Vardiyalı Çalışanlara Diyetisyen Uyarısı!
“Çalışma vardiyaları; yemek yeme
şeklinizi ve tükettiğiniz yiyecek-içecek türlerini etkileyebilir” diyen
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem
Usuk, vardiyalı çalışanlara tavsiyelerde bulundu.
Sağlıklı
beslenme; uzun süreli sağlığın korunması ve kronik hastalıkların
önlenmesi açısından önemli olduğu kadar, vücudunuzun günlük görevlerini
ve enerji seviyesini korumak için de önem arz etmektedir. Modern yaşam
tarzı, özellikle de vardiyalı çalışma sistemi; günlük yaşam
ritimlerimizi oldukça değiştirdi.
Vücutta sindirimi, hormonları ve
vücudun diğer birçok işlevini düzenlemeye yardımcı olan 24 saatlik bir
döngü vardır. (Vücut saati olarak da bilinir) Bu vücut saati, gündüz
aktif ve gece uykuda olmanız üzerine önceden programlanmıştır. Vardiyalı
çalışmalarda ise vücut saati döngülerinde bir takım değişiklikler
meydana gelmektedir!
Gece Vardiyalarında Çalışan Kişilerde Bu Hastalıklar Daha Sık Görülüyor!
Vardiyalı
çalışma sistemi, 8 saatlik geleneksel gündüz çalışma dönemine uymayan
iş modellerinden oluşur. Gece vardiyaları, rotasyon vardiyaları ve/veya
düzensiz çalışma saatlerinin hepsini bu grup altında toplayabiliriz.
Standart saatlerde çalışan kişilerle karşılaştırıldığında vardiyalı
çalışanların; şişmanlık (obezite), tip 2 diyabet (şeker hastalığı), kalp
hastalıkları, sindirim problemleri,
uyku bozuklukları, depresyon ve D
vitamini eksikliği (özellikle güneş ışığına maruz kalmama nedeniyle)
gibi çok çeşitli koşullar açısından daha yüksek risk altında oldukları
tespit edilmiştir. Örneğin; gece vardiyasında çalışanların, kalp
hastalıkları riskinin yüzde 40 arttığı tahmin edilmektedir. Peki
vardiyalı çalışma nasıl oluyor da sağlığımızı olumsuz etkiliyor?
Metabolizmayı Bozuyor!
Geceleri
çalışmak; esas olarak “vücut saati” olarak da bilinen vücudun
sirkadiyen ritminin bozulmasına yol açıyor. Sirkadiyen ritim, 24 saat
boyunca güneş ışığı ve sıcaklığa bağlı farklı fizyolojik
dalgalanmalardan oluşan bir sistem olduğundan, burada meydana gelen
aksaklıklar kişinin metabolizmasının işleyişini bozuyor.
Kişiye Özgü Diyet Yaklaşımının Geliştirilmesi Gerekiyor!
Vardiyalı
çalışanların, geleneksel çalışma saatlerinde çalışan bireylere göre
daha az ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam yemeği) yaptıkları; buna
karşın günlük kalori alımlarını, sık sık atıştırma öğünleri yaparak alma
eğiliminde oldukları görülmüştür.
Besin tüketimini etkileyebilecek
faktörler arasında; aile ve arkadaşlarla birlikte yemek zamanı
düzenlerinin bozulması, yemekleri tek başına yemek ve çalıştıkları
sırada yemek satın aldıkları tesislerin yetersizliği vardiyalı
çalışanların en önemli sorunlarından.
Tüm bunlara ek olarak, yemek
yemeleri için gereken zamanları genellikle oldukça kısıtlı olmaktadır.
Vardiyalı çalışanlar için genel geçer diyet önerileri yapmak zor olmakla
birlikte, kişiye özgü yaklaşımların geliştirilmesi oldukça önemlidir.
İşte Sağlıklı Beslenme Önerileri!
- Besin tercihleriniz sağlıklı da olsa bunu yediğiniz ortam önemlidir. İşyerinizde, sağlıklı ve rahat bir yemek ortamında yemeklerinizi yemeye özen gösterin.
- Vardiyanız sırasında yemek zamanı için düzenli olarak ayrılmış bir zaman dilimi oluşturun.
- Normal gündüz ve gece yemek yeme düzenine mümkün olduğu kadar benzer gitmeniz, metabolizmanızın çalışma düzenini rahatlatacaktır.
- Gece yarısı ile sabah 6 arasında mümkünse yemek yemekten kaçının veya en azından enerji (kalori) alımınızı sınırlayın.
- Vardiyanızın başında ve sonunda yemek yemeye çalışın. Örneğin; öğleden sonra vardiyasıyla çalışanlar, ana öğünlerini vardiyasının ortasında değil, günün ortasında yemelidir. Gece çalışanları ise vardiya başlamadan önce, normal akşam yemeği saatlerinde yemeğini yemelidir.
- Gece vardiyasından çıkan kişilerin; gündüz uyumadan önce kahvaltı etmeleri, açlıktan dolayı uyanmalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Ancak bu yemeğin; küçük bir kahvaltı olmasını öneriyorum. Uyumadan 1-2 saat önce yoğun bir öğün tüketimi, uykuya dalmakta zorluklara neden olabilir.
- Susuzluk vücudunuzdaki yorgunluğu daha da artıracağından, vardiyanız süresince mutlaka düzenli bir biçimde suyunuzu içmeye özen gösterin.
- Vardiyalı çalışanlar, vardiya sırasında daha uyanık kalmak için kafein içeren içeceklere (çay, kahve gibi) ihtiyaç duyduklarını hissediyorlarsa, bu içecekleri vardiya başlarında içmeli ve vardiya ilerledikçe seçimlerini kafeinsiz içecekler yönünde kullanmalarını öneriyorum.
Vardiyalı Çalışanlara Diyetisyen Uyarısı!
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Temmuz 05, 2019
Rating:

Hiç yorum yok