Darı’sı Sağlıklı Yaşam Tutkunlarının Başına
Türkiye’nin lider bulgur
üreticilerinden Duru Bulgur, besin yönünden zengin yeni ürünü Duru Lival
Darı ile hem Türkiye’de yaşayan Ruslara müjde veriyor, hem de sağlıklı
beslenmek isteyenlere lezzetli bir seçenek daha sunuyor.
Dünyada,
taş değirmenlerde öğütme yöntemini üretim tesislerine entegre eden tek
firma olan Duru Bulgur, birbirinden lezzetli ve besleyici ürün
çeşitlerine Duru Lival Darı’yı ekledi.
Rus mutfağında “Darı”
Özellikle
tüketiminin yoğun olduğu Rusya ve Ukrayna’da büyük ilgi gören darı,
Türkiye’de yaşayan Ruslar tarafından da çok sevilmesine rağmen zor
bulunuyordu. Rusların, geleneksel mutfak kültürlerinde buğday, arpa,
inci arpa, yulaf ezmesi, darı lapası gibi yemekler ağırlıklı yer alıyor.
Özellikle Rusya'da refahın bir simgesi olarak görülen darı lapası,
modern ailelerin menüsünde de ağırlığını korumaya devam ediyor. Sadece
günlük yemeklerinde değil, aynı zamanda kutlama sofralarında da darı
lapası tercih ediliyor.
Darı, yüksek oranda protein içeriyor
Geçmişi
6 bin yıl öncesine uzanan darı; tatlı, salata, lapa ve çorbalarda
kullanılan bir tohum. İlk defa Çin’de keşfedildiği düşünülen ve oradan
Hindistan, Rusya ve Afrika topraklarına yayılmış olan darı, yüksek
oranda protein, lif, magnezyum ve demir içeriyor. Tuzsuz yapısıyla
sağlıklı beslenmede alternatif arayanlara lezzetli bir seçenek sunuyor.
Ülkemizde
kış aylarının vazgeçilmezi boza yapımında da kullanılan darı; kalp
hastalıkları ve kanser riskine karşı koruyucu olmasının yanı sıra
sindirim problemi yaşayanların tercih ettiği bir besin olarak biliniyor.
Duru Lival Darı, Ruslar dışında günümüzün modern
beslenme alışkanlıklarını benimseyen, mutfakta yeni ve farklı lezzetler
denemek isteyen tüketiciler için de ideal bir ürün. Protein değeri
yüksek olduğu için sporculara ve diyet yapmak isteyenlere de tavsiye
ediliyor.
“Darı Lapası” Tarifi
Malzemeler
• 1 Su Bardağı Darı • 3 Su Bardağı Sıcak Su • 3 Su Bardağı Süt • 1 Çay
Kaşığı Tuz • 2 Yemek Kaşığı Şeker • 1 Yemek Kaşığı Tereyağ
Hazırlanışı: Önceden
ıslatılarak veya haşlanarak kullanılan darı, önce bol su ile yıkanır. 3
su bardağı suyu kaynattıktan sonra tencereye yıkanan darı ilave edilir.
Suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra 3 su bardağı süt,
1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı şeker ilave edilir. Sütü de
çektikten sonra 1 yemek kaşığı tereyağ ilave edilip son bir kez
karıştırılıp dinlenmeye bırakılır.
Darı’sı Sağlıklı Yaşam Tutkunlarının Başına
Reviewed by gastronotunmutfagi
on
Haziran 08, 2019
Rating:
Hiç yorum yok