Doğru Dondurma Seçiminin 4 Püf Noktası
Her mevsimin vazgeçilmez tatlısı dondurma,
havaların ısınmasıyla birlikte büyük küçük herkesin daha sıkça ve
severek tükettiği gıda oluyor.
Bu noktada lezzetine ek olarak her mevsim
taze, doğal, sağlıklı yani “doğru dondurma” seçimi de büyük önem
taşıyor. Yeni nesil dondurmacılık anlayışıyla sektöre öncülük eden Serez
Dondurmacısı, 7’den 70’e herkesin gönül rahatlığıyla tüketebilmesi için
doğru dondurma seçiminin püf noktalarına dikkat çekiyor.
“Ne
yiyorsak onu sunarız” mottosu ile yol alan Serez Dondurmacısı,
havaların ısınmasıyla tüketimi hızla artan dondurmanın seçimi konusunda
tüketicileri bilgilendiriyor.
Ülkemizdeki dondurma tüketiminin özellikle
yaz aylarında daha çok artığını belirten Serez Dondurmacısı Kurucusu Serdar Kemahlı,
“Dondurma üretiminde kullanılan her bir malzemeyi titizlikle teste tabi
tutarak temin eden, kalite belgelerine sahip olan, bünyesinde tam
zamanlı gıda mühendisi bulunan, taze üretim yapan, hijyenik, güvenilir,
şeffaf bir yönetim anlayışıyla üretim gerçekleştiren markaların ürettiği
dondurmalar doğru dondurmadır.
Bunlarla birlikte dondurmanın, her
safhada ısı şoklarından korunması da üretilen dondurmanın doğru dondurma
olabilmesi için son derece önemli.
Yeterli ve dengeli beslenme için her
gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan; protein,
lif ve süt yağının yanı sıra pek çok vitamin ve mineral içermesiyle de
oldukça zengin bir besin kaynağı olan doğru dondurma sadece yazın değil
kış döneminde de gönül rahatlığıyla tüketilebilir” diye konuştu.
Kuruldukları günden bu yana tüm kriterleri uygulayarak Türkiye’de yeni nesil dondurmacılık sektörüne öncülük ettiklerini ifade eden Kemahlı, doğru dondurma seçimin 4 temel püf noktasını anlattı.
1 - Doğal malzemelerin kullanılıp kullanılmadığını sorgulayın
Dondurma
yapımında; katkı maddesi, aroma, kimyasal kıvam artırıcı,
renklendirici, hazır şurup veya yapay tatlandırıcı kullanılıyorsa
dondurma sağlıklı bir besin olma özelliğini kaybediyor.
Bu nedenle
dondurmayı oluşturan her bir hammaddeyi teste tabi tutarak tarım ilacı
(pestisit) kullanılmayan, dört mevsim taze ve doğal malzemelerin yanı
sıra yüksek kaliteli sütün doğru pastörizasyon işlemlerinin ardından
üretime dahil edilmesi oldukça önemli.
Hammadde tercihi kadar önemli
olan bir diğer kriter ise dondurma üretimi yapılan tesis kadar satışa
sunulan mekanda da gerekli tüm hijyen kurallarının uygulanması.
Ancak bu
koşullar sağlandığında taze, doğal, sağlıklı ve lezzetli olan doğru
dondurma üretilmiş oluyor.
2 - Besin değerlerini kontrol edin
Sağlıklı
beslenmeye özen gösteren, aktif spor yapan veya formunu korumak
isteyenlerin, “Bir top mu yesem, iki top mu, şekersiz olanlardan mı
seçsem yoksa meyveli olanları mı alsam?” sorularıyla dondurma keyfi bir
matematik problemine dönüşebiliyor.
Bu noktada doğru dondurmayı seçmek
için dondurmacınızın her bir dondurma türü için ayrı olarak hazırladığı
bir besin değeri tablosu varsa bunu incelemek işinizi çok kolaylaştırır.
Serez Dondurmacısı’nın tüm şubelerinde yer alan besin değeri tablosu ihtiyaç duyulan besin değeri, kalori gibi hesapların kolaylıkla yapılmasını sağlıyor.
Böylece herhangi bir diyet programını uygulayanlar
da kafasında bir soru işareti kalmadan, gönül rahatlığıyla dondurma
tüketebiliyor.
3 - Alerjen tablolarına göre beslenme şeklinize uygun olmasına dikkat edin
Günümüzde
tüketim kültürünün hızla yaygınlaşması ve doğal ürünlerle sağlıklı
beslenme bilincinin artması nedeniyle tüketicilerin beslenme şekilleri
değişiklik gösteriyor.
Bu nedenle süt alerjisi veya laktoz intoleransı
olanlar, vegan ve ovo vejetaryen beslenen tüketiciler de kendileri için
uygun dondurma çeşitleri talep ediyorlar.
Burada dondurma noktalarındaki
çalışanların en iyi şekilde bilinçlendirilmesi kadar alerjen tabloları
da kritik rol oynuyor.
Çeşitli beslenme alışkanlıklarına sahip
tüketicilerin alerjen tablolarını incelemesi kendileri için sağlıklı ve
doğru dondurma seçimi yapmalarını kolaylaştırıyor.
4 - Güvenli üretim ve muhafaza koşullarını sağladığından emin olun
Gıda
güvenliği konusu tüketiciler nezdinde gittikçe artan bir önem
kazanıyor. İşletmelerde, gıda üretiminin sağlıklı ve güvenli olmasından
üretim için gerekli hammaddelerin seçilmesine,
paketleme malzemelerinin
seçimi ve kullanımından tedarikçilerin değerlendirilmesi ve işletmeye
kabulüne, ürünün depolanmasından taşıma esnasında soğuk zincirin
kırılmamasına kadar üretim zincirinin tamamını içine alan bir
standartlar bütününü kapsayan
HACCP (Hazard Analysis and Critical
Control Points – Risk Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) sistemini de
içeren ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin uygulanması yüksek
önem taşıyor.
Bununla birlikte ürünlerin dondurma noktalarında uygun
koşullarda muhafaza edilmesi de ürün güvenliği ve kalitesi açısından
oldukça kritik. Dondurmaların servis edildiği soğutucunun yeterli
soğuklukta ve çalışıyor durumda olması.
Her bir dondurma çeşidinin
alınmasının ardından vitrin kapaklarının kapatılması ve yeni bir sipariş
verilmediği sürece açılmaması bu gıdanın uygun koşullarda muhafaza
edilmesi için gereken öncelikli maddeler arasında yer alıyor.
Doğru
dondurmanın adresi Serez Dondurmacısı’nın ürünlerine; İstanbul’da
Kartal, Maltepe, Bostancı, Acıbadem, Kozyatağı, Ataşehir ve Bakırköy
şubelerinin yanı sıra www.serezdondurmacisi.com, GetirYemek ve Yemeksepeti uygulamasından ulaşabilirsiniz.
Doğru Dondurma Seçiminin 4 Püf Noktası
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 15, 2020
Rating:
Hiç yorum yok