatalarını ve diğer kesilmiş ürünleri servis edilene kadar buzdolabında saklayın. Dört saatten fazla buzdolabı dışında bekleyen besinleri tüketmeyin.
Yazın Artan Besin Zehirlenmelerine Dikkat
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 14, 2020
Rating:
Hiç yorum yok